TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Ricoh GXR med utskiftbar bildebrikke og optikk

Med GXR har Ricoh tatt steget inn i det voksende segmentet for speilløse systemkameraer med utskriftbar optikk. Men det som gjør Ricohs kamera unikt, er at bildebrikken er integrert med optikken.

forfatter
Publisert 10.11.09 - 09:11

 

Kameraet er mildest talt spesielt og unikt på samme tid. I stedet for utskiftbar optikk foran en bildebrikke, som i Olympus PEN E-P1 og Panasonic Lumix GF1, har Ricoh valgt en langt dristigere løsning.
Bildebrikken sitter integrert bak objektivet, og er fullstendig innelukket og dermed kommer heller ikke støv inn på bildebrikken. Og når man bytter objektiv, bytter man også bildebrikke. En løsning som er interessant, fordi bildebrikken i veldig stor grad kan tilpasses objektivets egenskaper.

 

Samtidig med GXR lanserer Ricoh to objektiver. Et 50mm makroobjektiv (se bilde øverst) med lysstyrke f2,5, og en zoom med brennvidde 24-70mm (tilsvarende 35 mm filmformat) og lysstyrke f2,5-4,4..
Bildebrikken på makroobjektivet er en 12 megapiksler CMOS-brikke i APS-C-format (23.6 x 15.7 mm), mens bildebrikken bak zoomobjektivet er en 1/1,75-tommers CCD-brikke på 10 megapiksler. Ikke så ulik den man finner i mange kompaktkameraer.
Ojektivene skyves på plass på kamerahuset, som har alle knapper og ratt, mens bildeprosessering, bildestabilisering, fokusdrift, lukkermekanisme og blender sitter i objektivene.

 

Selve kamerahuset er veldig likt Ricoh GR Digital og GX-serien, med oversiktelig og god ergonomi. Kameraet er omtrent på størrelse med Olympus PEN E-P1 og Panasonic Lumix GF1, men litt mindre med noe færre millimetere her og der.
Tomvekten er 348 gram og kamerahuset måler 114 x 70 x 29 mm pluss optikk, hvilket gjør GXR til det hittil minste og letteste digitalkameraet med utskiftbar optikk.

Skjermen på 3.0 tommer har  920,000 punkters oppløsning, og det finnes en separat elektronisk LCD-søker til GXR med samme oppløsning.
Begge objektiv/brikke/prosessorkombinasjonene lagrer bilder i råformat og JPEG-filer, men mens zoomobjektivet bare tar opp video i VGA-format, kan man ta opp HD-video i 720/24 fps oppløsning med makroobjektivet.
Ricoh GXR er tilgjengelig allerede i desember, norske priser ikke klare, men huset vil koste 450 Euro, zooomobjektivet 370 Euro og makroobjektivet 670 Euro, så vi snakker samme prisleie som speilreflekser.
Fovi AS

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Siste artikler:

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Photoshop Elements blir enda kulere Adobe gjør bilderedigering morsommere uten at det koster skjorta.
Superkompakt 4K-videokamera fra Sony Sony FX30 er profesjonell video i hendig format.
DJI Osmo Mobile 6: - Film som en proff DJI Osmo Mobile 6 lar deg etterligne proffene, ved å stabilisere dine mobilvideoopptak.
Capture One viser bildene direkte på iPad Laster bildene på iPad-en i sanntid.
Tamron lanserer en ekstrem zoom for Fujifilm X-kameraer Blir billigere enn Fujifilms tilsvarende zoom.
Leica lanserer Q2 i samarbeide med Seal Spesialutgave i begrenset antall.
Følg Lyd & Bilde