Mindre, lettere og bedre

Annonse
Annonse
forfatter

I sommer kommer Panasonic Lumix G3, som er verdens minste systemkamera med søker.

Panasonic var først ute med små systemkameraer, så kalte hybridkameraer uten vanlig speil og optisk søker. Lumix G3 er det åttende i rekken av systemkameraer fra Panasonic, og kanskje det beste.

Det ligner på et speilreflekskamera, men G3 hører til microFourThirds-standarden, som betyr kameraet uten speil og optisk søker. Dermed kan kameraene bli mindre og lettere en vanlige speilreflekser, og G3 er det minste og letteste til dato, med søker.

Søkeren er av LCD-typen, med 1,44 megapiksler oppløsning, og med forbedret fargegjengivelse i lite lys. Sammenlignet med G2, som vi testet i fjor.

Annonse

Kamerahuset er også krympet, i alle retninger, og vekten er lavere . Noe som åpenbart har krympet batteriet også, for sammenlignet med G2, har batteritiden  (CIPA-standard), falt fra 360 til 270 bilder per lading.

Men mye er forbedret. Kameraet har fått en ny 16 megapiksler bildebrikke, som også kan brukes til å ta opp video i full 1080i 60/50 fps HD-kvalitet, og i det effektive AVCHD-formatet som gir bedre plass til HD-video i full kvalitet, på minnekortet.

Den nye bildebrikken i kombinasjon med Venus Engine FHD bildeprosessoren, skal i følge Panasonic dempe bildestøy med med mer enn 66 prosent målt fra bildebrikken.

ISO-følsomheten strekker seg fra 160-6400, og Panasonic mener at bildebrikken gir 6db bedre støydemping ved 3200 og op til  9 db ved 6400 ISO.

Annonse

Panasonic har fjernet mange knapper og innstillingsratt, til fordel for en 7,5 cm stor vri- og vippbar pekeskjerm. Som gjør det mulig å stille flere funksjoner, velge fokuspunkt, bla i bilder og så gar ta et bilde, med fingeren på skjermen.

Sammenlignet med G2 er stereomikrofon nytt her, det samme er skuddhastigheten som er forbedret fra 3,2 til 4 bps i full oppløsning, eller hele 20 bps hvis man ka klare seg med 4 Mp oppløsning.

Ikke uventet har G3 fått kreative filtre, som gjør det mulig å legge spesielle stemninger på bildene, for eksempel, Expressive som forsterker farger og kontrast, Retro som demper det samme, Sepia som gir en utvasket og bruntonet effet, High Dynamic som løfter skygger og demper høylys, og High Key, som lyser opp bildene.

Kanskje enda mer nyttig, er G3s nye smartautomatikk, Intelligent Auto (iA), hvor man i tillegg kan velge iA+. Da kombinerer man automatisk valg av motivprogram som tilpasser kamerainnstillingene til forskjellige motivtyper, med muligheten for å selv justere dybdeskarpheten, lysere/mørkere bilde og hvitbalanse (fargetemperatur).

Annonse

Disse justeringene kan selvsagt gjøres på pekeskjermen.

Lumic G3 vil bli levert i sort, hvitt/sølv eller rødt/sort, og med enten Lumix G 14-42mm zoom (tils 28-84mm), eller også sammen med 45-200mm zoom. Begge med integrert optisk bildestabilisator.

Pris er ikke kjent, men Lumix G3 skal være i butikkene i løpet av juni.

Annonse

Korte fakta Lumix G3:

Type Systemkamera med full 1080i HD-video
Bildesensor/oppløsning LMOS/16 Mp effektivt, mFT- format
Optikk (tilsv. 35 mm format) G 14-42mm OIS f/3,5-5,6 (28-84mm)
Zoom 3 x
Lagring SD/SDHC/SDXC-kort
Skjerm 3″ LCD, 460.000 bildepunkter
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Den nye Nokia X-serien av smarttelefoner er utviklet til å oppfordre brukeren til å beholde smarttelefonen i lengre tid med tre års garanti, sikkerhetsoppdateringer og Android-versjoner.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Nyeste lekkasje avslører nesten alt.
Kommer med nytt kamerasystem.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
De koster nesten det samme, men Cambridge Evo 150 er dobbelt så kraftig som Evo 75. Her møtes retro og moderne hånd i hånd.
Utstyrt med 3D-bevegelsessensor og fugleperspektiv kan Floodlight Cam Wired Pro gi deg et godt overblikk.
Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
HP Envy 17 og Envy x360 med 11. generasjons prosessorer og Nvidia-grafikk til hjemmekontoret.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-høyttalere.
For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.
Ny, actionmettet, Marvel-trailer er nå sluppet.
Du finner ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.