Teknologi

Roboter kan hjelpe eldre å bo uavhengig hjemme hos seg selv.

Forskere i Bristol, England utvikler roboter for å gi eldre mennesker pleie og selskap i deres eget hjem. Dette som et forsøk på å adressere spørsmålet om hvem som vil ta seg av verdens stadig økende eldrebølge. I løpet av de siste 25 årene har nemlig antallet mennesker fylt 85 år mer enn doblet seg i England.

Arbeidet iverksettes av University of Bristol og University of the West of England.

En personlig hjelper
Bristol Robotics Laboratory tror roboter med tiden kan hjelpe eldre mennesker til å leve uavhengig lengre. En av deres maskiner Mobiserv kan hjelpe til med oppgaver som å bestille matvarer og å minne de eldre på når de skal ta medisinen. Mobiserv-prosjektet er et samarbeid mellom sju forskjellige land og skal pågå i tre år. EU har støttet prosjektet med ca 30 millioner kroner.

En annen robot hjelper mennesker med å få tilbake styrken i hånda etter et slag. Det finnes dessuten en maskin som er utviklet for å se ut som et menneske med realistiske ansiktsuttrykk som hjelper til å formidle følelser.

Men kan robotene virkelig erstatte menneskelig kontakt? Om du er den som liker en varm hånd å holde i og kunne ha bruk for et kyss på kinnet i ny og ne, vil nok roboten komme til kort. Og med pasientenes mangfoldige kulturelle bakgrunner, talemåter og etiketter, er det ytterst tvilsomt om robotene kan fullstendig skjønne hva alle menneskene uttrykker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.