Systemkamera

Fristelsene står i kø for fotoentusiastene. Valget er ikke blitt enklere etter lanseringen av Olympus PEN P5. Et av de raskeste kameraene i sin klasse. Trådløst er det også.
Annonse
Annonse
forfatter

De små kompakte systemkameraene blir stadig mer populære. Bildekvaliteten på de beste er minst like bra, om ikke bedre enn fra speilreflekskameraer. Olympus har lengre erfaring enn de fleste med å lage små kameraer som matcher mye større kameraer på kvalitet. OM-serien huskes fremdeles som noe av det mest innovative i sin tid. Den digitale versjonen  – OM-D E-M5, er den beste i klassen, og nå kommer en søkerløs utgave i PEN-serien med samme bildekvalitet.

Pakket inn i et mindre kamera. Som faktisk har fått noen forbedringer, som OM-D ikke har.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9 bilder/s og 1/8000s

P5 erstatter det kritikerroste P3, og formfaktoren er like kompakt, men P5 har et tydeligere retrodesign og mange forbedringer. Både utenpå, og innvendig.

Annonse

Bildebrikken er den samme 16 Mp CMOS-brikken som OM-D får mye skryt for. Uten lavpassfilter og med svært gode støyegenskaper, og høy detaljskarphet. Raskt er det også blitt. P5 kan skyte 9 bilder/s med låst autofokus på det første bildet, og har fått en ny mekanisk lukker, med 1/8000s som korteste lukkertid.

Da kan man ta bilder med full blenderåpning og i sollys, på optikk som 12mm  f2,0, 17mm f1,8 og 75mm f1,8, som alle vil bli tilgjengelig i sort i løpet av sommeren. Uten at man trenger et gråfilter for å dempe lyset gjennom objektivet til bildebrikken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wi-Fi

Pen E-P5 er det første systemkameraet fra Olympus, som er trådløst uten at man trenger noe tilleggsutstyr. De har dessuten gjort det såre enkelt å pare en smartmobil eller et nettbrett, slik at man får trådløs overføring uten å bruke tre kvarter med tastetrykking, for å oppdage at det ikke fungerer.

Annonse

Når man vil aktivere wi-fi på kameraet, velger man det i skjermmenyen på den vippbare pekeskjermen. Da kommer en QR-kode opp på skjermen, som man skanner med mobilen. Sekundet etterpå er de koblet sammen trådløst. Da velger man i Olympus appen som man laster ned, om man skal ha kontinuerlig overføring av bilder og video. eller bestemme det selv senere. Eller styre kameraet fra mobilskjermen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kameraet har innebygget blits, men den kan ikke vippes bakover for å skape mykere skygger, via lysrefleksjon i taket. Den kan imidlertid styre et sett blitser trådløst. Om man vil lage en blitsrigg. Til for eksempel portretter.

Blitsskoen har Olympus tilbehørsport på undersiden, og der passer den nye VF-4 søkeren. En helt rå søker som er 90 graders vippbar, og har 2,36 Mp oppløsning, og er nesten like stor som den elektroniske søkeren i Sony A99.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annonse

Femaksers bildestabilsator

Olympus-kameraet, som finnes i hvitt, sort eller sølv, har også fått Olympus svært gode femaksers bildestabilisator. Hentet fra OM-D. Den kompenserer for uønskede kamerabevegelser i alle akser, og er den eneste i sitt slag på et kompakt systemkamera.

P5 har også fått en helt ny knappelayout med strømbryter på oversiden, og to innstillingsratt, i tillegg til programhjul og en vippbar pekeskjerm med 1 Mp punkters oppløsning.

Kamerahuset er forbausende kompakt mye grunnet at Olympus har klart å montere den vippbare skjermen, helt inntil kamerakroppen. Slik at den ikke stikker ut. Som den gjerne gjør på små kameraer med vri- eller vippbar skjerm.

Toshiyuki Terada, Olympus sjef for produkt- og markedsplanlegging, viser P5s kompakte størrelse.
Toshiyuki Terada, Olympus sjef for produkt- og markedsplanlegging, viser P5s kompakte størrelse.

P5-kameraet har mange flere små og interessante detaljer, som vi skal komme tilbake til i en test, men med skuddhastighet på 9 bps, 1/8000s lukkerhastighet og forbedret autofokus hentet fra det raskeste kameraet i klassen (OM-D), er det ikke mange blinkskuddene man går glipp av, med dette kameraet.

Annonse

Blant annet har det fokusmarkering (focus peaking), som vises på skjerm og LCD-søker, når man fokuserer manuelt. Det har også Olympus mange kunstfiltere, og Photo Story. Som du kan bruke for å lage et bilde bestående av flere små.

Priser

Kameraet skal være i butikkene i løpet av juni. Norske priser er ikke klare ennå, men regn med en startpris på 8 000 kroner for bare kamerahus, og hus med 14–42 mm objektiv fra 8 990 kroner. En utgave med Olympus fine 17mm f1,8, ventes også. Prisen er ikke oppgitt.

  • ·       Kamerahus i metall uten synlige skruer (synlige skruer finnes bare på kameraets underside)
  • ·       Beste bildekvalitet noen gang i et PEN-kamera
  • ·       Første kompakte systemkamera med mekanisk lukker som klarer 1/8000-dels sekund
  • ·       Innebygd Wi-Fi med integrasjon som lar deg fjernstyre kameraet via smarttelefon (iOS og Android)
  • ·       Rask AF med Super Spot AF som lar deg fokusere på meget små objekter og Touch Shutter AF
  • ·       2 x 2 kontrollhjul for intuitiv og rask manuell fotografering
  • ·       Femaksers mekanisk stabilisering av bildesensoren med IS Auto
  • ·       Fotoalbumfunksjon direkte i kameraet (Photo Story) og 12 kunstfiltre
  • ·       Fokusfremheving ved manuell fokus som fremhever de delene av bildet som er i fokus
  • ·       9 bilder/sekund seriebildeopptak

Originalen: Olympus PEN F fra 60-tallet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annonse

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Leicas 28mm APO-Summicron for fullformat er her.
Kompakt og lett med stor rekkevidde
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.