Kompakt systemkamera

Her er et av verdens minste systemkameraer. Panasonic Lumix GM1 er tross sitt beskjedne ytre, en råtass av et kamera, som du får plass til i jakkelommen
Annonse
Annonse
forfatter

Litt av poenget med de kompakte systemkameraene, er at størrelsen er mindre, vekten lavere og bildekvaliteten stort sett den samme som fra store speilreflekskameraer. Det gjør de små systemkameraene mer bærbare, og sånn sett øker sjansen for at de blir brukt oftere.

Hittil har Sony NEX-3N, Nikon 1 J3, Olympus PEN E-PM2 og Pentax Q vært blant de  minste kameraene hvor objektivet kan byttes ut. Nå kommer det aller minste: Panasonic Lumix GM1. Et kamera som er bygget rundt samme 16 megapikslers bildebrikke som sitter i Lumix GX7, men pakket inn i et kamerahus som er så lite at det nesten kan gjemmes i hånden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bildebrikken hører til Panasonics nyeste generasjon CMOS-brikker i micro Four Thirds-formatet, og har større fotosensorer med 25 prosent bedre følsomhet enn tidligere generasjon CMOS-brikke. Det skal gi klasseledende bildekvalitet.

Autofokus, prosessor, wifi-funksjonen, innebygget blits, pekeskjerm, fokus markering (peaking), og mye mer, er hentet fra GX7, også videofunksjonen med full 1080/50i/25p HD-kvalitet. mens lukkeren er nyutviklet for å få plass i det lille kameraet. Den har også en stillemodus, slik at kameraet ikke lager lyd når man fotograferer. Skuddtakten er maks 5 bilder/s i full oppløsning.

Annonse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kameraet er virkelig lite, og samtidig virker det solid bygget. Under kunstskinnet i sort, sølv eller oransje, finner man et superlett magnesiumhus og uten batteri og muínnekort veier GM1 beskjedne 173 gram. 204 med kort og batteri.

Likevel er det ikke mange funksjonene som er borte sammenlignet med det avanserte Lumix GX7. GM1 måler forresten 98,5 x 54,9 x 30,4 mm, noe som gjør kameraet til det minste systemkameraet i markedet, når det havner i butikkhyllene i slutten av november 2013.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lumix GM leveres med en ny 12-32mm zoom, med lysstyrke f3,5-5,6, med integrert bildestabilisator.  Panasonic mener at den nye 12-32mm (tilsv. 24-64mm) er den skarpeste blant rimelige kitzoomer, den er i hvert fall en av de minste. Med 70 gram, og 24 mm lengde.

Annonse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det kan også leveres i kit, med både 12-32mm og den meget lyssterke Lumix G 20mm f1,7, som vist i sølv på det oransje GM1 på bildet over.

Prisen for GM1 med 12-32mm, blir 6.495 og 9.495 kr med både 12-32mm og 20mm.

I tillegg kommer det en mengde tilbehør, som filtre i 37 mm diameter, bærevesker, etuier, skulderemmer og et håndgrep i aluminium (DMW-HGE1) som skrus fast på undersiden av kameraet.

Hvis GM1 er like bra som GX7 er på stillbilder og video, kan det bli en favoritt blant fotografer som har lett etter et bittelite kamera med høy bildekvalitet. Men også blant de mange som ikke synes de minste kameraene har vært avanserte nok, for ikke å snakke om de med store speilreflekser som ønsker seg et alternativ til kompaktkameraer som Panasonic Lumix LX7, Sony RX-100 II eller FujiFilm X20.

Annonse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

HEDDphone er et virkelig unikum, som baner vei for noe helt nytt innenfor hodetelefoner. Slike har du garantert ikke hørt før!
Med samme finesser som Apples ørepropper er de like låst til Samsungs egne mobiler.
Du kan få AIAIAIs hodetelefoner akkurat som du vil ha dem – for du kombinerer delene selv. Vi har lyttet til toppmodellen.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde