Optikk

Dette er et interessant Olympus-objektiv av to årsaker: Det bruker elektronisk zoom, og det er værtettet. Tilfeldig? Neppe.
forfatter

La oss ta det viktigste først. Hverken Olympus eller Panasonic – som begge er aktive medlemmer av microFourThirds-formatet – lager værtettede og ekstra solide kompakte systemkameraer. Kall dem gjerne proffkameraer. Som Canon EOS 1D-serien, Nikon D3s og Olympus E-5.

Hvor gummipakninger og solide materialer sørger for et værbestandig produkt som tåler juling.

Det har nemlig den nye ED 12–50mm f3,5–6,3 EZ, som er et zoomobjektiv til mFT-formatet (tilsvarende 24-100mm), med gummipakninger for å holde støv og regn ute.

Hvilket leder oss til å tro at det nye zoomobjektivet, er første produkt ut i en serie med proffere optikk og etterhvert også kompakte systemkameraer. Hvertfall fra Olympus.

Zoomobjektivet bruker forøvrig en elektromagnetisk motor som gir fotografen stillegående og myk elektronisk zoom, som er progressiv. Hvor hastigheten varierer med hvor mye man dreier zoomringen.

Noe som er meget bra særlig for videoopptak, hvor man kan oppnå mykere zoom uten at mikrofonene fanger opp motorstøy.

ED 12–50mm f3,5–6,3 EZ har ikke allverdens lysåpning med blender f6,3 på 50mm brennvidde, men f3,5 på 12mm er akseptabelt.

Nærgrensen er oppgitt til 20 cm på makro, hvilket er bra, mindre bra er det at Olympus ikke leverer solblender som standard med zoomobjektivet. Det er nemlig ekstrautstyr.

Ikke uventet, hevder Olympus at ED 12–50mm f3,5–6,3 EZ skal være lynrask på autofokus, og sammen med for eksempel en PEN E-P3, vil det være blant de kjappeste i klassen.

Zoomobjektivet er i butikkene i februar 2012, i sort eller sølvgrått,  til en meget hyggelig pris på 3.495 kroner.

Omtrent samtidig skal vi ha en test av det nye objektivet klar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.