TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
☀️SOMMERTILBUD☀️ - 6 UKER KUN 6 KR

Panasonics proffkamera under lupen

Panasonic Lumix GH3 er et av årets mest spennende kameraer, her er vårt førsteinntrykk etter å ha hatt det i hånden, og lekt litt med det første helproffe mFt-kameraet.

Av / 19.09.12 - 19:15
Panasonics proffkamera under lupen

Årets Photokina-messe er ikke bare den største noensinne, den er også den mest interessante på lenge. Blant de virkelig store nyhetene på kamerafronten, er Panasonic Lumix GH3. Det første av proffkameraene i micro four thirds-klassen, for kompakte systemkameraer.

Spesifikasjoner på GH3, kan du lese i forhåndsomtalen av kameraet her, men det dreier seg altså om et værtettet proffkamera, med magnesiumhus, 16 megapiksler bildebrikke, full 1080p HD-video, og hele 72 Mbps datastrøm fra videofilene. Det er videokvalitet i kringkastingskvalitet vi snakker om her, men hvor bra det blir, skal vi komme tilbake til en test. Som vi regner med å kunne publisere om få uker.

Panasonics proffkamera under lupen 1

Kameraet er større og tyngre enn den utgående modellen, men mye mindre og lettere enn rivalene Canon EOS 6D/5D mk III og Nikon D600/D800.

Mac Berggren hos Panasonic (bildet over) sier da også at kameraet er bygget for et marked hvor minimal størrelse ikke er viktigst, i motsetning til i forbukermarkedet for kompakte systemkameraer.

Annonse

Et fleksibelt kamera med høy still- og HD-videokvalitet, mange innstillingsvalg, stort tilbehørsprogram, og proffunksjoner som hodetelelefonutgang, mikrofoninngang, tidskode og HDMI-strømming – er av mye større viktighet for målgruppen til GH3.

Panasonics proffkamera under lupen 2

Fem av knappene er så kalte funksjonsknapper, som fotografen selv kan velge funksjoner til, håndgrepet er stort nok til at voksne fingre får et sikkert grep, og det finnes to innstillingsratt her. Et bak utløserknappen, og et på høyre bakside.

Panasonics proffkamera under lupen 3

Siden bildebrikken i micro four thirds-fomatet har mindre bildeflate enn speilreflekser med APS-C og fullformat bildebrikke, kan optikkens diameter og lengde på samme brennvidde (bildevinkel), gjøres betydelig mindre på micro four thirds-kameraer som GH3.

Det samme kan kamerahusene, og et Lumix G3 eller Olympus OM-D (begge med LCD-søker) er vesentlig mindre enn for eksempel et Canon EOS 650D.

GH3 er det største i klassen, og mye større enn G5 fra samme produsent, men GH3 er likevel mye mindre og lettere enn noe annet speilreflekskamera, det er naturlig å sammenligne det med. Fra for eksempel Canon eller Nikon.

Panasonics proffkamera under lupen 4

Menysystemet er redesignet med langt mer tiltalende og lesbar grafikk. Den vippbare berøringsskjermen er lyssterk og kontrastrik, og av OLED-typen. Pekefunksjonen fungerer like presist og raskt som på de beste pekeskjermene vi har sett, og knapper, ratt og hjul har et tillitvekkende klikk og tilbakemeldinger, når man betjener kameraet.

Sagt på en annen måte, her er plastikkfølelsen tidligere modeller har hatt, er blåst vekk.

Søkeren er stor lys og sylskarp, men ikke like stor som på Sony Alpha 99, det skal likevel bli interessant å se hvordan den fungerer i ulike lysforhold. På serieopptak var det veldig kort mørketid mellom eksponeringene, og jeg kunne ikke se noe etterslep eller bildestøy av plagsom art.

På kameraet jeg prøvde, var autofokusen lynrask, og definitivt på høyde med det beste i klassen – som Olympus OM-D – men den er på sitt raskeste med de nye X-Vario-objektivene, og vil ikke være like kjapp med 14-140mm zoomen som også finnes i pakke med GH3.

Panasonics proffkamera under lupen 5

Vertikalgrep

Kameraet får også et vertikalgrep med plass for et ekstra batteri, som tilbehør. Det har de samme fire knappene og et innstillingshjul, som kameraet har bak utløserknappen på toppen av kameraets høyre side: Hvitbalanse, ISO, eksponeringskompensasjon, og en programmerbar funksjonsknapp.

Vertikalgrepet gir ikke like godt grep som håndgrepet på selve kamerahuset, men de fleste holder uansett kamreaet med begge hender, når man fotograferer i portrettmodus.

Panasonics proffkamera under lupen 6

Ny 35-100 zoom

Her er GH3 med X Vario 12-35mm f2.8, X Vario 35-100mm f2.8, og vertikalgrepet. Den nye 35-100mm (tilsvarer 70-200mmm zoom sammenlignet med 135-format kameraer), er bygget på samme måte som 12-35 (les testen her) i lettmetall og med gummipakninger for å holde støv og fukt ute.

Panasonics proffkamera under lupen 7

Objektivet er veldig kompakt, og har både innvendig fokusering og zoom, det vil si at når man zoomer og fokuserer, så øker ikke lengden på objektivet. Fronten roterer heller ikke under fokusering.

Pris

Førsteinntrykket av GH3, virker veldig lovende. Det er større enn ventet for et kamera i denne klassen – kompakte systemkameraer – men er solid bygget, søkklastet med funksjoner som spesielt videofotografer med høye kvalitetskrav, sannsynligvis vil få vann i munnen av.

Hvis kamerahuset havner rundt 12.000-13.000 kr, og drøyt 20.000 med den utmerkede 12-35mm zoomen, er det også det aller rimeligste systemkameraet med såpass proffe spesifikasjoner.

Kameraet er i butikkene i slutten av oktober, og vi har selvsagt et testeksemplar i bestilling.

GH3 fakta:

16 Mp Live MOS bildebrikke med trekjerners Venus 7 FHD prosessor
Magnesium kamerahus med værtetting mot støv og vann
1.7 Mp 16:9 format OLED-søker
ISO 200-12800 (utvidbar til 125-25600)
6 bps skuddhastighet
AF-hastighet ned mot 0.07 sekunder
614k punkters vribar 7,6 cm OLED-skjerm
Full 1080 HD 60p/50p/30p/25p fps
MOV (h.264), MP4 og AVCHD videformater
Video bithastighet opp til 50 Mbps i IPB og 72-80 Mbps i All-I kompresjon
Tidskodestøtte i MOV(H.264) og AVCHD
3.5mm mikrofon og hodetelefonkontakt
Firekanals trådløs blitskontroll med DMW-FL360L blits
PC-kontakt
Trådløs styring med iOS og Android app
540 eksponeringer batteritid

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Stoppes automatisk

Full tilgang 1 uke uten bindingstid!

Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!

Populær

LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-

Tilgang til ALT LB+ innhold

Spar mest!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

Kun 89 kr/uke
79 kr/md
Kun 154 kr/md
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

Pakk fotoutstyret sikkert i sommer

Lite, lett og oppdatert

Kraftig oppgradering for Fujifilms mest sexy kamera

Rendyrket proffvideo

Kanskje den morsomste fotonyheten på lenge

Luftfoto med 100 megapiksler

To nye fullformatkameraer og lyssterk zoom

Lyssterk telezoom for Sony fullformat

Nytt design og bedre funksjonalitet

Fujifilm om GFX100RF og kommende kameraer

Nikons billigste fullformatkamera er endelig oppdatert

Kompakt systemkamera for video

Lyd & Bilde