Perfekt panorama-kamera

Forskere i Kanada har funnet opp et bøyelig OLED-kamera med tre objektiver som tar perfekte panoramabilder.
forfatter

Panoramabilder passer perfekt når man fange vil storheten i et landskap eller en horisont. Men det innebærer som regel en del klipping og redigering for å sette sammen flere bilder til ett. Og enten sammenslåingen gjøres manuelt eller automatisk, er det nesten umulig unngå skjønnhetsfeil, for eksempel på grunn av personer som har beveget seg under opptaket og derfor opptrer flere steder i bildet.

Løsningen kan være FlexCam, et forskningsprosjekt ved Queen’s University i Kingston, Canada, hvor man har kombinert en OLED-skjerm med tre kameraer og to bøybare sensorer. Målet har vært å lage en helt ny type panoramakamera som utnytter bøyeligheten i OLED-skjermen til å gjøre betjeningen mer intuitiv.

flexcam _2
Tre kameraer fanger hvert sitt bilde, som samles til ett av elektronikken i FlexCam.

Hvor bredt panorama de tre linsene kan fange afhenger av vinklen mellom dem. I takt med at man bøyer kameraet, kan man på se bildet bli bredere eller smalere på skjermen.

flexcam _3
Prototypen viser hvordan kameraevinklene – og dermed bredden av panoramaet – varierer, når man bøyer «huset».

Det høres enkelt ut i teorien, men i praksis er det tre separate foto som settes sammen til ett bilde i realtid.

Inntil videre dreier det seg om en fungerende prototype, og det vil nok ta en stund før vi finner slike elastiske panoramakameraer i butikkhyllene. Ikke minst fordi den nødvendige datakraften foreløpig befinner seg i enden av en ledning. Fremtidige utgaver av FlexCam skal imidlertid ha all elektronikken integrert i selve kameraet, lover utviklerne.

Her kan du se en video av det bøyelige kamera i aksjon:

FlexCam er utviklet av forskerne Connor Dickie og Nick Fellion under veiledning av professor Roel Vertegaal ved Queen’s University. Du kan lese mer om prosjektet her.

Queen’s University, Kingston, Canada

Kilde: Wired UK

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.