Photokina 2012

Med superlys optikk, ny bildebrikke med bedre bildekvalitet, og fleksibel skjerm, skal nye Olympus XZ-2 ta opp kampen blant proffkompakter.
Annonse
Annonse
forfatter

Mens salget av kompaktkameraer faller som en stein, øker både utvalget og omsetningen av såkalte proffkompakter. Det er det gode grunner til.

Canon var først, Panasonic var best, og siden har det stått mellom FujiFilm X10 og Olympus XZ-1, når den beste proffkompakten skal kåres. Men det var inntil Sony slapp RX100, som hittil leder proffkampen blant kompakter.

Derfor er det ekstra spennende å se hva Olympus har klart å få til med XZ-2, etterfølgeren til den kritikerroste XZ-1.

Som nå har fått navnet Stylus XZ-2, i tråd med Olympus nye navnepolitikk på kompakter, hvor alle heretter skal kalles Stylus.

Olympus har ikke valgt samme type bildebrikke, som på RX100 er 1 tomme stor, men holdt seg til en nyuviklet 12,3 megapiksler 1/1,7-tommers CMOS bildebrikke. Som i motsetning til XZ-1, støtter full 1080p HD-videoopptak.

Sammen med et av de beste zoomobjektivene vi har testet på noe kompaktkamera, en 28-112mm Zuiko Digital med f1,8-2,5 i lysstyrke, mener Olympus at de har våpenet som kan utfordre RX100 på bildekvalitet.

Hvilket er interessant, fordi XZ-2 har mye mer å by på enn RX100 på utstyrsiden. Som blitssko med kontakter for separat elektronisk søker, vippbar 7,6-tommers skjerm med 920K oppløsning, trådløs blitsstyring, og integrert støtte for trådløse FlashAir minnekort.

FlashAir lar deg overføre bilder fra kameraet til en smartmobil, eller nettbrett, for redigering og opplasting på nett.

Kameraet har beholdt forgjengerens praktiske funksjonsring rundt objektivet,, som kan fungere som blenderring, eller benyttes med en annen selvvalgt funksjon.

I tillegg har kameraet fått en liten spake ved siden av objektivet, som kan brukes som en hurtigveksler mellom de to mest brukte ringinnstillingene.

Et avtagbart håndgrep er et praktisk tillegg på XZ-2, og en klar forbedring sammenlignet med XZ-1 og RX100.

Kameraet er i salg fra oktober til 549 Euro, cirka 4000 kr, og test kommer.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.
Tidligere medarbeidere beskylder Huawei for diskriminering og for å blande seg inn i deres privatliv.
4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.