Search
Generic filters

Nordmenn kjøper færre kameraer

2014 ble et svakt år for kamerasalget, men det er lys i tunnellen for systemkameraer.

Trenden med fallende kamerasalg fortsatte i 2014, og omsetningen endte på 520 millioner, fordelt på 135.000 solgte stillbildekameraer. Det er et fall på 40 prosent sammenlignet med 2013.

Det er kompaktkameraene som tar det største fallet med en nedgang på hele 44 prosent i omsetning og volum. Kompaktkamerasalget endte på 155 millioner kroner, og Bjørn Mangset, styreleder i Fotorådet, forklarer det med at folk flest tar bildene med mobilen.

BM

Speilreflekskameraene står fremdeles for den største delen av kamerasalget, målt i verdi. 302 millioner kroner er ikke småpenger, særlig når det er fordelt på 52.000 solgte kameraer. Det er likevel en nedgang på 33 prosent i antall solgte, og minus 37 prosent i omsetning.

Tallene for såkalte hybrider – speilløse kameraer, er nesten like svake med en salgssvikt på 36 prosent til 9000 enheter (!), men omsetningen falt bare med halvannen prosent. I følge Mangset er årsaken at de som kjøper speilløse systemkameraer, er entusiaster som er villige til å betale mer for kameraene.

Noen nøkketall for fotoomsetningen i 2014:

 • 44% nedgang for kompaktkamera til 74.000 enheter, og 155 mill i omsetning
 • 33% ned for speilreflekser, og 302 mill i omsetning
 • Kompakte systemkameraer ned 36%, og 63 mill i omsetning
 • Totaltmarkedet er ned 40% i volum og 36% ned i omsetning til 520 mill
 • Nedgang på 37% for objektiver, og 32 millioner i verdi
 • Videokameraer faller med 45% i antall til 11.000 stk
 • Actionkameraer øker med 18%

Snittpriser for varegruppene:

 • Kompaktkameraer 2100 kr
 • Speilreflekser 5800 kr
 • Kompakte systemkameraer 7000 kr
 • Objektiver 5100 kr
 • Actionkameraer 2500 kr

Et lite aktet segment er instant-kameraene som skriver ut bilder fra kameraet – slik Polaroid-kameraene i sin tid. Der har Fotorådet notert en vekst til 10.000 enheter og en verdi på 10 mill kroner. Veksten kommer i første rekke blant yngre og eldre, som synes det er stas å kunne se et bilde på papir bare minuttet etter at det er tatt.

Prognosen for 2015:

Mangset forteller at det er en synlig vekst også for dashcam, små videokameraer som settes på dashbordet og tar opp video mens man kjører.

Kompaktkameraene kommer ikke til å få det lett i 2015 heller. Men prisene har stabilisert seg fordi de som kjøper kompaktkameraer, kjøper dyrere kameraer, som superzoomkameraer, allværskameraer og proffkompakter.

Salget av speilreflekser ventes å falle også i 2015, men Fotorådet spår en økning for kompakte systemkameraer – hele 56 prosent faktisk. Dels fordi at Canon er tilbake i det segmentet, men også fordi markedet for kompakte systemkameraer er mer modent.

 

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.
Disneys nye streamingtjeneste er omsider tilgjengelig for nedlasting på en rekke plattformer. Her finner du den!
Denon slapp nettopp fire 110-årsjubileums-produkter. Vi har allerede fått hjemmekinoforsterkeren AVC-A110 til test.
De brillefine hodehøyttalerne fra Bose kommer nå i flere nye design, inkludert en treningsversjon med polariserte glass.
Den kinesiske elektronikkgiganten har nå lansert MateBook X, FreeBuds Pro med ny støyreduserende teknologi og to nye smartklokker, Watch GT2 Pro og Watch Fit.
Bose gjør et nytt forsøk med helt nye ørepropper. Quetcomfort Earbuds har aktiv støydemping, mens Sport Earbuds er for trening.