TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR
Nyhet

Nikon Z50

Vi har prøvd det nye Nikon-kameraet.

forfatter
Publisert 10.10.19 - 11:37
Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.

Butikkhyllene er fulle av avanserte, kostbare og klumpete kameraer. Ettersom folk har erstattet kameraet med mobilen, er utvalget av gode nybegynnerkameraer blitt mindre. Det er lenge siden det kom et rimelig kamera for ‘folk flest’ som har lyst til å ta finere bilder.

Canon EOS M6 Mark II og Fujifilm X-T30, er sammen med Sony a6400, de nærmeste konkurrentene til det nye Nikon Z50. Som er Nikons første speilløse kompakte, systemkamera med APS-C bildebrikke. Altså brikken eller sensoren om man insisterer, som ligger mellom fullformat (24 x 36mm) og Microfourthirds (Olympus, Panasonic) i størrelsen på bildeflaten.

(Alle bilder: Lasse Svendsen)

Ny generasjon

Nikon Z50 med 16-50mm.

La det være sagt med én gang, dette er et mye bedre kamera enn Nikon D5600 og egentlig også enn D7500. Det er det flere grunner til. Kameraet har samme gjennomførte ergonomi med et skikkelig håndgrep og pekeskjerm, som fullformatkameraene Z6 og Z7. Det har også en utmerket elektronisk søker, det er lynraskt så langt vi kan bedømme, og har noen klare brukermessige fordeler.

Kompakt og lett

Med den nye DX 16-50mm (tilsv. 24-70mm) f3,5-6,3 får man et kompakt og lett reisekamera.

Kameraet veier cirka 450 gram og er mindre enn speilrefleksene til Nikon. Det har fase- og kontrasbasert fokus, 4K-video, mikrofoninngang og en 180 graders svingbar pekeskjerm. Som gjør Z50 godt egnet til videobloggere som ønsker et lett kamera.

De viktigste spesifikasjonene:

 • 20,88 megapiksler bakbelyst CMOS bildebrikke i APS-C-format
 • 2,36 Mp OLED-søker
 • Opptil 11 bilder/s med autofokus
 • 4K/30p og 1080/120fps video
 • Mikrofoninngang
 • Vippbar blits
 • 209-fasefokuspunkter over 90% av bildeflaten
 • 8 cm 180 graders vippbar pekeskjerm
 • Bluetooth/Wi-Fi og nedlasting/fjernkontroll med Snapbridge appen
 • Cirka 450 gram

Kameraet har få knapper, med flere funksjoner flyttet til pekeskjermen.

Den åtte cm store pekeskjermen har et felt med innstillingsvalg lagt til høyre på skjermen, som man kan se av bildet over. Det har også to innstillingshjul, ett foran og ett bak, som gjør det raskt og enkelt å endre en foretrukken innstilling, og ett trykk på i-knappen bak, henter opp de mest brukte innstillingsvalgene, som kjapt kan endres med fingeren på skjermen.

Kameraets OLED-søker er trukket litt lengre bak slik at det er lettere å komme til, og den er relativt stor med god oppløsnig og kort slukketid på serieopptak.

Fullformat objektivfatning

Ikke særlig stort, nei.

Z50 har én SD-kortplass som støtter UHS-II-kort, og et nytt batteri som er oppgitt med en batteritid på 300 bilder per lading.  Kamerahuset har ingen spesifisert værtetting, med ifølge Nikon-representantene vi snakket med, tåler det at det regner når man er ute å tar bilder.

Kameraet kan leveres som bare kamerahus, men også med en FTZ-objektivadapter, som gjør det mulig å bruke Nikons speilrefleksobjektiver på Z50. Med full autofokus. Z50 har den samme 55mm store bajonettfatningen som Z6 og Z7, det betyr at kameraet kan bruke Nikons S-objektiver for fullformat, men selvsagt med en beskjæringsfaktor på 1,5 x.

Nikkor Z DX-objektiver

Nikkor Z DX 16-50mm f3,5-6,3 VR, tilsvarer en 24-70mm zoom.

Kit-objektivet er den kompakte 16-50mm zoomen, med optisk bildestabilisering. Lysstyrken er ikke all verden, men objektivet er relativ avansert med asfæriske linseelementer og det er fremfor alt kompakt. Nærgrensen er 20 cm.

Fullt så kompakt er ikke Nikkor Z DX 50-250mm f4,5-6,3 VR (tilsv, 75-375mm), men også her får man optisk bildestabilisator og en konstruksjon som er optimalisert for Z50s APS-C bildebrikke. Her er nærgrensen 50 cm.

Nikon har også sluppet en road map som viser kommende objektiver til Z DX-formatet, og så langt handler det om en 18-140mm reisezoom (tilsv. 27-210mm), men det ligger i kortene at det kommer flere – også med fast brennvidde, noe Nikons representanter lang på vei bekreftet. Uten å avsløre noen detaljer.

Førsteinntrykket er positiivt. Selv om kameraet er veldig kompakt, er ergonomien gjennomført slik vi er vant til fra Nikon. Skuddhastigheten og autofokusen virker tilstrekkelig rask til å få skarpe bilder av viltre barn, dyreliv og sport, og den fine håndterbarheten i det lille kameraet, antyder at det kan bli en favoritt hos entusiastiske nybegynnere.

Prisene er ganske konkurransedyktige, og plasserer kameraet i samme prisklasse som de tidligere nevnte kameraene.

Kameraet og objektivene er tilgjengelige fra 7. november.

Priser:

Nikon Z 50 kamerahus: 9490 kr

Nikon Z 50 m. Nikkor Z DX 16-50/3.5-6.3 VR: 10990 kr.

Nikon Z 50 m. Nikkor Z DX 50–250/4.5–6.3 VR og  Z DX 16-50/3.5-6.3 VR: 13290 kr

Nikon Z 50 m. FTZ objektivadapter: 10990 kr

Nikon Z 50 m. Nikkor Z DX 16-50/3.5-6.3 VR og FTZ objektivadapter: 12490 kr

 

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Klassens beste kamera Fujifilm X-H2 er blitt en rå bildemaskin som overgår mange dyrere kameraer.
Photoshop Elements blir enda kulere Adobe gjør bilderedigering morsommere uten at det koster skjorta.
Superkompakt 4K-videokamera fra Sony Sony FX30 er profesjonell video i hendig format.
DJI Osmo Mobile 6: - Film som en proff DJI Osmo Mobile 6 lar deg etterligne proffene, ved å stabilisere dine mobilvideoopptak.
Capture One viser bildene direkte på iPad Laster bildene på iPad-en i sanntid.
Tamron lanserer en ekstrem zoom for Fujifilm X-kameraer Blir billigere enn Fujifilms tilsvarende zoom.
Følg Lyd & Bilde