Nikon Z50

Vi har prøvd det nye Nikon-kameraet.
Annonse
Annonse
forfatter

Butikkhyllene er fulle av avanserte, kostbare og klumpete kameraer. Ettersom folk har erstattet kameraet med mobilen, er utvalget av gode nybegynnerkameraer blitt mindre. Det er lenge siden det kom et rimelig kamera for ‘folk flest’ som har lyst til å ta finere bilder.

Canon EOS M6 Mark II og Fujifilm X-T30, er sammen med Sony a6400, de nærmeste konkurrentene til det nye Nikon Z50. Som er Nikons første speilløse kompakte, systemkamera med APS-C bildebrikke. Altså brikken eller sensoren om man insisterer, som ligger mellom fullformat (24 x 36mm) og Microfourthirds (Olympus, Panasonic) i størrelsen på bildeflaten.

(Alle bilder: Lasse Svendsen)

Ny generasjon

Nikon Z50 med 16-50mm.

La det være sagt med én gang, dette er et mye bedre kamera enn Nikon D5600 og egentlig også enn D7500. Det er det flere grunner til. Kameraet har samme gjennomførte ergonomi med et skikkelig håndgrep og pekeskjerm, som fullformatkameraene Z6 og Z7. Det har også en utmerket elektronisk søker, det er lynraskt så langt vi kan bedømme, og har noen klare brukermessige fordeler.

Annonse

Kompakt og lett

Med den nye DX 16-50mm (tilsv. 24-70mm) f3,5-6,3 får man et kompakt og lett reisekamera.

Kameraet veier cirka 450 gram og er mindre enn speilrefleksene til Nikon. Det har fase- og kontrasbasert fokus, 4K-video, mikrofoninngang og en 180 graders svingbar pekeskjerm. Som gjør Z50 godt egnet til videobloggere som ønsker et lett kamera.

De viktigste spesifikasjonene:

  • 20,88 megapiksler bakbelyst CMOS bildebrikke i APS-C-format
  • 2,36 Mp OLED-søker
  • Opptil 11 bilder/s med autofokus
  • 4K/30p og 1080/120fps video
  • Mikrofoninngang
  • Vippbar blits
  • 209-fasefokuspunkter over 90% av bildeflaten
  • 8 cm 180 graders vippbar pekeskjerm
  • Bluetooth/Wi-Fi og nedlasting/fjernkontroll med Snapbridge appen
  • Cirka 450 gram

Kameraet har få knapper, med flere funksjoner flyttet til pekeskjermen.

Den åtte cm store pekeskjermen har et felt med innstillingsvalg lagt til høyre på skjermen, som man kan se av bildet over. Det har også to innstillingshjul, ett foran og ett bak, som gjør det raskt og enkelt å endre en foretrukken innstilling, og ett trykk på i-knappen bak, henter opp de mest brukte innstillingsvalgene, som kjapt kan endres med fingeren på skjermen.

Annonse

Kameraets OLED-søker er trukket litt lengre bak slik at det er lettere å komme til, og den er relativt stor med god oppløsnig og kort slukketid på serieopptak.

Fullformat objektivfatning

Ikke særlig stort, nei.

Z50 har én SD-kortplass som støtter UHS-II-kort, og et nytt batteri som er oppgitt med en batteritid på 300 bilder per lading.  Kamerahuset har ingen spesifisert værtetting, med ifølge Nikon-representantene vi snakket med, tåler det at det regner når man er ute å tar bilder.

Kameraet kan leveres som bare kamerahus, men også med en FTZ-objektivadapter, som gjør det mulig å bruke Nikons speilrefleksobjektiver på Z50. Med full autofokus. Z50 har den samme 55mm store bajonettfatningen som Z6 og Z7, det betyr at kameraet kan bruke Nikons S-objektiver for fullformat, men selvsagt med en beskjæringsfaktor på 1,5 x.

Nikkor Z DX-objektiver

Nikkor Z DX 16-50mm f3,5-6,3 VR, tilsvarer en 24-70mm zoom.

Annonse

Kit-objektivet er den kompakte 16-50mm zoomen, med optisk bildestabilisering. Lysstyrken er ikke all verden, men objektivet er relativ avansert med asfæriske linseelementer og det er fremfor alt kompakt. Nærgrensen er 20 cm.

Fullt så kompakt er ikke Nikkor Z DX 50-250mm f4,5-6,3 VR (tilsv, 75-375mm), men også her får man optisk bildestabilisator og en konstruksjon som er optimalisert for Z50s APS-C bildebrikke. Her er nærgrensen 50 cm.

Nikon har også sluppet en road map som viser kommende objektiver til Z DX-formatet, og så langt handler det om en 18-140mm reisezoom (tilsv. 27-210mm), men det ligger i kortene at det kommer flere – også med fast brennvidde, noe Nikons representanter lang på vei bekreftet. Uten å avsløre noen detaljer.

Førsteinntrykket er positiivt. Selv om kameraet er veldig kompakt, er ergonomien gjennomført slik vi er vant til fra Nikon. Skuddhastigheten og autofokusen virker tilstrekkelig rask til å få skarpe bilder av viltre barn, dyreliv og sport, og den fine håndterbarheten i det lille kameraet, antyder at det kan bli en favoritt hos entusiastiske nybegynnere.

Annonse

Prisene er ganske konkurransedyktige, og plasserer kameraet i samme prisklasse som de tidligere nevnte kameraene.

Kameraet og objektivene er tilgjengelige fra 7. november.

Priser:

Nikon Z 50 kamerahus: 9490 kr

Nikon Z 50 m. Nikkor Z DX 16-50/3.5-6.3 VR: 10990 kr.

Nikon Z 50 m. Nikkor Z DX 50–250/4.5–6.3 VR og  Z DX 16-50/3.5-6.3 VR: 13290 kr

Annonse

Nikon Z 50 m. FTZ objektivadapter: 10990 kr

Nikon Z 50 m. Nikkor Z DX 16-50/3.5-6.3 VR og FTZ objektivadapter: 12490 kr

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
Sony oppdaterer flaggskipkameraene.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.