Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Rå Canon-proff

Canon EOS-1D X er verdens raskeste kamera. Med opp til 14 bilder per sekund, fra en 18 megapiksler fullformat bildebrikke, er dette det råeste systemkameraet. Det er bare en hake ved det...

Skrevet av / 18.10.11 - 12:26
Rå Canon-proff

Canons proffkameraer har ofte flyttet grensene for ytelse. Med EOS-1D X tar de nok et steg videre hva ytelse, og hvis vi skal tro deres egne ord, bildekvalitet angår.

Ytelsen er det lite å si på. Med 12 bps skuddhastighet – med autofokus mellom hver eksponering – og hele 14 bps med autofokus bare på den første eksponeringen, er dette det raskeste kameraet nå.

Det er er bare en hake ved det, EOS-1D X er ikke tilgjengelig før mars 2012. Lenge å vente altså, for de som hadde håpet på et nytt og enda raskere proffkamera.

Prisen er ikke endelig, men Canon regner med at 49.000 kroner for huset, ikke er langt unna sannheten, selv om mye kan endre seg det halve året frem til mars neste år.

Utseendet minner sterkt om senere generasjoner proffkameraer fra Canon. Men innvendig er alt nytt, og mye av det ytre er også nytt, eller forbedret. EOS-1D X kan ta opp video i full 1080 HD-kvalitet, med 25/24 fps og i hele 45 Mbps datastrøm under opptak. Det er også mulig å benytte 720 HD-video, med opp til 50 fps.

Kameraet, som er Canons 10 generasjon proffkamera siden F1 i 1971, har fått en ny 18 megaspiksler CMOS bildebrikke i 24 x 36 mm fullformat. Det betyr null optisk beskjæring, setter du på en 85mm, er det 85mm brennvidde du får. Ikke 85mm 110mm som man får på EOS-1D Mark IV, som benytter en 16 Mp bildebrikke i APS-H-format, med mindre bildeflate (Crop x 1,3).

Huset er naturligvis værtettet, og på grensen til å være vanntett. Hvert fall mot regn. Magnesium og lettmetall utgjør chassiset i kameraet, som altså ligner veldig på EOS-1D Mark IV og EOS-1Ds mark III.

Det nye kameraet erstatter etter hvert begge to, og reduserer utvalget av systemkameraer fra Canon fra åtte til sju.

Foruten en ny bildebrikke, har Canon laget et nytt autofokussystem med 61 fokussensorer spredd over et stort område av bildeflaten, som kan spore ansikter og farger med følgefokus mellom eksponeringene. Også med høy skuddtakt. 41 av de 61 sensorene er såkalt kryssensorer, og fem av dem er doble kryssensorer, som skal gi bedre fokuspresisjon.

Selve AF-sensoren er fargesensitiv, og følger et objekt med farge dersom det ikke finner et ansikt å spore under opptak.

Det er også mulig å stille kameraet til en av seks forhåndsdefinerte – som kan overstyres av fotografen – fokusmoduser. For eksempel modus 3 som umiddelbart starter autofokusen når et bevegelig objekt dukker opp i søkerbildet, eller modus 5, hvor kameraet veksler mellom sone- og punktvis fokussporing. For å holde følge med veldig raske objekter, som ofte flytter seg horisontalt, vertikalt og  i lengderetningen.

Autofokussystemet har sin egen DIGIC 4 prosessor, som holder orden på fokuspunktenes lynraske informasjonsmengder.

Canon har dyttet inn  to nye DIGIC 5+ bildeprossessorer, for å kunne gi raske responser, og datakraft nok til den avanserte autofokusen, eksponeringsprosessering og hjelpe bufferen å holde hastigheten på serieopptak.

Lysmålesystemet er endelig av RGB-typen, som registrerer farger, og benytter 100.000 punkter i 252 soner, for å analysere lyset fra motivet. For best mulig eksponeringspresisjon.

Canon har forbedret videomuligheten. Og gitt videografen full kontroll med lukkerhastighet og blenderåpning. Det er også mulig å velge bildefrekvens: 30 fps (29,97), 25, og 24 (23,976), med 60 (59,94) og 50 fps på HD-video i 720p.

Videoopptakene støtter intra-frame som gir høyere kvalitet og lavere kompresjon, fordi opptakene lagres som helbilder. Opptaksekvensene kan også sys sammen i kameraet, til en, slik at man kan importere en hel videofil, i stedet for fragmenter man må sette sammen i postprosessering selv.

Kameraet har fått eternettport for datatilkobling, det har en større 8,11 cm (3,2-tommer) skjerm med live view og 1 million bildepunkter.

To kortplasser med støtte for CF-kort skal gi nok lagringsplass til både stillbilder og HD-video, og kameraet kan benytte en trådløs sender, eller GPS-mottaker i en tilbehørsport på siden. Som vist på bildet over.

Sist men ikke minst: Canon har satt rekord ikke bare i skuddhastighet, men også i lysfølsomhet – ISO.

Her er det mulig å utvide ISO-følsomheten til 204.800, ellers er det 100-52.100 som gjelder. Det bør gjøre det mulig å ta bilder i stummende mørke, om man vil, og Canon mener at bildestøyen på 51.200, skal være omtrent på nivå med bildestøyen fra EOS-1D mark IV på 12.800 ISO.

Det gjenstår å se. Fokushastighet og skuddtakt gjør uansett EOS-1D X til en meget interessant kamera, hvert fall for de som trenger høy hastighet. Uansett er bildekvaliteten fremdeles et spørsmålstegn vi ikke får svaret på før neste år.

Men da skal vi love å komme tilbake med dommen over kameraet, som utvilsomt virker spennende. Ikke bare for sportsfotografen som trenger hastighet mer enn noe annet.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top