Photokina 2012

De nye PL5 og PM2 har fått bildekvaltieten til Olympus OM-D, i mindre og rimeligere kamerahus.
forfatter

Med OM-D E-M5 til 9000 kr, tok Olympus et stort steg i retning bildekvaliteten til fullformat speilreflekskameraer til det dobbelte av prisen. Nå kommer snart PL5 og PM2, to nye modeller i Pen-serien, som også leverer bildekvaliteten OM-D er blitt skamrost for. Og er mye rimeligere.

Olympus E-PL5 i sort.

Den fine elektroniske søkeren, og OM-Ds velfungerende femveis elektroniske bildestabilisator, får man ikke i Pen E-PL5 eller Pen Mini E-PM2.

Men man får den samme 16 megapiksler CMOS-bildebrikken, 25600 ISO maksimalt, TruePic VI bildeprosessering, og det samme utvalget med optikk (35 objektiver +), som gjør systemet til det overlegent største blant speilløse systemkameraer.

Vippbar LCD-skjerm på E-PL5.

Og klasseledende autofokus, på lik linje med OM-D, kombinert med 8 bps skuddhastighet, som borger for gode actionegenskaper.

Forskjellen på PL5 og PM2, er vippbar skjerm, avtagbart håndgrep, og flere funksjoner i PL5. Teknisk sett er det samme kameraet, og vil levere samme bildekvalitet under like forhold.

Olympus E-PL5 med ED 14-42mm zoomen.

Mens PM2 retter seg mot amatøren som oppgraderer fra et kompaktkamera, er PL5 rettet mot den viderekomne fotografen, som også gjør en del videoopptak. Da kommer den praktiske vippeskjermen – som også kan vris fremover (se bildet) – til sin rett.

Olympus E-PM2 i rødt.

Begge har en rekke integrerte kreative filtre (12), og støtter de trådløse FlashAir minnekortene, som muliggjør trådløs overføring av bilder, til en smartmobil eller nettbrett.

Kameraene er i salg i november 2012, til 600 og 500 Euro, for PL5 og PM2, enten bare som kamerahus, eller sammen med den kompakte ED 14-42mm zoomen, mot et lite tillegg.

Olympus E-PM2 i hvitt, bakfra.

Omtrent samtidig slippes det unike 15mm f8.0 (tilsv. 30mm), som er et deksel med fast fokus og blender, hvor et linseelement gjør det mulig å bruke dekselet til 79 Euro, som objektiv på kameraet, uten å måtte stille blender eller fokus.

Olympus 15mm f8.0.

Objekivet har en makroinnstilling på 30 cm, og som man kan se av bildet, har det integrert linsedeksel på samme vippebryter.

Olympus M.Zuiko 60mm f2.8 1:1 makro.

Olympus har forøvrig mer optikk på gang for Micro Four Thirds-systemet, og foruten en sort versjon av M.Zuiko 12mm f2.0, kommer en 60mm f2.8 makro, som vi allerede har tatt de første testbildene med.

Olympus M.Zuiko 17mm f1.8.

Litt senere, en ny kompakt 17mm f1.8 (tilsv. 34mm) i samme metallkvalitet som 12mm-eren, og med manuell fokusring hvor markeringene for avstand, kommer til syne når man drar fokusringen over til manuell fokus.

Olympus M.Zuiko 12mm f2.0 Limited Edition.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.