Photokina 2012

Med superlys optikk, ny bildebrikke med bedre bildekvalitet, og fleksibel skjerm, skal nye Olympus XZ-2 ta opp kampen blant proffkompakter.
forfatter

Mens salget av kompaktkameraer faller som en stein, øker både utvalget og omsetningen av såkalte proffkompakter. Det er det gode grunner til.

Canon var først, Panasonic var best, og siden har det stått mellom FujiFilm X10 og Olympus XZ-1, når den beste proffkompakten skal kåres. Men det var inntil Sony slapp RX100, som hittil leder proffkampen blant kompakter.

Derfor er det ekstra spennende å se hva Olympus har klart å få til med XZ-2, etterfølgeren til den kritikerroste XZ-1.

Som nå har fått navnet Stylus XZ-2, i tråd med Olympus nye navnepolitikk på kompakter, hvor alle heretter skal kalles Stylus.

Olympus har ikke valgt samme type bildebrikke, som på RX100 er 1 tomme stor, men holdt seg til en nyuviklet 12,3 megapiksler 1/1,7-tommers CMOS bildebrikke. Som i motsetning til XZ-1, støtter full 1080p HD-videoopptak.

Sammen med et av de beste zoomobjektivene vi har testet på noe kompaktkamera, en 28-112mm Zuiko Digital med f1,8-2,5 i lysstyrke, mener Olympus at de har våpenet som kan utfordre RX100 på bildekvalitet.

Hvilket er interessant, fordi XZ-2 har mye mer å by på enn RX100 på utstyrsiden. Som blitssko med kontakter for separat elektronisk søker, vippbar 7,6-tommers skjerm med 920K oppløsning, trådløs blitsstyring, og integrert støtte for trådløse FlashAir minnekort.

FlashAir lar deg overføre bilder fra kameraet til en smartmobil, eller nettbrett, for redigering og opplasting på nett.

Kameraet har beholdt forgjengerens praktiske funksjonsring rundt objektivet,, som kan fungere som blenderring, eller benyttes med en annen selvvalgt funksjon.

I tillegg har kameraet fått en liten spake ved siden av objektivet, som kan brukes som en hurtigveksler mellom de to mest brukte ringinnstillingene.

Et avtagbart håndgrep er et praktisk tillegg på XZ-2, og en klar forbedring sammenlignet med XZ-1 og RX100.

Kameraet er i salg fra oktober til 549 Euro, cirka 4000 kr, og test kommer.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.