Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

Olympus: – Nybegynneren er viktig for oss

Under lanseringen av flaggskipet til Olympus, delte de sine tanker om fremtidige produkter.

Skrevet av / 25.01.19 - 11:57
Olympus: – Nybegynneren er viktig for oss

Mange var snare med å spå microfourthirds-formatet en snarlig død på Photokina-messen i Køln i 2018.

Etter at både Canon og Nikon lanserte sine nye speilløse fullformatkameraer, og Panasonic fulgte opp med Lumix S1R og S1 – begge med fullformat, tenkte mange at når er det slutt for microfourthirds.

Omkvedet var gjerne, hvorfor skulle Panasonic fortsette med microfourthirds, når de åpenbart satset hardt på fullformat?
Svaret er enkelt nok, de ulike formatene har sine fordeler og ulemper.

For microfourthirds del, handler det om håndterbarhet, størrelse, vekt, effektiv bildestabilisering i kameraet, og ikke minst, størrelsen på objektivet.

Bare se på Olympus 300mm f4, og sammenlign den med tilsvarende 600mm til Canon og Nikons fullformatkameraer, så er svaret åpenbart.

Under lanseringen av Olympus nye proffkamera, EM1X, var det tydelig at det ikke er noen grunn til å avskrive microfourthirds. Hvertfall ikke ennå. For kameraet som er optimalisert for action, som sport og dyreliv, har noen fordeler som fullformatkameraene ikke matcher.

Olympus europeiske produktspesialist Michael Guthmann, fortalte oss at det vi allerede visste, at de ikke ser på fullformatkameraer som fremtiden. Ikke for dem i alle fall, men han kunne også fortelle oss mye vi ikke visste.

(Foto: Lasse Svendsen) Michael Guthmann.

Lyd & Bilde: Hvem er den typiske kunden for EM1X?

Michael Guthmann: – Mest de som skyter med lengre objektiver. Som ville dyr i naturen, sport. Det er designet for å brukes med lengre brennvidder.

L&B: Hva har vært de viktigste punktene, eller ønskene under utviklingen av EM1X?

MG: – Hovedfokuset har vært pålitelighet. Ikke bare i form av fart, bildekvalitet, håndterbarhet, værtetting, og slike ting. For profesjonelle fotografer er opptatt av at kameraet reagerer med forutsigbarhet, uansett under hvilke forhold man jobber. Så det var det viktigste, å sørge for kameraet alltid oppfører seg slik fotografen hadde tenkt. Derfor har vi også de samme knappene på vertikalgrepet som på hovedgrepet.

Det har vi ikke på vertikalgrepet på EM1 Mark II, for der er det ikke mulig å kopiere knappene av designhensyn. Men her er vertikalgrepet integrert, og det er bedre fordi vi slipper overganger, kontakter og potensielle problemer. Dessuten gir det mer effektiv kjøling siden vi har mer plass å distribuere varmeutviklingen på.

L&B: På papiret ser det ut til å være samme bildebrikke som på Mark II. Har dere gjort noen endringer her på EM1X?

MG: – Det er den samme bildebrikken, men prosesseringen er ulik fordi vi har to prosessorer som gir oss mer prosessorkraft og flere muligheter. Intelligent autofokus-deteksjon er bare mulig med to prosessorer, bildeprosesseringen er mer fleksibel og gir oss bedre bildekvalitet. For eksempel er bildekvaliteten mer forutsigbar. Selv når man endrer ISO-verdi og mister litt dynamikk, skal bildene ha så lite avvik som mulig.

L&B: Dere har latt flere fotografer bruke EM1X før lanseringen. Har deres tilbakemeldinger vært verdifulle for utviklingen av kameraet?

MG: – Ja. For eksempel har vi hatt hundre forskjellige støpninger av håndgrepet, for å finne den optimale balansen. Da har fotografenes tilbakemeldinger vært viktig for oss. Da har vi kunnet gjøre endringer, flytte knapper og sånn, til vi har fått den beste brukeropplevelsen.

L&B: Har EM1X samme søker som Mark II?

MG: – LCD-panelet er det samme, men optikken er ny med kraftigere forstørrelse og bedre optisk kvalitet. Den eneste forskjellen er at kjølingen av panelet er mer effektiv.

L&B: Dere snakket ikke mye om videofunksjonene, er de identiske med Mark II, bortsett fra OM-Log?

MG: – Oppløsningen og videokodek er den samme, men her man man justere fokushastigheten og fokusfølsomheten. For eksempel kan kameraet holde fokus på en person, selv om noe kommer foran eller i veien, også har vi lyttet til tilbakemeldinger og gjort det mulig å bruke styrepinnen til pull-focus. Men bildestabiliseringen på video er også endret, og nå kan man stille hvor følsom den skal være i tre trinn.

L&B: Støtter den 10-bit 4K-video?

MG: – Det er samme som på Mark II. 4:2:2 8-bit fra HDMI-utgangen.

L&B: Hva med objektivutviklingen? Dere har allerede vist en 150-400mm som kommer senere i år, men hva med kommende objektiver?

MG: – Som vi har vist nå, kommer det flere objektiver i 2019, men kan ikke si noe mer konkret om det, annet enn at det kommer flere med fast brennvidde og vidvinkelzoom.

L&B: Er det noen funksjoner fra EM1X som kan komme i fremtidige kameramodeller?

MG: – Vi trenger idag hvertfall to prosessorer for vår intelligente autofokusdeteksjon, så inntil vi klarer å få det til med én prosessor, er den forbeholdt EM1X. Men hvem vet, vi ser hele tiden på hva vi kan forbedre i fremtidige modeller.

L&B: Som vi alle vet, har markedet endret seg mye og kameraer med spesielle egenskaper er mer etterspurt. Blant annet for proffmarkedet, hvor hastighet er viktig. Hva tenker dere om flere spesialmodeller?

MG: – Olympus har allerede kuttet ut kompaktkameraer, bortsett fra Though som er vanntett og fyller et spesielt behov. Personlig tror markedet fortsetter i retning flere high-end-kameraer.

L&B: Hva med Pen-kameraene, EM10 Mark III, er det segmentet, la oss kalle det entry level, fremdeles viktig?

MG: – Ja det er veldig viktig for oss. For ingen er født proffe fotografer, og alle må starte et sted. Den naturlige veien å gå er fra mobilkameraet som alle bruker, til nybegynnerkameraer for de som er mer interessert, og så veien videre opp til mer avanserte kamera og kanskje high-end for noen av dem.

Ta for eksempel datteren til en kompis av meg. Hun har et Though kompaktkamera, men er misunnelig på bildekvaliteten hennes far får med et systemkamera, og blant annet hvordan bokeh skaper andre utrykk. For henne er det naturlige steget et systemkamera, og slik er det for mange av våre fremtidige kunder.

Så enklere og rimeligere systemkameraer vil fortsatt være viktig.

(Foto: Produsenten)

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Lyd & Bilde
Scroll to Top