Ny proffkompakt

Canon PowerShot S100 er lite, lett og fullspekket med finesser. Proffkompakten er blant de minste, men skyter likevel råfiler, og gir den viderekomne fotografen full kontroll.

De fleste proffkameraer er svære beist, med knapper og ratt overalt, og ikke akkurat noen man putter i lommen. PowerShot S100 er siste i rekken av små kompaktkameraer, som har mange av funksjonene proffene digger, men pakket pent inn i et nett kamera som ikke er stort større enn en tipakning sigaretter.

Nærmeste konkurrent som matcher størrelsen, er Samsung WB2000, mens både Canon PowerShot G12, og Olympus XZ-1 er større proffkompakter.

Vel og merke med noen andre egenskaper i tillegg.

 

Kameraet kommer i tillegg til det glimrende S95 – testet her – som ikke går ut til fordel for S100, men lever side om side. En stund i all fall.

S100 ligner veldig på S95, men her er det meste nytt. En ny 12 megapiklser CMOS bildebrikke (1/1,7), fem x zoom på 28-120mm, største blender på f2.0-5.9, 1080 HD-video – og GPS-logging av bildene.

S100 er et av to nye Canon-kompakter med den nye, raskere og forbedrede DIGIC V bildeprosessoren, og kan skyte en kort bildeserie i full oppløsning på 9,6 bps.

På fremsiden har det dukket opp en liten kant som gjør at kameraet er litt lettere å feste grep på, særlig på den sorte som har en grov matt lakk som sitter godt i hånden. Den sølvgrå er nemlig ganske glatt sammenlignet med den sorte, men har samme kant som man kan parkere langfingeren på, på fremsiden.

Ringen rundt objektivet er beholdt, og den kan man selv bestemme hva skal brukes til. Man kan dreie for å endre hvitbalanse, eksponeringskompensasjon, zoome i trinn (28, 35, 50mm osv) eller velge blender/lukkertid.

På baksiden kan Ring Func-knappen programmeres til ønsket funksjonsvalg, og opptaksknappen kan brukes til menyvalg.

Batteritiden er ikke blitt bedre med S100, med 200 eksponeringer per lading, men kan hende er det nye objektivet mindre følsom for kromabrytning, og hvis bildedynamikken enten man skyter råfiler eller jpeg, er bedre enn på S100, kan Canon ha en vinner i dette kompakte proffkameraet.

S100 skal koste 3.499 kroner når det er i hutikkene i november.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.