Foto:

Med GXR har Ricoh tatt steget inn i det voksende segmentet for speilløse systemkameraer med utskriftbar optikk. Men det som gjør Ricohs kamera unikt, er at bildebrikken er integrert med optikken.

 

Kameraet er mildest talt spesielt og unikt på samme tid. I stedet for utskiftbar optikk foran en bildebrikke, som i Olympus PEN E-P1 og Panasonic Lumix GF1, har Ricoh valgt en langt dristigere løsning.
Bildebrikken sitter integrert bak objektivet, og er fullstendig innelukket og dermed kommer heller ikke støv inn på bildebrikken. Og når man bytter objektiv, bytter man også bildebrikke. En løsning som er interessant, fordi bildebrikken i veldig stor grad kan tilpasses objektivets egenskaper.

 

Samtidig med GXR lanserer Ricoh to objektiver. Et 50mm makroobjektiv (se bilde øverst) med lysstyrke f2,5, og en zoom med brennvidde 24-70mm (tilsvarende 35 mm filmformat) og lysstyrke f2,5-4,4..
Bildebrikken på makroobjektivet er en 12 megapiksler CMOS-brikke i APS-C-format (23.6 x 15.7 mm), mens bildebrikken bak zoomobjektivet er en 1/1,75-tommers CCD-brikke på 10 megapiksler. Ikke så ulik den man finner i mange kompaktkameraer.
Ojektivene skyves på plass på kamerahuset, som har alle knapper og ratt, mens bildeprosessering, bildestabilisering, fokusdrift, lukkermekanisme og blender sitter i objektivene.

 

Annonse

Selve kamerahuset er veldig likt Ricoh GR Digital og GX-serien, med oversiktelig og god ergonomi. Kameraet er omtrent på størrelse med Olympus PEN E-P1 og Panasonic Lumix GF1, men litt mindre med noe færre millimetere her og der.
Tomvekten er 348 gram og kamerahuset måler 114 x 70 x 29 mm pluss optikk, hvilket gjør GXR til det hittil minste og letteste digitalkameraet med utskiftbar optikk.

Skjermen på 3.0 tommer har  920,000 punkters oppløsning, og det finnes en separat elektronisk LCD-søker til GXR med samme oppløsning.
Begge objektiv/brikke/prosessorkombinasjonene lagrer bilder i råformat og JPEG-filer, men mens zoomobjektivet bare tar opp video i VGA-format, kan man ta opp HD-video i 720/24 fps oppløsning med makroobjektivet.
Ricoh GXR er tilgjengelig allerede i desember, norske priser ikke klare, men huset vil koste 450 Euro, zooomobjektivet 370 Euro og makroobjektivet 670 Euro, så vi snakker samme prisleie som speilreflekser.
Fovi AS

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
Historisk Golden Globe til avdød stjerne.
Amazons strømmetjeneste vil tilby mer eksklusivt innhold til nordiske kunder, og lanserer et samarbeid med ErosSTX.
Etter en lang koronapause er ventetiden (snart) over - se traileren til fjerdesesongen her.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde
Billig inngangsbillett til analog fotografering.