Foto:

Panasonic og Olympus startet en liten kamerarevolusjon med Micro Four Thirds-standarden, og nå kommer Lumix GH1 med HD-video i 1080p oppløsning.

Ikke nok med det, Lumix GH1 har som første kamera med utskiftbar optikk, fått full autofokus også på videoopptak. Da blir HD-video straks mer interessant.
Kameraet ligner ellers Lumix G1 som vi nylig testet, men her har man i tillegg fått 1080p opptak i 24 fps, og 720p opp til  60 fps. Alt i AVCHD-format, og GH1 kan i tillegg ta opp lyd i Dolby Digital Stereo med tilkoblet (se bildet) eller integrert mikrofon.

GH1 har den samme 3-tommers LCD-skjermen og elektronoske søkeren som Lumix G1, og selvsagt Live View slik at man kan vri skjermen som på et ekte videokamera og ta opp video i full 1080p HD.
Legg merke til den røde knappen for videoopptak øverst til høyre på baksiden av kameraet.
Lumix GH1 har en nye 12.1-megapixel High Speed Live MOS bildebrikke koblet til en Venus Engine HD bilde- og videoprosessor, med to prosessorkjerner for å hanskes med HD-video og stillbilder.

Kameraet leveres til å begynne med i sett – eller kit – med en ny MFT-zoom med integrert bildestabilisator. Lumix G Vario HD 14-140mm/F4.0-5.8 ASPH./MEGA O.I.S, er dens fulle navn og den får snart følge av en kompakt vidvinkelzoom kalt Lumix G Vario 7-14mm F4 ASPH, som måler beskjedne 70mm x 83mm og veier 300 gram.

Norsk pris er ikke kjent i skrivende stund, men den er lansert til 1.500 Euro med 14-140mm 10 x zoom (tilsv. 28-280mm), noe som burde bety i underkant av 15.000 kroner, etter vårt skjønn kanskje i overkant for et marked som er vant til sterkt prispress.
På den andre siden, Lumix speilrefleksenes Leica-objektiver har blant den beste optiske ytelsen vi har sett for Four Thirds-objektiver.

GH1 vil bli lansert til våren, og kamerat kan i tillegg til de nye objektivene også bruke Lumix G Vario 14-45 mm f/3,5-5,6 og Lumix G Vario 45-200 mm f/4-5,6, som ble lansert samtidig med G1, og med en adapter kan det også bruke de over 30 andre Four Thirds-objektivene som allerede eksisterer.

Mer om Lumix GH1 finner du her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.