TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Semiproft videokamera fra Panasonic

Det nye AG-AF101A fra Panasonic bruker Micro 4/3” sensor og progressivt opptak i Full HD og 10-bits 4:2:2 livestreaming via SDI-utgang.

forfatter
Publisert 08.11.12 - 13:46

TV- og filmfotografer som ønsker en rimeligere måte å oppnå profesjonell kvalitet på, kan glede seg til det nye AG-AF101A-kameraet fra Panasonic. Kameraet har vært utviklet i lang tid, og allerede i slutten av 2010 kom de første anmeldelsene av prototyper. Selv om kameraet da bare var 75 prosent ferdig, blåste det filmfotografer overende, som mente det redefinerte ytelse i forhold til sin pris på 48.000 kroner uten optikk. Nei, vi sa ikke at kameraet er billig, men når tilsvarende konkurrenter har vært kjent for å koste opp mot det dobbelte, er det et meget spennende kamera.

Micro 4/3”
Det nye AG-AF101A-kamerahuset, som slippes i november, lagrer video på minnekort. Vi snakker om et semiproft kamera som filmer i HD-kvalitet med Micro 4/3” brikke for utskiftbar optikk. På samme måte som for andre modeller i AG-AF101-serien, kan AG-AF101A-serien bruke en rekke ulike objektiver, inkludert Micro 4/3”-kompatible DSLR-objektiv (Digital Single Lens Reflex) og filmobjektiv med et stativfeste. AG-AF101A-serien har balanserte stereo XLR-lydterminaler for lydopptak og flere funksjoner for profesjonelt bruk.

Opptaksmodi
Profesjonelt opptaksmodus har Panasonic kalt PH, som gir 1080p med 24 bilder i sekundet (1080p/24fps). Dette med gjennomsnittlig 21 Mbps og maksimalt 24 Mbps. Alternativt kan du velge PS-modus som bruker kodeken AVCHD versjon 2.0 (AVCHD Progressive), som støtter fullt HD-opptak med 50 bilder i sekundet (PAL) eller 59,94 bilder i sekundet (NTSC). Da med gjennomsnittlig datamengde 25 Mbps, maksimalt 28 Mbps. Litt høyere datamengde, altså, men siden bilder pr. sekund mer enn dobles, innebærer det en høyere kompresjon og dermed et noe degradert bilde i forhold til PH-modus. Om du kan se det, er en helt annen ting, ettersom AVCHD-kodeken er såpass effektiv. Enten du filmer i PS- eller PH-modus, støttes ukomprimert 16-bit PCM lydopptak i to kanaler.

Dype farger
AG-AF101A-serien kan sende ut HD-signaler i 10-bits 4:2:2-kvalitet for ekstra fargedybde, via kameraets digitale SDI-videoutgang, til eksterne enheter som for eksempel Panasonics egen videoopptaker AG-HPD24. Opptakeren, som tar opp på P2- lagringskort, synkroniserer også Start/Stop for innspilling med AG-AF101A-seriens REC Start/Stop. Kjekt med produkter som snakker sammen!

Utvidet fokus
AG-AF101A-serien har en funksjon for utvidet fokus, som forstørrer det fokuserte sentrum av bildet, samt sikkerhetssonemerker for 2.39:1 (cinemascope-format).

AG-AF101A-serien vises første gang frem 14. november, på utstillingen International Broadcast Equipment Exhibition 2012 «Inter BEE 2012», i Chiba i Japan.

Pris: 48.000 kr uten optikk.

panasonic.no

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Ut av mørket Er du lei av bildestøy og matte, kjedelige farger? Da er Logitech Litra Glow et billig alternativ.
Lettere Nikon-tele med rekkevidde 400mm med innebygget stabilisator og lav vekt.
Ta opp innhold i 4K med Nikon Z30 Vloggere og innholdsleverandører har fått nytt verktøy.
Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend