Proffe HD-kameraer fra Canon

Er XA35 og XA30 siste skanse innen 1080p HD-kameraer?

Skrevet av / 26.11.15 - 16:31
Proffe HD-kameraer fra Canon

I en tid når alle snakker om 4K, Ultra HD og megapiksler opp i mente, så kan det synes lite moderne å lansere to proffkameraer med vanlig HD-oppløsning. Men som vi vet, bryr ikke proffer og entusiaster seg så mye om å være moderne, men heller at utstyret skal være funksjonelt. Fremdeles er det HD som gjelder for kringkasting, og sannheten er at færre piksler betyr større piksler, som igjen gir større lysinnslipp og potensielt mindre støy i bildene – spesielt i dårlig belysning. Canons to nye håndholdte kameraer XA35 og XA30 skal begge gi bilder av flott kvalitet helt ned til 1 lux, som er hva man typisk får i månelys.

Les også: Test av Sony FDR-AX100E 4K videokamera

En HD CMOS Pro-sensor på 2,91 megapiksler skal gi høyere følsomhet og forbedret ytelse i svakt lys, og begge kameraene har nye innstillinger for stort dynamisk omfang (DR) og høylysprioritet, som skal gjøre dem ”velegnet til opptak av alt fra nyheter og dokumentarer, til bryllup og bedriftsfilmer.”

Ønsker du å gjøre opptak i meget dårlige lysforhold, kan du få glede av en forbedret infrarød ytelse, ideelt til filming av natur- og dyreliv og dokumentarer på kvelds- og nattestid.

XA30 har ikke HD/SD-SDI-terminal, og er dermed også noe rimeligere enn XA35, da det mangler (Foto: Canon)
XA30 har ikke HD/SD-SDI-terminal, og er dermed også noe rimeligere enn XA35, da det mangler (Foto: Canon)

20x zoom
Vidvinkelobjektivet med 20x zoom har brennviddeområde fra 26,8 til 576 mm (tilsvarende 35mm) og bruker Canons intelligente system for bildestabilisering med fem akser og dynamisk bildestabilisator. Objektivet har også en sirkulær blenderåpning med åtte lameller som gir forbedret uskarphet av bakgrunnen.

Nye innstillinger
Vi nevnte dynamisk omfang og høylysprioritering. Når innstillingen for stort dynamisk omfang er valgt, kan kameraet oppnå 600 prosent dynamisk område, som lover skarpt bilde med høy kontrast og som skal bevare detaljene i både områder med høylys og skygge, uten behov for etterproduksjon. Innstillingen for høylysprioritet gir opptak med mer naturlige toner og fyldigere farger, særlig i områder med høy lysstyrke, optimalt til filming av scener i sollys og med reflekterende flater. Som overflaten av en vanndam eller innsjø.

Begge modellene har også innstillinger for opptak i lav og høy hastighet, du kan for eksempel gjøre intervallopptak med opptil 1200 ganger normal hastighet.

Kompakt og portabelt – for folk på farten

XA35 og XA30 er ganske så kompakte. XA30 veier 765 gram, 1155 gram fullt utstyrt med batteri og objektiv. XA35 er bare 5 gram tyngre. Dermed skulle begge to være ideelle for nyhetsfotografer og journalister som har behov for å filme på en diskré måte mens de er på farten, uten at det går på bekostning av opptakskvaliteten.

Kameraene skal dessuten være meget enkle i bruk, og er utstyrt med et stort utvalg automatiske funksjoner som er velegnet for bedrifts- og utdanningsmiljøer.

Begge modellene er utstyrt med et håndtak som er enkelt å ta av og på, og har profesjonelle XLR-lydterminaler for maksimal fleksibilitet.

Integrering og tilkobling
XA35 har HD/SD-SDI-terminal, kan integreres med eksisterende utstyr for videresending eller overføring og har innebygde lyd- og tidskodesignaler. Digital video kan eksporteres i ukomprimert HD-oppløsning i sanntid, som bør passe nyheter og direktesendt TV bra.

Videokameraene støtter filformatene AVCHD (opptil 28 Mbps) og MP4 (opptil 35 Mbps) og har to SD-kortspor som gir umiddelbar sikkerhetskopiering gjennom samtidig opptak, eller mulighet for kontinuerlig opptak ved lange opptaksdager, for eksempel bryllup.

Både XA35 og XA30 har tobånds Wi-Fi for fjernstyring av kameraet, trådløs overføring/opplasting av filer og forhåndsvisning i nettleser – alt sammen ved hjelp av en smarttelefon, et nettbrett eller en datamaskin. Videokameraene er kompatible med Canons GP-E2 GPS-mottaker, noe som betyr at du kan bygge inn GPS-data i metadataene for videoopptaket. Hvilet gir presis registrering av opptakssted, perfekt både for journalister og i juridisk øyemed.

Tilgjengelighet og pris
Begge kameraene lanseres i desember. XA35 har anbefalt utsalgspris 24.499 kroner, mens XA30 koster 18.990 kroner.

canon.no

(Artikkelfoto av XA35: Canon)

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Ekstrem portrettele

Fjerde generasjonen av lommedronen

Retrokamera i fullformat

Verdens dyreste 50mm

Kamera for tøffinger

Mye mer enn bare en oppdatering

Scroll to Top