Semiproft videokamera fra Panasonic

Det nye AG-AF101A fra Panasonic bruker Micro 4/3” sensor og progressivt opptak i Full HD og 10-bits 4:2:2 livestreaming via SDI-utgang.
forfatter

TV- og filmfotografer som ønsker en rimeligere måte å oppnå profesjonell kvalitet på, kan glede seg til det nye AG-AF101A-kameraet fra Panasonic. Kameraet har vært utviklet i lang tid, og allerede i slutten av 2010 kom de første anmeldelsene av prototyper. Selv om kameraet da bare var 75 prosent ferdig, blåste det filmfotografer overende, som mente det redefinerte ytelse i forhold til sin pris på 48.000 kroner uten optikk. Nei, vi sa ikke at kameraet er billig, men når tilsvarende konkurrenter har vært kjent for å koste opp mot det dobbelte, er det et meget spennende kamera.

Micro 4/3”
Det nye AG-AF101A-kamerahuset, som slippes i november, lagrer video på minnekort. Vi snakker om et semiproft kamera som filmer i HD-kvalitet med Micro 4/3” brikke for utskiftbar optikk. På samme måte som for andre modeller i AG-AF101-serien, kan AG-AF101A-serien bruke en rekke ulike objektiver, inkludert Micro 4/3”-kompatible DSLR-objektiv (Digital Single Lens Reflex) og filmobjektiv med et stativfeste. AG-AF101A-serien har balanserte stereo XLR-lydterminaler for lydopptak og flere funksjoner for profesjonelt bruk.

Opptaksmodi
Profesjonelt opptaksmodus har Panasonic kalt PH, som gir 1080p med 24 bilder i sekundet (1080p/24fps). Dette med gjennomsnittlig 21 Mbps og maksimalt 24 Mbps. Alternativt kan du velge PS-modus som bruker kodeken AVCHD versjon 2.0 (AVCHD Progressive), som støtter fullt HD-opptak med 50 bilder i sekundet (PAL) eller 59,94 bilder i sekundet (NTSC). Da med gjennomsnittlig datamengde 25 Mbps, maksimalt 28 Mbps. Litt høyere datamengde, altså, men siden bilder pr. sekund mer enn dobles, innebærer det en høyere kompresjon og dermed et noe degradert bilde i forhold til PH-modus. Om du kan se det, er en helt annen ting, ettersom AVCHD-kodeken er såpass effektiv. Enten du filmer i PS- eller PH-modus, støttes ukomprimert 16-bit PCM lydopptak i to kanaler.

Dype farger
AG-AF101A-serien kan sende ut HD-signaler i 10-bits 4:2:2-kvalitet for ekstra fargedybde, via kameraets digitale SDI-videoutgang, til eksterne enheter som for eksempel Panasonics egen videoopptaker AG-HPD24. Opptakeren, som tar opp på P2- lagringskort, synkroniserer også Start/Stop for innspilling med AG-AF101A-seriens REC Start/Stop. Kjekt med produkter som snakker sammen!

Utvidet fokus
AG-AF101A-serien har en funksjon for utvidet fokus, som forstørrer det fokuserte sentrum av bildet, samt sikkerhetssonemerker for 2.39:1 (cinemascope-format).

AG-AF101A-serien vises første gang frem 14. november, på utstillingen International Broadcast Equipment Exhibition 2012 «Inter BEE 2012», i Chiba i Japan.

Pris: 48.000 kr uten optikk.

panasonic.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.