Mikroskop av mobilkamera?

En superlinse kan forvandle mobilkameraet til et høyoppløst mikroskop.
Annonse
Annonse
forfatter

Superlinser finnes så langt bare på papiret. På grunn av diffraksjonsgrensen som oppstår på grunn av lysets egenskaper, kan man selv ikke med de beste av dagens linser se objekter under 200 nanometer i tverrsnitt, som tilsvarer størrelsen på de minste bakteriene.

For å forstørre enda mer, kreves et såkalt ”scanning electron microscope” (skannende elektronmikroskop). Dette kan fange mindre objekter ned til en nanometer, men slike er ekstremt dyre, tunge og store som et skrivebord. Langt fra bærbare, altså.

Derfor ønsket om en superlinse. En slik kan ikke lages med materialer som allerede finnes i naturen, så vitenskapsmenn jobber på spreng med å konstruere metamaterialer i laboratoriet, i søken etter magien.

Durdu Guney, en professor innen elektrisk ingeniørkunnskap og datateknikk ved Michigan Technological University, har tatt det hittil største steget mot superlinsa, som i et bærbart format kan la oss se objekter så små som 100 nanometer på tvers. Det dreier seg om å bruke plasmoner, elektrisk ladende svingninger langs overflaten av tynne metallfilmer som kombineres med spesielle nanostrukturer (syltynne materialer bare noen få karbonatomer tykke). Når disse spennes ved hjelp av et elektromekanisk felt, samler de lysbølger fra et objekt og bryter dem på en måte som ikke går an i naturen ellers, såkalt negativ refraksjon. På denne måten overkommer linsa diffraksjonsgrensen, i hele lysspekteret. I tilfellet Guneys modell kan linsa la oss se objekter mindre enn en tusendels hårsbredde.

Å lage slike superlinser skal heller ikke trenge å være veldig dyrt, hvilket bringer tankene over til å implementere dem i mobiltelefoner. Tenk å ha et supermikroskop innebygd i mobilen! Plutselig kan alle få tilgang til å se verden med nye øyne. Ta bilder av sine hudceller og legge dem ut på Facebook og Twitter. Se hvilken verden som befinner seg i overflaten av et bordbein, studere strukturen av et støvkorn, og kanskje skape en ny middfetisj…

Annonse

Til vanlig fotografering er det ikke vanskelig å tenke seg at tilsvarende teknologi kan benyttes for å gjøre store objektiver avleggs.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Du fortjener den beste lyden på terrassen i påsken. Du må ha et par utendørshøyttalere.
Du finner ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
De koster nesten det samme, men Cambridge Evo 150 er dobbelt så kraftig som Evo 75. Her møtes retro og moderne hånd i hånd.
Utstyrt med 3D-bevegelsessensor og fugleperspektiv kan Floodlight Cam Wired Pro gi deg et godt overblikk.
Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
HP Envy 17 og Envy x360 med 11. generasjons prosessorer og Nvidia-grafikk til hjemmekontoret.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-høyttalere.
For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.
Ny, actionmettet, Marvel-trailer er nå sluppet.
Du finner ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.