Search
Generic filters

Mindre, lettere og bedre

I sommer kommer Panasonic Lumix G3, som er verdens minste systemkamera med søker.

Panasonic var først ute med små systemkameraer, så kalte hybridkameraer uten vanlig speil og optisk søker. Lumix G3 er det åttende i rekken av systemkameraer fra Panasonic, og kanskje det beste.

Det ligner på et speilreflekskamera, men G3 hører til microFourThirds-standarden, som betyr kameraet uten speil og optisk søker. Dermed kan kameraene bli mindre og lettere en vanlige speilreflekser, og G3 er det minste og letteste til dato, med søker.

Søkeren er av LCD-typen, med 1,44 megapiksler oppløsning, og med forbedret fargegjengivelse i lite lys. Sammenlignet med G2, som vi testet i fjor.

Kamerahuset er også krympet, i alle retninger, og vekten er lavere . Noe som åpenbart har krympet batteriet også, for sammenlignet med G2, har batteritiden  (CIPA-standard), falt fra 360 til 270 bilder per lading.

Men mye er forbedret. Kameraet har fått en ny 16 megapiksler bildebrikke, som også kan brukes til å ta opp video i full 1080i 60/50 fps HD-kvalitet, og i det effektive AVCHD-formatet som gir bedre plass til HD-video i full kvalitet, på minnekortet.

Den nye bildebrikken i kombinasjon med Venus Engine FHD bildeprosessoren, skal i følge Panasonic dempe bildestøy med med mer enn 66 prosent målt fra bildebrikken.

ISO-følsomheten strekker seg fra 160-6400, og Panasonic mener at bildebrikken gir 6db bedre støydemping ved 3200 og op til  9 db ved 6400 ISO.

Panasonic har fjernet mange knapper og innstillingsratt, til fordel for en 7,5 cm stor vri- og vippbar pekeskjerm. Som gjør det mulig å stille flere funksjoner, velge fokuspunkt, bla i bilder og så gar ta et bilde, med fingeren på skjermen.

Sammenlignet med G2 er stereomikrofon nytt her, det samme er skuddhastigheten som er forbedret fra 3,2 til 4 bps i full oppløsning, eller hele 20 bps hvis man ka klare seg med 4 Mp oppløsning.

Ikke uventet har G3 fått kreative filtre, som gjør det mulig å legge spesielle stemninger på bildene, for eksempel, Expressive som forsterker farger og kontrast, Retro som demper det samme, Sepia som gir en utvasket og bruntonet effet, High Dynamic som løfter skygger og demper høylys, og High Key, som lyser opp bildene.

Kanskje enda mer nyttig, er G3s nye smartautomatikk, Intelligent Auto (iA), hvor man i tillegg kan velge iA+. Da kombinerer man automatisk valg av motivprogram som tilpasser kamerainnstillingene til forskjellige motivtyper, med muligheten for å selv justere dybdeskarpheten, lysere/mørkere bilde og hvitbalanse (fargetemperatur).

Disse justeringene kan selvsagt gjøres på pekeskjermen.

Lumic G3 vil bli levert i sort, hvitt/sølv eller rødt/sort, og med enten Lumix G 14-42mm zoom (tils 28-84mm), eller også sammen med 45-200mm zoom. Begge med integrert optisk bildestabilisator.

Pris er ikke kjent, men Lumix G3 skal være i butikkene i løpet av juni.

Korte fakta Lumix G3:

Type Systemkamera med full 1080i HD-video
Bildesensor/oppløsning LMOS/16 Mp effektivt, mFT- format
Optikk (tilsv. 35 mm format) G 14-42mm OIS f/3,5-5,6 (28-84mm)
Zoom 3 x
Lagring SD/SDHC/SDXC-kort
Skjerm 3″ LCD, 460.000 bildepunkter

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.