Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Råtøft fra FujiFilm

FujiFilm X-E1 er et av årets kuleste kameraer. Ingen tvil. Retro-look kombinert med rå bildebrikke og OLED-søker. Knus sparebøssen!

Siden FujiFilm X-E1 er basert på den større og dyrere X-Pro1, har vi ingen grunn til å tvile på bildekvaliteten. De deler nemlig bildebrikke, bildeprosessor og bruker den samme Fujinon optikken. Som holder høy standard, både mekanisk, og optisk.

Les testen av FujiFilm X-Pro1 her.

Fordi X-Pro1 er blant de tre-fire kameraene vi testet i hittil i år, med den høyeste bildekvaliteten, tipper vi at den rimeligere X-E1, kommer til å rives vekk fra butikkhyllene, når den er i salg fra oktober i år.

Kamerahuset som leveres i sort eller sølv, er over 20 prosent mindre – 129 x 75 x 38 mm – enn X-Pro1, og veier 350 gram. Bare huset vil koste 900 Euro – cirka 8000 kr –  et X-E1 i kombinasjon med en ny Fujinon 18-55mm f2.8-4.0 med optisk bildestabilisator – som vist på bildet over – vil koste 1300 Euro. Cirka 11500 kr.

Annonse

Fotografen får full kontroll over alle funksjoner, de fleste plassert på knapper og ratt, resten i skjermmenyen.

Annonse

Bildebrikken er den samme 16 megapiksler APS-C CMOS bildebrikken som Fuji kaller X-Trans. Den er unik fordi den har RGB-sensorene plassert i et nesten tilfeldig mønster, som gjøre det mulig å omgå lavpassfilteret andre bildebrikker må ha. Og slik oppnå bedre detaljskarphet.

Kameraet har ikke X-Pro1s unike hybridsøker, den er erstattet med en stor OLED-søker som vist på bildet over. Det tror jeg er en smart ting. De fleste er vant til elektroniske søkere og skjermer, og det vil føles naturlig for mange fotografer. Resten vil nok venne seg til søkeren, en OLED-søker er nemlig mye skarpere og har bedre fargegjengivelse og kontrast enn en LCD-søker.

OLED-søkeren har høy oppløsning på 2,36 megapiksler, og Fuji bruker to glasslinser og et dobbelt asfærisk linseelement i søkeren, noe som lover godt for kvaliteten på søkerbildet.

Fuji lover lynrask autofokus med 0,1 sekunds fokushastighet, som lover bra, siden vi fant autofokusen på X-pro1 mangefull, da vi testet kameraet. Det er delvis rettet opp i senere oppdateringer av fastvaren (firmware) til kameraet.

Programmerbare knapper, 1080/24fps HD-video, innebygget blits, utvidbar ISO (100-25600), og integert råfilkonverter, er bare noe av innholdet på den rikholdige utstyrslisten.

Annonse

FujiFilm X-E1 er det andre kompakte systemkameraet fra den kanten, og det er tydelig at det satses med både små og store kameraer i X-segmentet, rettet mot krevende fotografer.

Med Fujinon 18-55mm f2.8-4.0, er utvalget av objektiver til X-systemet oppe i fire, og en 14mm f2.8 er allerede annonsert lansert i høst. Men Fuji sier at antallet objektiver skal opp i 10 stykker, tidlig i 2013.

Så det er åpenbart at det satses på systemkameraer hos FujiFilm (kanskje på tide å kutte ut film i navnet…..), og X-E1 er definitivt et kamera som er kapabelt til å skremme konkurrentene, og glede kresne fotografer.

Oppdatert 16.09.2012:

Prisene på X-E1 blir 7,499 kr for kamerahuset, 10.499 kr med den nye 18-55mm zoomen, som kjøpt separat, vil koste 5.699 kr.

Annonse

Det betyr at X-E1 legger seg på cirka samme prisnivå som Olympus OM-D E-M5, og Sony NEX-7.

X-E1 fakta:

 16.3 megapiksler APS-C X-Trans CMOS bildebrikke

 EXR Processor Pro bildeprosessor

 FUJIFILM X mount (Til Fujinon XF optikk)

Annonse

 Høyoppløst 2.36 Mp OLED-søker

 2.8-tommers (460K punkter) LCD-skjerm

 Integrert blits og TTL blitssko

 ISO 200 –6400,, utvidbar til 100, 12800, 25600 ISO

 0.05s utløserforsinkelse

Annonse

 Q-knapp for primærinnstillinger på skjerm

 Integret råfilkonverter

 Filmsimulering: Velvia, Astia, Provia, monokrom, Sepia, PRO Neg Std og PRO Neg Hi

 Multieksponering og panoramabilder

 Auto Bracketing  (AE/ISO/DR og FS)

Annonse

 Full 1080/24fps HD-video

 Inngang for mikrofon og kabelutløser

 CIrka 350 eksponeringer per lading

Les mer om X-E1 og se video her.

forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.