Kompakt systemkamera

FujiFilm X-E1 er et av årets kuleste kameraer. Ingen tvil. Retro-look kombinert med rå bildebrikke og OLED-søker. Knus sparebøssen!
Annonse
Annonse
forfatter

Siden FujiFilm X-E1 er basert på den større og dyrere X-Pro1, har vi ingen grunn til å tvile på bildekvaliteten. De deler nemlig bildebrikke, bildeprosessor og bruker den samme Fujinon optikken. Som holder høy standard, både mekanisk, og optisk.

Les testen av FujiFilm X-Pro1 her.

Fordi X-Pro1 er blant de tre-fire kameraene vi testet i hittil i år, med den høyeste bildekvaliteten, tipper vi at den rimeligere X-E1, kommer til å rives vekk fra butikkhyllene, når den er i salg fra oktober i år.

Kamerahuset som leveres i sort eller sølv, er over 20 prosent mindre – 129 x 75 x 38 mm – enn X-Pro1, og veier 350 gram. Bare huset vil koste 900 Euro – cirka 8000 kr –  et X-E1 i kombinasjon med en ny Fujinon 18-55mm f2.8-4.0 med optisk bildestabilisator – som vist på bildet over – vil koste 1300 Euro. Cirka 11500 kr.

Annonse

Fotografen får full kontroll over alle funksjoner, de fleste plassert på knapper og ratt, resten i skjermmenyen.

Bildebrikken er den samme 16 megapiksler APS-C CMOS bildebrikken som Fuji kaller X-Trans. Den er unik fordi den har RGB-sensorene plassert i et nesten tilfeldig mønster, som gjøre det mulig å omgå lavpassfilteret andre bildebrikker må ha. Og slik oppnå bedre detaljskarphet.

Kameraet har ikke X-Pro1s unike hybridsøker, den er erstattet med en stor OLED-søker som vist på bildet over. Det tror jeg er en smart ting. De fleste er vant til elektroniske søkere og skjermer, og det vil føles naturlig for mange fotografer. Resten vil nok venne seg til søkeren, en OLED-søker er nemlig mye skarpere og har bedre fargegjengivelse og kontrast enn en LCD-søker.

Annonse

OLED-søkeren har høy oppløsning på 2,36 megapiksler, og Fuji bruker to glasslinser og et dobbelt asfærisk linseelement i søkeren, noe som lover godt for kvaliteten på søkerbildet.

Fuji lover lynrask autofokus med 0,1 sekunds fokushastighet, som lover bra, siden vi fant autofokusen på X-pro1 mangefull, da vi testet kameraet. Det er delvis rettet opp i senere oppdateringer av fastvaren (firmware) til kameraet.

Programmerbare knapper, 1080/24fps HD-video, innebygget blits, utvidbar ISO (100-25600), og integert råfilkonverter, er bare noe av innholdet på den rikholdige utstyrslisten.

Annonse

FujiFilm X-E1 er det andre kompakte systemkameraet fra den kanten, og det er tydelig at det satses med både små og store kameraer i X-segmentet, rettet mot krevende fotografer.

Med Fujinon 18-55mm f2.8-4.0, er utvalget av objektiver til X-systemet oppe i fire, og en 14mm f2.8 er allerede annonsert lansert i høst. Men Fuji sier at antallet objektiver skal opp i 10 stykker, tidlig i 2013.

Så det er åpenbart at det satses på systemkameraer hos FujiFilm (kanskje på tide å kutte ut film i navnet…..), og X-E1 er definitivt et kamera som er kapabelt til å skremme konkurrentene, og glede kresne fotografer.

Oppdatert 16.09.2012:

Prisene på X-E1 blir 7,499 kr for kamerahuset, 10.499 kr med den nye 18-55mm zoomen, som kjøpt separat, vil koste 5.699 kr.

Annonse

Det betyr at X-E1 legger seg på cirka samme prisnivå som Olympus OM-D E-M5, og Sony NEX-7.

X-E1 fakta:

 16.3 megapiksler APS-C X-Trans CMOS bildebrikke

 EXR Processor Pro bildeprosessor

 FUJIFILM X mount (Til Fujinon XF optikk)

Annonse

 Høyoppløst 2.36 Mp OLED-søker

 2.8-tommers (460K punkter) LCD-skjerm

 Integrert blits og TTL blitssko

 ISO 200 –6400,, utvidbar til 100, 12800, 25600 ISO

 0.05s utløserforsinkelse

Annonse

 Q-knapp for primærinnstillinger på skjerm

 Integret råfilkonverter

 Filmsimulering: Velvia, Astia, Provia, monokrom, Sepia, PRO Neg Std og PRO Neg Hi

 Multieksponering og panoramabilder

 Auto Bracketing  (AE/ISO/DR og FS)

 Full 1080/24fps HD-video

 Inngang for mikrofon og kabelutløser

 CIrka 350 eksponeringer per lading

Les mer om X-E1 og se video her.

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Leicas 28mm APO-Summicron for fullformat er her.
Over-the-air gjør det enklere å fikse feil på XC40 Pure Electric P8.
Etter en lang koronapause er ventetiden (snart) over - se traileren til fjerdesesongen her.
Den er stor, den er stilig - og vi får nok aldri se den i Norge.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.