Kompakt systemkamera

FujiFilms nye X-A1 blir et av de rimeligste systemkameraene, og et av de minste og letteste.
forfatter

Grunnen til at det ikke skal koste all verden, er fordi Fuji har valgt enn annen bildebrikke enn i de dyrere X-kameraene. De bruker alle sammen en så kalt X-trans CMOS bildebrikke, uten lavpassfilter og Bayer-mønster, som er vanlig i alle kameraer.

Ved å fjerne lavpassfilteret som er et glass foran sensorene, kan man klemme ut litt mer detaljskarphet, mens Bayer-mønsteret hvor rød, blå og grønne fargefiltre ligger i et repeterende mønster er byttet ut med X-Trans. Som har et mer tilfeldig RGB-mønster hvor Fuji har lyktes med å hente ut enda mer skarphet.

I FujiFilm X-A1 er denne bildebrikken byttet ut med en rimeligere 16 Mp CMOS-brikke med tradisjonelt Bayer-mønster og lavpassfilter. Ellers er kameraet så og si identisk med FujiFilm X-M1 som vi tester her.

FujiFilm X-A1 front

Det har altså innebygget wifi for trådløs bildeoverføring til en smartmobil, vippbar høyoppløst skjerm, innebygget blits, blitssko, og leveres i ulike fargekombinasjoner.

Ellers er menyer og funksjonsnivå på linje med X-M1.

FujiFilm X-A1 bak

Kameraet blir en direkte konkurrent til Sony NEX-3N, Olympus PEN PM2, Panasonic Lumix GF6 og Samsung NX2000.

Den norske prisen er ikke kjent i skrivende stund, men kameraet skal bli billigere enn X-M1 som koster i underkant av 6000 kr. Med den samme XC 16-50mm f3.5-5.6 zoomen – med bildestabilsator, som X-M1 leveres med.

FujiFilm X-A1 tele

Fuji lanseres samtidig en ny telezoom: Fujinon XC 50-230mm med lysstyrke 4.5-6.7 og optisk bildestabilsator. Den dekker 76-350mm, som er meget brukbar tele til det aller meste.

Kameraet kan bruke alle de 10 hittil lanserte Fujinon XC-objektivene, blant annet det kompakte 27mm f2,8, den sylskarpe 35mm f1,4 og den brede 14mm f2,8.

X-A1 fakta:
16 megapiksler APS-C  CMOS bildebrikke
EXR II bildeprosessor
FUJIFILM X fatning
7,6 cm (920K punkter) vippbar LCD-skjerm
Integrert blits og TTL blitssko
ISO 200 (100) –6400,, utvidbar til 12800, 25600 ISO med redusert oppløsning
Q-knapp for primærinnstillinger på skjerm
Integret råfilkonverter
Filmsimulering pluss åtte kunstfiltre
49 punkts AF
Wi-fi via FujiFilm Camera App
Full 1080p/30fps HD-video
Cirka 350 eksponeringer per lading
116.9(W) mm x 66.5 (H) mm x 39.0(D) mm, 330 gram med batteri og minnekort

FujiFilm X-A1 brun

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.