Systemkamera

Det nye mellomformatkameraet fra Pentax er værtettet, og har oppløsning nok til at proffene kan bruke det både på location og i studio.
Annonse
Annonse
forfatter

Mellomformatkameraer har store bildebrikker med god plass til sensorer, og Pentax nye 645Z har hele 51,4 millioner av dem fordelt på en 44 x 33 mm stor CMOS-bildebrikke. Til sammenligning har et Nikon D800 speilreflekskamera, 36 Mp fordelt på en 24 x 36 mm bildebrikke.

Pentax 645Z er dog mye større, og dyrere. Bare kamerahuset vil koste 90.000 kr, eller 100.200 med et DFA 55mm f2,8 objektiv.
Men kameraet er tross alt laget for proffene, som krever solid verktøy. 645Z skiller seg fra mange andre såkalte studiokameraer, ved at det både egner seg til krevende arbeide i studio, hvor oppløsning og skarphet betyr noe, og ute på location i all slags vær.

76 gummipakninger skal holde tett, og gjør at kameraet kan stå ute selv om det regner.

645Z_OnTheTripod

Kameraet har også en stor 3.2-tommers vippbar LCD-skjerm, og det kan skyte bilder med opp til  204.800 ISO lysfølsomhet. Oppsiktsvekkende bra for et mellomformatkamera.

Det kan også skyte korte serier i  3 bilder/s, og full 1080 HD-video. 645Z støtter også Pentax FluCard, som gjør det mulig å styre kameraet trådløst, og laste ned bilder til en mobil, nettbrett eller datamaskin.

645Z_ファインダー内画像データ

Den optiske søkeren gjengir 98 prosent av bildeflaten og viser med markører hvor det nye SAFOX II autofokussystemets 27 sensorer er. 25 av dem er av krysstype, som gjør fokusen bedre i lite lys.

Kameraet har også to kortspakter for SD-kort, og HDR (High Dynamic Range)  fungerer også når man skyter råfilformat.

645Z er i salg fra mai.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Take off for Sonys droneprosjekt
Det nye selskapet har overtatt kameradivisjonen til Olympus.
På tide å tenke Leica for video også.
Adobe slipper Lightroom for Apples nye Mac-er med M1-prosessor.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Likt som i fjor kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
Anvendelig 35mm for Sony fullformat
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.
Ny infotaimentskjerm dekker hele dasbordet
LG Display tilbyr flere nye OLED skjermstørrelser i 2021, deriblant en etterlengtet 42-tommer. Spørsmålet er hvilken av TV-produsentene som biter på først?