Search
Generic filters

Olympus lanserer proffe E-5

Dette kan meget vel være Olympus siste speilrefleks. E-5 er arvtageren til proffkameraet E-3, og ser helt likt ut bortsett fra noen detaljer, men innvendig er alt nytt. Her får man 12,3 Mp, HD-video, svingbar 3-tommers skjerm - alt pakket i markedets tøffeste kamerahus.

Med E-5 kan vi stå foran det siste speilreflekskameraet fra Olympus, som siden M-1 (senere OM-1) har laget innovative speilreflekser i 40 år. E-5 deler DNA med den utgående E-3, Olympus eneste digitale proffkamera siden E-1.
Kamerahuset i magnesiiumlegering er bygget for å tåle mye juling, og er det nærmeste man kommer vanntett uten å kunne dykke med det. E-5 har fått en ny eller oppgradert 12,3 negapiksler bildebrikke, og støtter nå 720p/30fps HD-video, og har egen mikrofoninngang for stereolyd.

På baksiden er noen knapper flyttet, ellers er kamerahuset så og si identisk med E-3, bortsett fra at skjermen har vokst 7,5 cm og har 921.000 punkters oppløsning. En sensor er plassert under den store søkeren, som viser 100 prosent av bildeflaten, og som slukker skjermen når man løfter kameraet til øyet.
Olynpus E-5 har arvet E-3s kjappe autofokus, men skal være mye raskere til å fokusere når man bruker skjermen som søker – live view – fordi det har sterkt forbedret 11 punkts kontrastbasert autofokus med kryssensorer.

En ny TruePic V+ bildeprossesor skal sammen med bildebrikken gi bilder med en skarphet tilsvarende større (APS) bildebrikker med høyere oppløsning, og Olympus har lagt inn 10 kunstfiltre i kameraet (Pop Art, Soft Focus, Pale & Color, Light Tone, Grainy Film, Pin Hole, Diorama, Gentle Sepia, Cross Process, Dramatic Tone).
Lysfølsomheten er utvidet til 6400 ISO, og kameraet har fått SD-kortspalte i stedet for xD-kort som E-3 hadde, i tillegg til den obligatoriske CF-spalten. Låsen til kortluken er forøvrig borte på E-5, så det skal bli interessant å se hvor lett det er å uforvarende åpne kortluken. Legg forøvrig merke til den store gummipakningen rundt åpningen til kortluken på bildet under.

Nøytaktig hva Olympus mener med Virtuell HDR (High Dynamic Range) er ikke klart, men vi antar det dreier seg om HDR-prosessering hvor man kan utvide dynamikkområdet ved å legge sammen flere bildefiler til én.
Batterikapasiteten er også forbedret, fra 610 på E-3 til 870 stillbilder per lading på E-5, men skuddhastigheten er den samme med 5 bps, opptil 16 råfileksponeringer, eller JPEG-filer til minnekortet er fullt.

Kameraet skal være i salg i oktober, og kamerahuset vil koste 16.990 kroner, priser med objektiv er ikke klare ennå, men vi regner med at det kan komme pakkepriser med Top Pro eller Pro objektivene fra Olympus, som også er sprut- og støvtette.
De viktigste nyhetene på E-5:

• 12.3 Megapixel High Speed Live MOS sensor
• Ny TruePic V+ bildeprosessor
• Ti ulike kunstfiltre, inkludert det nye Dramatic Tone filteret
• Live View med høyhastighets full twin cross 11 punkter AF system
• 3”, 921 000 punkter Dual Axis vridbar Hyper Crystal LCD skjerm
• 720p HD-format.
• Inngang for stereo mikrofon
• SD- og CompactFlash-kort innganger for ekstra lagringskapasitet
Les mer om Olympus E-5 her.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.