TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Nordmenn kjøper færre kameraer

2014 ble et svakt år for kamerasalget, men det er lys i tunnellen for systemkameraer.

forfatter
Publisert 10.02.15 - 15:39

Trenden med fallende kamerasalg fortsatte i 2014, og omsetningen endte på 520 millioner, fordelt på 135.000 solgte stillbildekameraer. Det er et fall på 40 prosent sammenlignet med 2013.

Det er kompaktkameraene som tar det største fallet med en nedgang på hele 44 prosent i omsetning og volum. Kompaktkamerasalget endte på 155 millioner kroner, og Bjørn Mangset, styreleder i Fotorådet, forklarer det med at folk flest tar bildene med mobilen.

BM

Speilreflekskameraene står fremdeles for den største delen av kamerasalget, målt i verdi. 302 millioner kroner er ikke småpenger, særlig når det er fordelt på 52.000 solgte kameraer. Det er likevel en nedgang på 33 prosent i antall solgte, og minus 37 prosent i omsetning.

Tallene for såkalte hybrider – speilløse kameraer, er nesten like svake med en salgssvikt på 36 prosent til 9000 enheter (!), men omsetningen falt bare med halvannen prosent. I følge Mangset er årsaken at de som kjøper speilløse systemkameraer, er entusiaster som er villige til å betale mer for kameraene.

Noen nøkketall for fotoomsetningen i 2014:

 • 44% nedgang for kompaktkamera til 74.000 enheter, og 155 mill i omsetning
 • 33% ned for speilreflekser, og 302 mill i omsetning
 • Kompakte systemkameraer ned 36%, og 63 mill i omsetning
 • Totaltmarkedet er ned 40% i volum og 36% ned i omsetning til 520 mill
 • Nedgang på 37% for objektiver, og 32 millioner i verdi
 • Videokameraer faller med 45% i antall til 11.000 stk
 • Actionkameraer øker med 18%

Snittpriser for varegruppene:

 • Kompaktkameraer 2100 kr
 • Speilreflekser 5800 kr
 • Kompakte systemkameraer 7000 kr
 • Objektiver 5100 kr
 • Actionkameraer 2500 kr

Et lite aktet segment er instant-kameraene som skriver ut bilder fra kameraet – slik Polaroid-kameraene i sin tid. Der har Fotorådet notert en vekst til 10.000 enheter og en verdi på 10 mill kroner. Veksten kommer i første rekke blant yngre og eldre, som synes det er stas å kunne se et bilde på papir bare minuttet etter at det er tatt.

Prognosen for 2015:

Mangset forteller at det er en synlig vekst også for dashcam, små videokameraer som settes på dashbordet og tar opp video mens man kjører.

Kompaktkameraene kommer ikke til å få det lett i 2015 heller. Men prisene har stabilisert seg fordi de som kjøper kompaktkameraer, kjøper dyrere kameraer, som superzoomkameraer, allværskameraer og proffkompakter.

Salget av speilreflekser ventes å falle også i 2015, men Fotorådet spår en økning for kompakte systemkameraer – hele 56 prosent faktisk. Dels fordi at Canon er tilbake i det segmentet, men også fordi markedet for kompakte systemkameraer er mer modent.

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nye Canon-kameraer til ferien To nye kompakte systemkameraer og to nye zoomobjektiver.
Lyssterk supervidvinkel Med 18 mm brennvidde, kan Panasonic Leica-objektivet fange enda mer av motivet.
Avansert minidrone flyr hvor som helst DJI Mini 3 Pro har fullverdige funksjoner, men er så liten at den flyr under dronereglenes radar.
Proffkamera med unik funksjon Canon EOS R3 har en unik funksjon, og alt et flaggskipkamera trenger, bortsett fra to ting.
Lyssterk og forbedret zoom til Sony Lavere vekt og bedre ytelse er stikkordene for Sony FE 24-70mm F2.8 GM II
Leica slipper sort Summicron 28mm f2 Lages i et lite antall, med en forbedring man må se nøye etter.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend