SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

Nytt Pentax hybridkamera

Det bittelille Pentax Q får ha oss unnskyldt, Pentax K-01 er nemlig et mye mer spennende hybridkamera, med utskiftbar optikk.

Enn så lenge er det bare Canon som ikke har et kompakt systemkamera, eller hybridkamera, som det også kalles. Pentax har allerede to, selv om Q-modellen ikke stiller helt i samme klasse som tilsvarende kameraer fra Sony, Samsung, Olympus, Nikon eller Panasonic.

Les testen av 10 kompakte systemkameraer her.

Fra pressemeldingen:

«Pentax K-01 er et perfekt valg for dem som skal kjøpe sitt første systemkamera, i kraft av sin enkle bruk, ikke minst for dem som søker et kamera med originalitet og stil. Den passer like bra for mer avanserte brukere, og særdeles bra for dem som har Pentax-objektiver fra før, og bare vil ha et moderne kompakt systemkamera», sier Helge Rose hos Focus Nordic, Pentax nordiske generalagent.

Det gjør definitivt det nye Pentax K-01. Som er basert på teknikken til Pentax K-5, et av våre favorittkameraer, faktisk.

K-01 ser mer ut som et tradisjonelt speilreflekskamera, enn et hybridkamera, og det er heller ikke fullt så kompakt som for eksempel tilsvarende kameraer fra Nikon eller Olympus.

Grunnen til det er at kameraet bruker en APS-C CMOS bildebrikke på 16 megapiksler – med bildestabilisering – som har større bildeflate enn bildebrikkene i Nkon V1 eller Olympus PEN E-P3.

Selve kamerahuset er bare litt mindre enn et K-5, og vekten er hele 560 gram, med batteri, men uten optikk.

K-01 er designet av Mark Newson, en meget kjent industridesigner som er anerkjent blant annet for sine rene og flytende linjer. Og sitt vennskap med Jonathan Ive, Apples sjefsdesigner.

Marc Newson til venstre,  Apples Jonathan Ive til høyre

Fra pressemeldingen:

«Jeg ville skape en image av kvalitet og kompetanse. Noen av mine favoritt­kameraer gjennom tidene har vært Pentax. Så jeg ville tilbake til varemerkets røtter, og forsøke å skape noe som virkelig var unikt og dessuten ikonisk», sier Marc Newson.

Kameraet som også finnes i en frisk gulfarge, kan skyte bildeserier på 6 bps, det har msikmal lysfølsomhet på ISO 25.600, tar opp full 1080/30/25/24fps HD-video med stereolyd – og har 81 konstrastbaserte autofokuspunkter.

Det siste skal det bli interessant å teste i praksis. Pentax konstrastbaserte AF har ikke vært blant de raskeste, og skal få en tøff jobb med å hamle opp med AF-hastigheten til de beste. Som Nikon 1 og Olympus nye PEN-serie.

Det stilrene kameraet kan bruke alle Pentax objektiver med K-bajonettfatning, over 200 ulike objektiver. Deriblant den nye DA 40mm F2.8 XS (tilsvarer 60mm jmf. 135-mm filmformat), som bare er 9,2 mm tykk:

Det gjør utvalget av optikk til Pentax K-01 til det mest omfattende utvalget av optikk til noe kompakt systemkamera. Ikke medberegnet adaptere, som gjør det mulig å bruke objektiver fra andre produsenter med andre bajonettfatninger.

Kameraet og 40mm-objektivet er i butikkene i slutten av mars 2012. Kamerahuset vil koste ca. 5.400 kr, mens  kamera med 18-55mm zoom vil koste omlag  6.000 kr.

Alternativt kan man kjøpe K-01 med 40mm-objektivet til 6.000 kr.

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den nye spesialmodellen henter deler fra øverste hylle.
De nye TrueControl ANC lar deg velge hvor mye støydemping og eq du vil ha.
Proffkameraet Sony FX6 kombinerer det beste av deres speilløse systemkameraer med det ypperste innen 4K kinematografi.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
Oppgradert LP12 med ny arm og platelager.
Forsterkere behøver ikke være sorte, bare se her.
Brettbare mobiler har allerede blitt gammelnorsk. Er Oppos sammenrullbare mobilskjerm fremtiden?
En skikkelig Atmos-planke med mange høyttalere til veldig lite penger. Og dessuten noen enda rimeligere lydplanker.
Kraftig telezoom for naturfotografer og sport
SoundBeamer er en lydenhet for skrivebordet, som stråler lyden direkte til hvert øre.
Kommer bl.a. med Snapdragon 875 eller Exynos 2100 prosessor.
Er 5G allerede fortid? I hvert fall har utviklingen av 6G allerede begynt. Huawei er ute i kulden.