Nikon i eliteserien

De Luxe bør de hete, Nikons tre nye proffkompakter med større bildebrikke og 4K-video.

Skrevet av / 25.02.16 - 15:28
Nikon i eliteserien

Den nye serien med kompaktkameraer fra Nikon, heter DL, og plasserer seg rett i det voksende markedet for entusiastkompakter, eller proffkompakter.

Små kameraer med mange av de samme egenskapene som systemkameraer har, bare uten utskiftbar optikk – og mindre og lettere.

Likevel har de ofte lyssterk optikk og større bildebrikke en normalt for et kompaktkamera. Canon Powershot G7X, G3X, Sony RX100 IV og Panasonic Lumix FZ1000, er noen eksempler på kameraer i kategorien entusiastkompakter.

De nye Nikon-kameraene i DL-serien består av tre modeller, som fyller litt ulike behov, siden de leveres med tre helt forskjellige zoomobjektiver. Som ikke er utskiftbare, som objektivene på Nikons små kameraer i Nikon 1-serien.

Som 1-serien til Nikon, Powershot G7X og Sonys RX-serie, har også disse tre kameraene en 1-tommers bildebrikke, som er større enn vanlig for kompaktkameraer.

De tre modellene er Nikon DL24-85 f1.8-2.8 med normalzoom, Nikon DL18-50 f1.8-2.8 med vidvinkelzoom, og superoomkameraet Nikon DL24-500 f2.8-5.6.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Nikon sier at kameraene har zoomobjektiver på høyde med det som finnes objektivene til Nikons digitale speilreflekskameraer – og en 1-tommers bildebrikke med 20,8 megapiksler, som kan ta ta opp video i 4K- og UHD-kvalitet på 30p/25p.

De har også hybrid autofokus for kjappere fokusering under ulike lysforhold, og en firekjerners EXPEED 6A bildeprosessor som gir opptakshastigheter opptil 60 bilder/s med fokus låst på det første bildet eller opptil 20 bilder/s med kontinuerlig autofokus. Her får man også Dual Detect Optical VR bildestabilisator, som skal være rask til å korrigere kamerabevegelser.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

På toppen sitter en ISO 518-tilbehørssko hvor man kan montere forskjellig tilbehør, som blitser og den vippbare elektroniske søkeren DF-E1, som vist på bildet over.

Kameraene har også SnapBridge som bruker Bluetooth for å holde på en kontinuerlig trådløs tilkobling mellom kameraet og mobilen eller et nettbrettet. Da kan bilder synkes og deles med mobilen fortløpende, og SnapBridge kan også brukes til å fjernstyre kameraet fra mobilen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Nikon DL24-85 f1.8-2.8  på bildet over dekker de fleste bruksområder, og har vippbar OLED-berøringsskjerm med 1 Mp oppløsming og innebygget blits. På zoomen er det også en justerbar kontroll- og zoomring, og det leveres i sølv eller svart til 6.990 kr fra juni.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det nesten identiske Nikon DL18-50 f1.8-2.8, er utstyrt med Nikons mest lysfølsomme ultravidvinkelobjektiv, og der har Nikons Nano Crystal Coat-belegg som reduserer ”ghosting” og  strølys. Også her får man vippbar OLED-berøringsskjerm med 1 Mp oppløsning. Men også innebygget perspektivkontroll. Kameraet leveres kun i sort til 8.590 kr fra juni.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Nikon DL24-500 f2.8-5.6 skiller seg fra de andre med en 21 ganger zoom på 24-500mm. Her har Nikon lagt til en SPORT-innstilling med aktiv bildestabilisator som skal gi skarpere bilder av bevegelige motiver. Kameraet er det eneste med innebygget elektronisk OLED-søker, her med 2,36 Mp oppløsning.

Det har også en vippbar OLED-berøringsskjerm, og leveres i sort til 9.390 kr, også det fra juni 2016.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Verdens dyreste 50mm

Kamera for tøffinger

Mye mer enn bare en oppdatering

Løser problemet med mellomformatkameraer

Polaroid instant-kamera med autofokus

GoPro Hero12 Black: Det beste actionkameraet?

Scroll to Top