Videokamera

Er XA35 og XA30 siste skanse innen 1080p HD-kameraer?
Annonse
Annonse
forfatter

I en tid når alle snakker om 4K, Ultra HD og megapiksler opp i mente, så kan det synes lite moderne å lansere to proffkameraer med vanlig HD-oppløsning. Men som vi vet, bryr ikke proffer og entusiaster seg så mye om å være moderne, men heller at utstyret skal være funksjonelt. Fremdeles er det HD som gjelder for kringkasting, og sannheten er at færre piksler betyr større piksler, som igjen gir større lysinnslipp og potensielt mindre støy i bildene – spesielt i dårlig belysning. Canons to nye håndholdte kameraer XA35 og XA30 skal begge gi bilder av flott kvalitet helt ned til 1 lux, som er hva man typisk får i månelys.

Les også: Test av Sony FDR-AX100E 4K videokamera

En HD CMOS Pro-sensor på 2,91 megapiksler skal gi høyere følsomhet og forbedret ytelse i svakt lys, og begge kameraene har nye innstillinger for stort dynamisk omfang (DR) og høylysprioritet, som skal gjøre dem ”velegnet til opptak av alt fra nyheter og dokumentarer, til bryllup og bedriftsfilmer.”

Ønsker du å gjøre opptak i meget dårlige lysforhold, kan du få glede av en forbedret infrarød ytelse, ideelt til filming av natur- og dyreliv og dokumentarer på kvelds- og nattestid.

XA30 har ikke HD/SD-SDI-terminal, og er dermed også noe rimeligere enn XA35, da det mangler (Foto: Canon)
XA30 har ikke HD/SD-SDI-terminal, og er dermed også noe rimeligere enn XA35, da det mangler (Foto: Canon)

20x zoom
Vidvinkelobjektivet med 20x zoom har brennviddeområde fra 26,8 til 576 mm (tilsvarende 35mm) og bruker Canons intelligente system for bildestabilisering med fem akser og dynamisk bildestabilisator. Objektivet har også en sirkulær blenderåpning med åtte lameller som gir forbedret uskarphet av bakgrunnen.

Annonse

Nye innstillinger
Vi nevnte dynamisk omfang og høylysprioritering. Når innstillingen for stort dynamisk omfang er valgt, kan kameraet oppnå 600 prosent dynamisk område, som lover skarpt bilde med høy kontrast og som skal bevare detaljene i både områder med høylys og skygge, uten behov for etterproduksjon. Innstillingen for høylysprioritet gir opptak med mer naturlige toner og fyldigere farger, særlig i områder med høy lysstyrke, optimalt til filming av scener i sollys og med reflekterende flater. Som overflaten av en vanndam eller innsjø.

Begge modellene har også innstillinger for opptak i lav og høy hastighet, du kan for eksempel gjøre intervallopptak med opptil 1200 ganger normal hastighet.

Kompakt og portabelt – for folk på farten

XA35 og XA30 er ganske så kompakte. XA30 veier 765 gram, 1155 gram fullt utstyrt med batteri og objektiv. XA35 er bare 5 gram tyngre. Dermed skulle begge to være ideelle for nyhetsfotografer og journalister som har behov for å filme på en diskré måte mens de er på farten, uten at det går på bekostning av opptakskvaliteten.

Kameraene skal dessuten være meget enkle i bruk, og er utstyrt med et stort utvalg automatiske funksjoner som er velegnet for bedrifts- og utdanningsmiljøer.

Annonse

Begge modellene er utstyrt med et håndtak som er enkelt å ta av og på, og har profesjonelle XLR-lydterminaler for maksimal fleksibilitet.

Integrering og tilkobling
XA35 har HD/SD-SDI-terminal, kan integreres med eksisterende utstyr for videresending eller overføring og har innebygde lyd- og tidskodesignaler. Digital video kan eksporteres i ukomprimert HD-oppløsning i sanntid, som bør passe nyheter og direktesendt TV bra.

Videokameraene støtter filformatene AVCHD (opptil 28 Mbps) og MP4 (opptil 35 Mbps) og har to SD-kortspor som gir umiddelbar sikkerhetskopiering gjennom samtidig opptak, eller mulighet for kontinuerlig opptak ved lange opptaksdager, for eksempel bryllup.

Både XA35 og XA30 har tobånds Wi-Fi for fjernstyring av kameraet, trådløs overføring/opplasting av filer og forhåndsvisning i nettleser – alt sammen ved hjelp av en smarttelefon, et nettbrett eller en datamaskin. Videokameraene er kompatible med Canons GP-E2 GPS-mottaker, noe som betyr at du kan bygge inn GPS-data i metadataene for videoopptaket. Hvilet gir presis registrering av opptakssted, perfekt både for journalister og i juridisk øyemed.

Tilgjengelighet og pris
Begge kameraene lanseres i desember. XA35 har anbefalt utsalgspris 24.499 kroner, mens XA30 koster 18.990 kroner.

Annonse

canon.no

(Artikkelfoto av XA35: Canon)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.