Search
Generic filters

Se så liten!

Her er et av verdens minste systemkameraer. Panasonic Lumix GM1 er tross sitt beskjedne ytre, en råtass av et kamera, som du får plass til i jakkelommen

Litt av poenget med de kompakte systemkameraene, er at størrelsen er mindre, vekten lavere og bildekvaliteten stort sett den samme som fra store speilreflekskameraer. Det gjør de små systemkameraene mer bærbare, og sånn sett øker sjansen for at de blir brukt oftere.

Hittil har Sony NEX-3N, Nikon 1 J3, Olympus PEN E-PM2 og Pentax Q vært blant de  minste kameraene hvor objektivet kan byttes ut. Nå kommer det aller minste: Panasonic Lumix GM1. Et kamera som er bygget rundt samme 16 megapikslers bildebrikke som sitter i Lumix GX7, men pakket inn i et kamerahus som er så lite at det nesten kan gjemmes i hånden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bildebrikken hører til Panasonics nyeste generasjon CMOS-brikker i micro Four Thirds-formatet, og har større fotosensorer med 25 prosent bedre følsomhet enn tidligere generasjon CMOS-brikke. Det skal gi klasseledende bildekvalitet.

Autofokus, prosessor, wifi-funksjonen, innebygget blits, pekeskjerm, fokus markering (peaking), og mye mer, er hentet fra GX7, også videofunksjonen med full 1080/50i/25p HD-kvalitet. mens lukkeren er nyutviklet for å få plass i det lille kameraet. Den har også en stillemodus, slik at kameraet ikke lager lyd når man fotograferer. Skuddtakten er maks 5 bilder/s i full oppløsning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kameraet er virkelig lite, og samtidig virker det solid bygget. Under kunstskinnet i sort, sølv eller oransje, finner man et superlett magnesiumhus og uten batteri og muínnekort veier GM1 beskjedne 173 gram. 204 med kort og batteri.

Likevel er det ikke mange funksjonene som er borte sammenlignet med det avanserte Lumix GX7. GM1 måler forresten 98,5 x 54,9 x 30,4 mm, noe som gjør kameraet til det minste systemkameraet i markedet, når det havner i butikkhyllene i slutten av november 2013.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lumix GM leveres med en ny 12-32mm zoom, med lysstyrke f3,5-5,6, med integrert bildestabilisator.  Panasonic mener at den nye 12-32mm (tilsv. 24-64mm) er den skarpeste blant rimelige kitzoomer, den er i hvert fall en av de minste. Med 70 gram, og 24 mm lengde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det kan også leveres i kit, med både 12-32mm og den meget lyssterke Lumix G 20mm f1,7, som vist i sølv på det oransje GM1 på bildet over.

Prisen for GM1 med 12-32mm, blir 6.495 og 9.495 kr med både 12-32mm og 20mm.

I tillegg kommer det en mengde tilbehør, som filtre i 37 mm diameter, bærevesker, etuier, skulderemmer og et håndgrep i aluminium (DMW-HGE1) som skrus fast på undersiden av kameraet.

Hvis GM1 er like bra som GX7 er på stillbilder og video, kan det bli en favoritt blant fotografer som har lett etter et bittelite kamera med høy bildekvalitet. Men også blant de mange som ikke synes de minste kameraene har vært avanserte nok, for ikke å snakke om de med store speilreflekser som ønsker seg et alternativ til kompaktkameraer som Panasonic Lumix LX7, Sony RX-100 II eller FujiFilm X20.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.