Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Mikroskop av mobilkamera?

En superlinse kan forvandle mobilkameraet til et høyoppløst mikroskop.

Skrevet av / 22.02.12 - 21:36
Mikroskop av mobilkamera?

Superlinser finnes så langt bare på papiret. På grunn av diffraksjonsgrensen som oppstår på grunn av lysets egenskaper, kan man selv ikke med de beste av dagens linser se objekter under 200 nanometer i tverrsnitt, som tilsvarer størrelsen på de minste bakteriene.

For å forstørre enda mer, kreves et såkalt ”scanning electron microscope” (skannende elektronmikroskop). Dette kan fange mindre objekter ned til en nanometer, men slike er ekstremt dyre, tunge og store som et skrivebord. Langt fra bærbare, altså.

Derfor ønsket om en superlinse. En slik kan ikke lages med materialer som allerede finnes i naturen, så vitenskapsmenn jobber på spreng med å konstruere metamaterialer i laboratoriet, i søken etter magien.

Durdu Guney, en professor innen elektrisk ingeniørkunnskap og datateknikk ved Michigan Technological University, har tatt det hittil største steget mot superlinsa, som i et bærbart format kan la oss se objekter så små som 100 nanometer på tvers. Det dreier seg om å bruke plasmoner, elektrisk ladende svingninger langs overflaten av tynne metallfilmer som kombineres med spesielle nanostrukturer (syltynne materialer bare noen få karbonatomer tykke). Når disse spennes ved hjelp av et elektromekanisk felt, samler de lysbølger fra et objekt og bryter dem på en måte som ikke går an i naturen ellers, såkalt negativ refraksjon. På denne måten overkommer linsa diffraksjonsgrensen, i hele lysspekteret. I tilfellet Guneys modell kan linsa la oss se objekter mindre enn en tusendels hårsbredde.

Å lage slike superlinser skal heller ikke trenge å være veldig dyrt, hvilket bringer tankene over til å implementere dem i mobiltelefoner. Tenk å ha et supermikroskop innebygd i mobilen! Plutselig kan alle få tilgang til å se verden med nye øyne. Ta bilder av sine hudceller og legge dem ut på Facebook og Twitter. Se hvilken verden som befinner seg i overflaten av et bordbein, studere strukturen av et støvkorn, og kanskje skape en ny middfetisj…

Til vanlig fotografering er det ikke vanskelig å tenke seg at tilsvarende teknologi kan benyttes for å gjøre store objektiver avleggs.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Lyd & Bilde
Scroll to Top