Rå proffkompakt fra FujiFilm

forfatter

Med X10 har FujiFilm ikke bare kastet seg inn i kampen om den beste proffkompakten, de har skapt et kamera som flere enn proffene har lengtet etter.

FujiFilm X10 ligner litt på det fenomenale X100 fra samme kant og kan selvsagt lagre råfiler, men dette er mindre, lettere og har 4 x zoom i tillegg.

Mens X100 og mange speilreflekser bruker en bildebrikke i APS-C-format, som er cirka 24 x 16 mm, har X10 en mindre CMOS-bildebrikke som er 8,8 x 6,6 mm, men med Fujis karakteristiske pikslemønster, som vist på bildet her, som de mener gir bedre bildedynamikk og fargegjengivelse.

Relativt stor forskjell, og sammenlignet med de fleste kompaktkameraer er forskjellen kjempestor. Et ganske vanlig kompaktkamera har en bildebrikke som kan være 5,5 x 4 mm, noe som svært ofte gir grumsete bildestøy på høy ISO-lysfølsomhet. FujuFilm X10 stiller derfor i samme klasse som Olympus vellykkede XZ-1, Canon PowerShot G12 og Panasonic Lumix LX5.

Men X10 har større bildebrikke enn disse også, noe som kan bety bedre bildekvalitet på høy ISO. Det vi hvert fall vet, er at bildebrikken i 2/3-tommers størrelse, er av EXR-typen som FujiFilm utvikler selv, og som vu har sett meget god bildekvalitet fra tidligere. Dog ikke i denne størrelsen, siden EXR CMOS-brikken i X10 er av nyere dato.

X10 måler 117.0 x 69.6 x  56.8 mm og veier 350 gram med batteri og minnekort, hvilket gjør det litt større og tyngre enn XZ-1, men mer kompakt enn G12.

Kameraet har en meget brukbar zoomrekkevidde fra 28mm vidvinkel til kort 112mm tele, og ikke minst med så god lysstyrke som f2.0 ved 28mm, og f2.8 ved 112mm, i en kombinasjon av blant annet asfæriske linseelementer. Sju blenderlameller skal sørge for mykt defokusert bakgrunn i bildeflaten, når man fotograferer med så stor blenderåpning som feks f2.0.

Zoomingen gjøres med en egen zoomring i metall rundt det nyutviklede Fujinon-objektivet, hvor også strømbryteren sitter (vri zoomringen og kameraet tenner), og den interessante optiske søkeren viser hele tiden korrekt bildeutsnitt, og eksponeringsinfo. Fuji sier at de har brukt tre asfæriske linseelementer og et prisme for at søkeren skal vise korrekt bildeutsnitt, uten nevneverdig lystap.

Som X100 har X10 en 2,8-tommers skjerm med 460.000 bildepunkter, i et lettmetallhus, hvor mange av detaljene også er i lettmetall.

Man kan benytte ISO-verdier fra 100 til 12.800, og som mange Fuji-kameraer før det, har X10 filmmoduser som etterligner fargegjengivelsen og kontrasten  til Fujis egne Velvia, Astia og Provia-filmer.

Det er også mulig å velge SN High Sensitivity og Low Noise modus for å dempe støy i skygger når man bruker høy ISO, mens DR Wide Dynamic Range kan øke dynamikkomfanget fra sort til hvitt med så mye som 1600 prosent, og en HR High Resolution innstilling optimaliserer detaljgjengivelsen.

Kameraet kan skyte bildeserier på 7 eksponeringer i sekundet i full oppløsning, eller 10 bps i redusert oppløsning.

Det tar også opp full 1080p HD-video, og bruker en 49-segments kontrastbasert autofokus, som skal være kjapp til å finne fokus, også på video.

I den lange listen av funksjoner, finner vi også 360 graders panorama, elektronisk vater, 2 x digital telezoom, og intelligent programautomatikk.

Forøvrig har X10 naturligvis full pakke med manuelle overstyringsmuligheter, og programmerbare funksjonsknapper (Fn), slik at kreative fotografer kan ta kontroll over kameraet når de ønsker.

FujiFilm X10 er i butikkene i oktober, men pris er ikke kjent i skrivende stund.

Blant tilbehøret vil det komme et egnet kameraetui i skinn og lær, en solblender i metall, og to kompakte blitser – EF-20 og EF-42 – som man kan bruke når den innebyggede ikke rekker lengre enn 7 meter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.