Se så liten!

Her er et av verdens minste systemkameraer. Panasonic Lumix GM1 er tross sitt beskjedne ytre, en råtass av et kamera, som du får plass til i jakkelommen

Litt av poenget med de kompakte systemkameraene, er at størrelsen er mindre, vekten lavere og bildekvaliteten stort sett den samme som fra store speilreflekskameraer. Det gjør de små systemkameraene mer bærbare, og sånn sett øker sjansen for at de blir brukt oftere.

Hittil har Sony NEX-3N, Nikon 1 J3, Olympus PEN E-PM2 og Pentax Q vært blant de  minste kameraene hvor objektivet kan byttes ut. Nå kommer det aller minste: Panasonic Lumix GM1. Et kamera som er bygget rundt samme 16 megapikslers bildebrikke som sitter i Lumix GX7, men pakket inn i et kamerahus som er så lite at det nesten kan gjemmes i hånden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bildebrikken hører til Panasonics nyeste generasjon CMOS-brikker i micro Four Thirds-formatet, og har større fotosensorer med 25 prosent bedre følsomhet enn tidligere generasjon CMOS-brikke. Det skal gi klasseledende bildekvalitet.

Autofokus, prosessor, wifi-funksjonen, innebygget blits, pekeskjerm, fokus markering (peaking), og mye mer, er hentet fra GX7, også videofunksjonen med full 1080/50i/25p HD-kvalitet. mens lukkeren er nyutviklet for å få plass i det lille kameraet. Den har også en stillemodus, slik at kameraet ikke lager lyd når man fotograferer. Skuddtakten er maks 5 bilder/s i full oppløsning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kameraet er virkelig lite, og samtidig virker det solid bygget. Under kunstskinnet i sort, sølv eller oransje, finner man et superlett magnesiumhus og uten batteri og muínnekort veier GM1 beskjedne 173 gram. 204 med kort og batteri.

Likevel er det ikke mange funksjonene som er borte sammenlignet med det avanserte Lumix GX7. GM1 måler forresten 98,5 x 54,9 x 30,4 mm, noe som gjør kameraet til det minste systemkameraet i markedet, når det havner i butikkhyllene i slutten av november 2013.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lumix GM leveres med en ny 12-32mm zoom, med lysstyrke f3,5-5,6, med integrert bildestabilisator.  Panasonic mener at den nye 12-32mm (tilsv. 24-64mm) er den skarpeste blant rimelige kitzoomer, den er i hvert fall en av de minste. Med 70 gram, og 24 mm lengde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det kan også leveres i kit, med både 12-32mm og den meget lyssterke Lumix G 20mm f1,7, som vist i sølv på det oransje GM1 på bildet over.

Prisen for GM1 med 12-32mm, blir 6.495 og 9.495 kr med både 12-32mm og 20mm.

I tillegg kommer det en mengde tilbehør, som filtre i 37 mm diameter, bærevesker, etuier, skulderemmer og et håndgrep i aluminium (DMW-HGE1) som skrus fast på undersiden av kameraet.

Hvis GM1 er like bra som GX7 er på stillbilder og video, kan det bli en favoritt blant fotografer som har lett etter et bittelite kamera med høy bildekvalitet. Men også blant de mange som ikke synes de minste kameraene har vært avanserte nok, for ikke å snakke om de med store speilreflekser som ønsker seg et alternativ til kompaktkameraer som Panasonic Lumix LX7, Sony RX-100 II eller FujiFilm X20.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Vil erstatte HBO Nordic i løpet av 2021, med premiere på en rekke storfilmer!
Nettopp kjøpt deg ny TV til PS5 eller Xbox? Vi viser deg hvordan du aktiverer den beste og raskeste spillmodusen!
Qualcomm har i forbindelse med Snapdragon Tech Summit lansert etterfølgeren til Snapdragon 865. Den nye Snapdragon 888 vil være å finne i en rekke Android-flaggskip i 2021.
Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.