Nyhet

Olympus telezoom 150-400

Kraftig telezoom for naturfotografer og sport
forfatter

Denne har vi sett før. For et års tid siden viste Olympus frem en prototype på en helt ny, ganske ekstrem zoom, som de tenkte å bygge for det voksende markedet av sports- og naturfotografer.

Nå kan den endelig bestilles, og den er akkurat så ekstrem som første gang vi så den.

Olympus-zoomen har trolig det lengste navnet i fotohistorien, M.Zuiko Digital ED 150-400mm f4.5 TC 1.25x IS Pro, er en mummfull, men forteller det meste man trenger å vite om objektivet.

Den solide byggede og værtettede telezoomen dekker 300 til 800mm, om man sammenligner med 35-fullformat, og har lysstyrke på f4,5, innebygget 1,25 x telekonverter – 375 – 1000mm, og optisk bildestabilisator. Det hører også til Pro-familien til Olympus, som etter vår erfaring betyr høy byggekvalitet og strenge krav til optisk ytelse.

Fuglefokus og ProRes RAW

Bildestablisatoren skal takle opptil 4,5 eksponeringstrinn med kompensasjon, men på et Olympus OMD EM1X, kombinerer man med kameraets stabilisator, og oppnår opptil åtte trinns stabilisering.

EM1X har forresten fått en ny fastvare, med en ganske unik funksjon: Autofokus med fuglesporing, som betyr at kameraet gjenkjenner fugler og limer fokusen på dem. Kombinert med Olympus smarte Pro Capture, som tar noen bilder før utløseren er trykket helt ned, kan man få enda flere skarpe bilder av fugler.

Kameraet har også fått ProRes RAW-video som kan strømmes over HDMI i 12-bit til en ekstern opptaker, som Atomos Ninja V.

Men tilbake til den ekstreme telezoomen. Den kan også bruke en av Olympus andre telekonvertere, TC 1.4x eller TC 2x, som ytterliger øker rekkevidden opptil 2000mm!

Zoomen er ikke så svært som den kan se ut. Vekten sniker seg akkurat under 2 kg, og den er 31 cm lang uten solblender, og innvendig er det likevel så mange som 28 linseelementer i 18 grupper, et avansert stabilisatorsystem, og en telekonverter. Godt jobbet.

Olympus-zoomen kan bestilles allerede nå, levering skjer i slutten av januar 2021, og prisen er oppgitt til 72990 kr.

Det slippes også et beskyttelsesfilter til objektivet, PRF-ZD95,  med Olympus Zero-belegg som holder støv og fukt borte, og beskytter mot reflekser. Prisen er 3099 kr.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.