Planetjakt mot nye høyder

I jakten på fjerne planeter trengs kamerateknologi av en ganske annen sort enn vi forbrukere får servert.

Jakten på fjerne planeter, såkalte eksoplaneter, synes ikke å avta. I stedet tas den nå til et helt nytt nivå, med avansert teknologi.

Til nå man oppdaget fjerne planeter ved å studere moderstjernens oppførsel. Enten ved å observere hvordan planetens gravitasjon påvirker stjernens bane, eller ved å se små variasjoner i stjernens lys.

Direkte planetobservasjon
Nå er det på tide å slutte å tulle rundt, og heller knipse bilder av planetene direkte. Ved å blokkere ut stjernens lys, men slippe igjennom lyset som planetene reflekterer. Si hei til romkameraet Gemini Planet Imager, eller GPI.

Problemer med strølys fra stjernen
Ettersom GPI skal stasjoneres på bakken og ikke sendes opp i verdensrommet, er kameraet utsatt for problemer med strølys fra stjernene, forårsaket av jordens atmosfære. Det er også denne effekten som gjør at det ser ut som om stjerner står og blinker på nattehimmelen, og alt av slike artefakter er uønsket når man skal forsøke å observere ting rundt stjernen. Problemet må løses, skal man ha mulighet for å se objekter i nærheten av stjernen. Løsningen er såkalt adaptiv optikk.

Et speil på størrelse med et kronestykke bruker 4,000 aktuatorer for å kompensere for forvrengninger i jordens atmosfære. Foto: Daren Dillon/UCSC
Et speil på størrelse med et kronestykke bruker 4,000 aktuatorer for å kompensere for forvrengninger i jordens atmosfære. Foto: Daren Dillon/UCSC


Adaptiv optikk
De fleste store teleskop på jorden bruker adaptiv optikk – et speil vrikkes omtrent tusen ganger i sekundet, for å kompensere for forvrengninger i atmosfæren som forårsaker strølys fra stjernene. Adaptiv optikk omdirigerer strølyset, og forvandler dermed stjernen til en sylskarp piksel.

Avansert silisiumspeil
GPI tar denne teknologien til sitt hittil ytterste, ved hjelp av over 4.000 sensorer som styrer et speil til å omdirigere strølyset. Normalt ville dette kreve et speil som måler over 40 cm på tvers. Men ved å lage speilet av silisium i stedet for glass, har man klart å krympe det ned til størrelsen av et kronestykke! Dette har vært nødvendig for å få det til å passe sammen med det 8 meter lange teleskopet ved navn Gemini South, stasjonert i Chile.

Fjerne stjerna, avduke planeten
Når strølyset er borte, vil et instrument kalt en koronagraf blokkere bort lyset fra sternen totalt, men samtidig slippe inn lys som de omkretsende planetene reflekterer. Slik kan astronomene se planetene mens stjerna forsvinner.

Lese av varme og atmosfære
Deretter vil noe så kult som en spektrograf avlese den infrarøde varmen fra planetene, og dessuten kunne avlese sammensetningen av metan, vanndamp eller karbondioksid i atmosfæren. Dette er helt nytt, og vil gjøre det langt enklere å kunne finne beboelige planeter.

Hvorvidt E.T. ringer hjem etter dette blir en helt annen sak.

Kilde: Wired.com

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!
Den nye spesialmodellen henter deler fra øverste hylle.
De nye TrueControl ANC lar deg velge hvor mye støydemping og eq du vil ha.
Proffkameraet Sony FX6 kombinerer det beste av deres speilløse systemkameraer med det ypperste innen 4K kinematografi.