Olympus telezoom 150-400

Kraftig telezoom for naturfotografer og sport
Annonse
Annonse
forfatter

Denne har vi sett før. For et års tid siden viste Olympus frem en prototype på en helt ny, ganske ekstrem zoom, som de tenkte å bygge for det voksende markedet av sports- og naturfotografer.

Nå kan den endelig bestilles, og den er akkurat så ekstrem som første gang vi så den.

Olympus-zoomen har trolig det lengste navnet i fotohistorien, M.Zuiko Digital ED 150-400mm f4.5 TC 1.25x IS Pro, er en mummfull, men forteller det meste man trenger å vite om objektivet.

Den solide byggede og værtettede telezoomen dekker 300 til 800mm, om man sammenligner med 35-fullformat, og har lysstyrke på f4,5, innebygget 1,25 x telekonverter – 375 – 1000mm, og optisk bildestabilisator. Det hører også til Pro-familien til Olympus, som etter vår erfaring betyr høy byggekvalitet og strenge krav til optisk ytelse.

Annonse

Fuglefokus og ProRes RAW

Bildestablisatoren skal takle opptil 4,5 eksponeringstrinn med kompensasjon, men på et Olympus OMD EM1X, kombinerer man med kameraets stabilisator, og oppnår opptil åtte trinns stabilisering.

EM1X har forresten fått en ny fastvare, med en ganske unik funksjon: Autofokus med fuglesporing, som betyr at kameraet gjenkjenner fugler og limer fokusen på dem. Kombinert med Olympus smarte Pro Capture, som tar noen bilder før utløseren er trykket helt ned, kan man få enda flere skarpe bilder av fugler.

Kameraet har også fått ProRes RAW-video som kan strømmes over HDMI i 12-bit til en ekstern opptaker, som Atomos Ninja V.

Men tilbake til den ekstreme telezoomen. Den kan også bruke en av Olympus andre telekonvertere, TC 1.4x eller TC 2x, som ytterliger øker rekkevidden opptil 2000mm!

Zoomen er ikke så svært som den kan se ut. Vekten sniker seg akkurat under 2 kg, og den er 31 cm lang uten solblender, og innvendig er det likevel så mange som 28 linseelementer i 18 grupper, et avansert stabilisatorsystem, og en telekonverter. Godt jobbet.

Annonse

Olympus-zoomen kan bestilles allerede nå, levering skjer i slutten av januar 2021, og prisen er oppgitt til 72990 kr.

Det slippes også et beskyttelsesfilter til objektivet, PRF-ZD95,  med Olympus Zero-belegg som holder støv og fukt borte, og beskytter mot reflekser. Prisen er 3099 kr.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.