s.122

Hva gjør man hvis man ønsker bildekvaliteten til et speilreflekskamera, men helst vil ha et kompakt kamera? Kjøper en proffkompakt, selvsagt.

Vi tester:

Canon PowerShot G10
4 999

Leica D-Lux 4
6 595

Nikon Coolpix P6000
4 495

Skal man ha høyest mulig bildekvalitet, er det vanskelig å komme utenom et speilreflekskamera. Store bildebrikker, avansert lysmåling og bedre optikk er bare noe av det som gjør speilrefleksen overlegen. Men når man ikke vil drasse på, eller ikke har plass til et speilreflekskamera i lommen, blir alternativet et kompaktkamera. Ulempen er en bildekvalitet som ikke helt kan konkurrere med resultatet fra en speilrefleks. Den optiske kvaliteten står ofte ikke i forhold til det høye antallet megapiksler moderne kompakter har fått.

Men det finnes løsninger i kompaktkameraer som kan måle seg med bildekvaliteten fra en speilrefleks. Kjært barn har mange navn, og proffkompakter er et dekkende begrep på disse kameraene. De kombinerer bildekvaliteten og fleksibiliteten til et speilreflekskamera, med kompakte mål og mange av de samme avanserte funksjonene.

Blant de avanserte proffkompaktene finner vi modeller fra Ricoh og Panasonic, som vi testet i forrige nummer. I denne testen skal vi se nærmere på Nikon Coolpix P6000, Leica D-Lux 4 og Canon Powershot G10. Alle er kompakte med et funksjonsnivå proffotografene kjenner seg igjen i, og leverer meget høy bildekvalitet fra sylskarp optikk og større bildebrikker enn vanlig for et kompaktkamera.

Avanserte funksjoner
De har alle langt mer påkostet optikk enn et vanlig kompaktkamera. De har også et funksjonsnivå som er nesten like høyt som på et speilreflekskamera, som full manuell eksponeringskontroll, fleksible justeringer av bildeparametere, blitssko for større rekkevidde når man trenger mer lys, og sist, men ikke minst: muligheten til å ta bilder i råformat. Noe som straks gjør dem mer interessante, for da kan man etterbehandle råfilene og få et resultat man ellers bare ser fra speilreflekser.

Les mer i Lyd & Bilde nr. 12. 2008

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.