TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Se så liten!

Her er et av verdens minste systemkameraer. Panasonic Lumix GM1 er tross sitt beskjedne ytre, en råtass av et kamera, som du får plass til i jakkelommen

forfatter
Publisert 17.10.13 - 08:00

Litt av poenget med de kompakte systemkameraene, er at størrelsen er mindre, vekten lavere og bildekvaliteten stort sett den samme som fra store speilreflekskameraer. Det gjør de små systemkameraene mer bærbare, og sånn sett øker sjansen for at de blir brukt oftere.

Hittil har Sony NEX-3N, Nikon 1 J3, Olympus PEN E-PM2 og Pentax Q vært blant de  minste kameraene hvor objektivet kan byttes ut. Nå kommer det aller minste: Panasonic Lumix GM1. Et kamera som er bygget rundt samme 16 megapikslers bildebrikke som sitter i Lumix GX7, men pakket inn i et kamerahus som er så lite at det nesten kan gjemmes i hånden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bildebrikken hører til Panasonics nyeste generasjon CMOS-brikker i micro Four Thirds-formatet, og har større fotosensorer med 25 prosent bedre følsomhet enn tidligere generasjon CMOS-brikke. Det skal gi klasseledende bildekvalitet.

Autofokus, prosessor, wifi-funksjonen, innebygget blits, pekeskjerm, fokus markering (peaking), og mye mer, er hentet fra GX7, også videofunksjonen med full 1080/50i/25p HD-kvalitet. mens lukkeren er nyutviklet for å få plass i det lille kameraet. Den har også en stillemodus, slik at kameraet ikke lager lyd når man fotograferer. Skuddtakten er maks 5 bilder/s i full oppløsning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kameraet er virkelig lite, og samtidig virker det solid bygget. Under kunstskinnet i sort, sølv eller oransje, finner man et superlett magnesiumhus og uten batteri og muínnekort veier GM1 beskjedne 173 gram. 204 med kort og batteri.

Likevel er det ikke mange funksjonene som er borte sammenlignet med det avanserte Lumix GX7. GM1 måler forresten 98,5 x 54,9 x 30,4 mm, noe som gjør kameraet til det minste systemkameraet i markedet, når det havner i butikkhyllene i slutten av november 2013.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lumix GM leveres med en ny 12-32mm zoom, med lysstyrke f3,5-5,6, med integrert bildestabilisator.  Panasonic mener at den nye 12-32mm (tilsv. 24-64mm) er den skarpeste blant rimelige kitzoomer, den er i hvert fall en av de minste. Med 70 gram, og 24 mm lengde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det kan også leveres i kit, med både 12-32mm og den meget lyssterke Lumix G 20mm f1,7, som vist i sølv på det oransje GM1 på bildet over.

Prisen for GM1 med 12-32mm, blir 6.495 og 9.495 kr med både 12-32mm og 20mm.

I tillegg kommer det en mengde tilbehør, som filtre i 37 mm diameter, bærevesker, etuier, skulderemmer og et håndgrep i aluminium (DMW-HGE1) som skrus fast på undersiden av kameraet.

Hvis GM1 er like bra som GX7 er på stillbilder og video, kan det bli en favoritt blant fotografer som har lett etter et bittelite kamera med høy bildekvalitet. Men også blant de mange som ikke synes de minste kameraene har vært avanserte nok, for ikke å snakke om de med store speilreflekser som ønsker seg et alternativ til kompaktkameraer som Panasonic Lumix LX7, Sony RX-100 II eller FujiFilm X20.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
Nordmenn tar flere bilder og elsker fotobøker Mobilkameraet er mest populært.
Eksklusiv analog Leica Hvis du elsker analog fotografering, kan Leica M-A Titan være noe for deg.
Snart blir Lumix GH6 enda bedre Med en ny fastvareoppdatering kan Lumix GH6 sende video med enda høyere kvalitet til ekstern opptaker.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend