Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Se hva Olympus har gjort

Med systemkameraet OM-D E-M1, har Olympus satt ny standard for bildekvalitet, i følge dem selv. Det er ikke noe å si på skrytelisten

Skrevet av / 10.09.13 - 07:00
Se hva Olympus har gjort

I de gode gamle filmdagene, var Olympus OM-kameraer blant de minste og samtidig mest solide man kunne finne av speilreflekser. OM-serien levde i flere tiår og bestod til en hver tid av flere modeller i forskjellige prisklasser. Også proffkamerar, som OM-3 og OM-4.

Det nye OM-D E-M1, er på mange måter den spirituelle etterfølgeren til disse kameraene. Sammen med OM-D E-M5 (les testen her), er kameraet det mest profforienterte i Olympus rekke av systemkameraer.

OM-D_E-M1__Product_000_068

Kamerahuset er mye mindre enn det ser ut til på bilder, men det er en god del større enn PEN-modellene, grunnet et stort gummiert håndgrep, og en innebygget elektronisk søker.

Akkurat som M5, er M1 værtettet, og garantert å tåle ruskevær ned til minus 10 grader.

Teknisk sett er det en markant oppgradering fra det ellers utmerkede M5.

Korteste lukkertid er nå 1/8000s (samme som PEN P4), søkeren er av samme type som den separate VF-4 søkeren til Olympus. Forstørelsen i søkeren er så  høy at søkerbildet er like stort som på et fullformat proffkamera som Canon EOS 1DX. Oppløsningen er 2,36 Mp og oppfriskningstakten så høy, at det ikke søkerbildet ikke hakker på panoreringer.

Vippbar pekeskjerm, store knapper og markedets beste elektroniske søker

Bildebrikken i Micro Four Thirds-format er en ny utgave av den skarpe 16 megapiksler CMOS-brikken som sitter i P5 og M5, og Olympus kover at den leverer enda høyere bildekvalitet. Også på høy ISO hvor støydempingen er forbedret.

Den har også den samme femaksers bildestabilisatoren som gjør en utmerket jobb i P5 og M5.

Autufokusen skal også være raskere og mer presis, takket være Dual Fast fokus som skal være like rask på eldre Four Thirds-optikk, og hybridfokus, hvor kontrast. og fasefokussensorer jobber sammen for mst mulig presis fokus. Også under serieoopptak, som kan jekkes helt opp til 10 bilder/s.

OM-D_E-M1__Product_000_075

Fra Olympus pressemelding:

>   Den beste bildekvaliteten noensinne fra et Olympus kamera

>   Perfekt utformet Micro Four Thirds kamerahus som er mer kompakt enn speilreflekshus og likevel solid og godt å holde i

>   Fullt ut tilpasset Four Thirds og Micro Four Thirds optikk takket være DUAL FAST AF

>   Ekstra stor elektronisk søker med 2.36 Mp og 1.48x forstørrelse for enkel komponering og innstillingsvalg i sanntid

>   Unik 5-aksers bildestabilisator kompenserer for bevegelser rundt aksen til objektivet, horisontal og vertikal forskyvning, samt fremover og bakover, for emestående stabilitet og skarpe stillbilder – og videoopptak i farta

>   Ny Live MOS bildebrikke og neste generasjon TruePic VII bildeprosessor med Fine Detail Technology II for strålende, presise stillbilder og Full HD video

>   Innebygget WiFi for fjernutløsing, Live View skjermsøker, P, A, S og M kontrol, Live Bulb forhåndsvisning og bildedeling direkte til kompatibel smartmobils skjerm

>   Solid magnesiumhus med støv-, sprut- og frostsikker ned til -10°C*

OM-D_E-M1__Product_000_038

Knapper og ratt er større og ser ut til å være bedre plassert enn på M5. Det store håndgrepet er overlegent det som sitter på M5, og bør sørge for et godt greps selv når man har større objektiver på kameraet.

Med en adapter kan man også bruke eldre Olympus-optikk i FT-serien, og likevel få samme autofokushastighet som med nyere mFT-optikk. Da bruker kameraet fasebasert fokus, mens kontrastbasert fokus brukes på mFT-optikk.

Kameraet finner selv ut hvilket objektiv som sitter på. Og velger fokussystem deretter.

ACCESSORIES_E-M1__Product_000_019_MASTER

Sammen med M1 lanseres også en ny normalzoom. Zuiko Digital ED 12-40mm f2,8 (tils 24-80mm). Som kamerahuset er den også værtettet. Den har i tillegg en funksjonsknapp som kan aktivere en forhåndsprogrammert funksjon.

Mens kameraet og 12-40mm er tilgjengelig allerede i oktober, er ikke den nye telezoomen Zuiko Digital ED 40-150mm ikke tilgjengelig før i 2014. Lysstyrken er imponerende f2,8, og som 12-40mm er også dette værtettet og frostsikkert.

ACCESSORIES_E-M1__Product_000_005

Prisene blir som følger:

  • E-M1 hus: 12,999 kr
    E-M1 12-50 kit: 14,999
    E-M1 12-40 kit: 17,999

Objektivet kan også kjøpes separat:

  • 12-40 f2,8: 7999 kr

OM-D_E-M1_still_black_mood_6

Tilbehør:

>    Gratis MMF-3 sprutsikker Four Thirds adapter for Four Thirds optikk. Tilbudet gjelder til november 2013 hvis man kjøper M1 innen den tid.

>    Kamera bag (CBG-10) og E-M1 etui (CS-42).

>    Stoffbag (CS-43) og vaskbar kamerarem (CSS-P118).

>    Undervannshus (PT-EP11). For dyp til 45 meter.

>    Vertikalgrep HLD-7  for sikrere grep håndholdt i alle situasjoner.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Her er fem ting smartklokken din bør kunne leve opp til

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top