Search
Generic filters

Planetjakt mot nye høyder

I jakten på fjerne planeter trengs kamerateknologi av en ganske annen sort enn vi forbrukere får servert.

Jakten på fjerne planeter, såkalte eksoplaneter, synes ikke å avta. I stedet tas den nå til et helt nytt nivå, med avansert teknologi.

Til nå man oppdaget fjerne planeter ved å studere moderstjernens oppførsel. Enten ved å observere hvordan planetens gravitasjon påvirker stjernens bane, eller ved å se små variasjoner i stjernens lys.

Direkte planetobservasjon
Nå er det på tide å slutte å tulle rundt, og heller knipse bilder av planetene direkte. Ved å blokkere ut stjernens lys, men slippe igjennom lyset som planetene reflekterer. Si hei til romkameraet Gemini Planet Imager, eller GPI.

Problemer med strølys fra stjernen
Ettersom GPI skal stasjoneres på bakken og ikke sendes opp i verdensrommet, er kameraet utsatt for problemer med strølys fra stjernene, forårsaket av jordens atmosfære. Det er også denne effekten som gjør at det ser ut som om stjerner står og blinker på nattehimmelen, og alt av slike artefakter er uønsket når man skal forsøke å observere ting rundt stjernen. Problemet må løses, skal man ha mulighet for å se objekter i nærheten av stjernen. Løsningen er såkalt adaptiv optikk.

Et speil på størrelse med et kronestykke bruker 4,000 aktuatorer for å kompensere for forvrengninger i jordens atmosfære. Foto: Daren Dillon/UCSC
Et speil på størrelse med et kronestykke bruker 4,000 aktuatorer for å kompensere for forvrengninger i jordens atmosfære. Foto: Daren Dillon/UCSC


Adaptiv optikk
De fleste store teleskop på jorden bruker adaptiv optikk – et speil vrikkes omtrent tusen ganger i sekundet, for å kompensere for forvrengninger i atmosfæren som forårsaker strølys fra stjernene. Adaptiv optikk omdirigerer strølyset, og forvandler dermed stjernen til en sylskarp piksel.

Avansert silisiumspeil
GPI tar denne teknologien til sitt hittil ytterste, ved hjelp av over 4.000 sensorer som styrer et speil til å omdirigere strølyset. Normalt ville dette kreve et speil som måler over 40 cm på tvers. Men ved å lage speilet av silisium i stedet for glass, har man klart å krympe det ned til størrelsen av et kronestykke! Dette har vært nødvendig for å få det til å passe sammen med det 8 meter lange teleskopet ved navn Gemini South, stasjonert i Chile.

Fjerne stjerna, avduke planeten
Når strølyset er borte, vil et instrument kalt en koronagraf blokkere bort lyset fra sternen totalt, men samtidig slippe inn lys som de omkretsende planetene reflekterer. Slik kan astronomene se planetene mens stjerna forsvinner.

Lese av varme og atmosfære
Deretter vil noe så kult som en spektrograf avlese den infrarøde varmen fra planetene, og dessuten kunne avlese sammensetningen av metan, vanndamp eller karbondioksid i atmosfæren. Dette er helt nytt, og vil gjøre det langt enklere å kunne finne beboelige planeter.

Hvorvidt E.T. ringer hjem etter dette blir en helt annen sak.

Kilde: Wired.com

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.