Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Olympus telezoom 150-400

Kraftig telezoom for naturfotografer og sport

Skrevet av / 17.11.20 - 09:43
Olympus telezoom 150-400

Denne har vi sett før. For et års tid siden viste Olympus frem en prototype på en helt ny, ganske ekstrem zoom, som de tenkte å bygge for det voksende markedet av sports- og naturfotografer.

Nå kan den endelig bestilles, og den er akkurat så ekstrem som første gang vi så den.

Olympus-zoomen har trolig det lengste navnet i fotohistorien, M.Zuiko Digital ED 150-400mm f4.5 TC 1.25x IS Pro, er en mummfull, men forteller det meste man trenger å vite om objektivet.

Den solide byggede og værtettede telezoomen dekker 300 til 800mm, om man sammenligner med 35-fullformat, og har lysstyrke på f4,5, innebygget 1,25 x telekonverter – 375 – 1000mm, og optisk bildestabilisator. Det hører også til Pro-familien til Olympus, som etter vår erfaring betyr høy byggekvalitet og strenge krav til optisk ytelse.

Fuglefokus og ProRes RAW

Bildestablisatoren skal takle opptil 4,5 eksponeringstrinn med kompensasjon, men på et Olympus OMD EM1X, kombinerer man med kameraets stabilisator, og oppnår opptil åtte trinns stabilisering.

EM1X har forresten fått en ny fastvare, med en ganske unik funksjon: Autofokus med fuglesporing, som betyr at kameraet gjenkjenner fugler og limer fokusen på dem. Kombinert med Olympus smarte Pro Capture, som tar noen bilder før utløseren er trykket helt ned, kan man få enda flere skarpe bilder av fugler.

Kameraet har også fått ProRes RAW-video som kan strømmes over HDMI i 12-bit til en ekstern opptaker, som Atomos Ninja V.

Men tilbake til den ekstreme telezoomen. Den kan også bruke en av Olympus andre telekonvertere, TC 1.4x eller TC 2x, som ytterliger øker rekkevidden opptil 2000mm!

Zoomen er ikke så svært som den kan se ut. Vekten sniker seg akkurat under 2 kg, og den er 31 cm lang uten solblender, og innvendig er det likevel så mange som 28 linseelementer i 18 grupper, et avansert stabilisatorsystem, og en telekonverter. Godt jobbet.

Olympus-zoomen kan bestilles allerede nå, levering skjer i slutten av januar 2021, og prisen er oppgitt til 72990 kr.

Det slippes også et beskyttelsesfilter til objektivet, PRF-ZD95,  med Olympus Zero-belegg som holder støv og fukt borte, og beskytter mot reflekser. Prisen er 3099 kr.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Se Canons flaggskipkamera

Her kan du spare mye penger

Endelig kommer det mer optikk til Canon

Kraftig retro-blits

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Scroll to Top