Search
Generic filters

Prisgunstig systemkamera med HD-video

Nikon kan ha gjort en genistrek med D5100. De har tatt tekniske løsninger fra et dyrere kamera, og pakket det inn i et kompakt og rimelig hus. Slik har de klart å holde prisen nede, og bildekvaliteten oppe.

Alt i følge Nikon selvfølgelig, vi har ennå til gode å teste D5100. Men en liten titt på kameraet fortalte oss at Nikon sannsynligvis har lyktes med å få autofokusen til å fungere tilfredsstillende under videopptak.

Nikon har priset D5100 med en 18-55mm zoom (f/3,5-5,6) med optisk bildestabilisator, til 6.990 kroner. Eller 6.090 kroner om man bare trenger huset. Alternativt 7.990 med 18-105mm zoom. Også den med største blender f/3,5-5,6 g optisk bildestabilisator.

Kameraet er utstyrt med den samme 16,2 megapiksler bildebrikken som de dyrere D7000, et kamera vi ga toppresultat i testen nylig. Bildeprosessoren er også hentet fra D7000.

D5100 har fått 11-punkts autofokus, med mulighet for å velge følgefokus om henger seg på motivet og sørger for skarp fokus selv om motivet er i bevegelse. Basert på førsteinntrykket av D5100s autofokus, kan det se ut som Nikon har lyktes med fokusen under videoopptak, men vi må komme tilbake til en test for å kunne fortelle hvor godt de har lyktes.

Man kan velge om man vil ta opp HD-video i full1080p HD-kvalitet eller 720p. Uansett kvalitet får man velge mellom 30, 25 og 24 fps hastighet: Og bruker man ME-1 som er en stereomikrofon til 1.290 kroner, får man stereolyd og filtrert vekk støyen fra objektivets fokusmotor.

Skuddhastigheten er oppgitt til 4 bps, det er også mulig å velge mer enn de maksimalt oppgitte 6400 ISO lysfølsomhet. Den kan nemlig utvides til 25600 ISO hvis nødvendig, eller hele 102.400 ISO hvis man virkelig trenger å fange et motiv i stummende mørke. Sistnevnte gir kun sorthvittbilder, og med bildestøy, medgår Nikon. Men man får tatt bildet.

Den vippe.- og vribare skjermen på baksiden er verdt å nevne. Ikke fordi oppløsningen er 921.000 punkter fordelt på 3-tommer, men fordi Nikon har fått opp kontrasten til 1000:1 og fargespekteret skjermen støtter opp på sRGB-nivå. Det skal gjøre skjermen bedre egnet til bilderedigering, eller til å velge passende bildestil fra effektmenyen på funksjonshjulet.

Det er selvsagt mye mer å fortelle om D5100, her er uansett de viktigste punktene. Resten skal vi komme tilbake til i en test.

D5100, ME-1 og de forskjellige kit-ene med kamerahus og optikk, er tilgjengelig i butikkene fra 21. april.

Les mer om Nikon D5100 her.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Amazon-eide Ring har lansert Always Home Cam, som har en helt unik funksjon: Det er en flygende minidrone som patruljerer hjemmet ditt.
Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.