Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Mellomformat for fotografer på farten

Phase One har laget studiokamera for utebruk

Skrevet av / 12.09.19 - 12:11
Mellomformat for fotografer på farten

Hasselblad for ofte æren for å ha brakt studiokameraene ut av studio. Mellomformat er både stort, klumpete og veier en del, men den digitale æraen har gjort det mulig å lage mellomformatkameraer som er mye mindre og lettere.

Men ingen har gjort som Phase One har gjort med XT Camera System.

Det er et av ytterst få, virkelig (relativt) kompakte mellomformatkameraer, som har utskiftbart bakstykke. Fotografene kan velge Phase Ones digitale bakstykker fra IQ4-serien, som vi kjenner fra studiokameraene deres. Kameraene kan brukes med Rodenstocks objektiver.

Det er nesten upresist å kalle XT et kamera, for saken er at selve kameraet bare er en ramme man monterer objektiv og bakstykket på. Rammen som holder det hele sammen, har stativplate i bunnen, og kan rotere 90 grader den ene veien for portrettformat.

Det er ikke mange knapper her, den blå er utløserknappen, de to andre er rillete hjul som brukes for å forskyve objektivene i vertikal- og horisontalplanet. Opptil 12 mm hver vei.

Kameraet bruker bakstykkene IQ4 med 150 megapiksler, IQ4 150 MP Achromatic, og IQ4 100 MP Trichromatic, og det finnes foreløpig tre objektiver med manuell fokus til XT-systemet:

Supervidvinkelen Rodenstock HR Digaron-S 23mm f5.6, vidvinkelen HR Digaron-W 32mm f4 og normalobjektivet HR Digaron-W 70mm f5.6.

Objektivene har en innebygget elektromagnetisk lukker, kalt X-Shutter med lukkertider fra 60 minutter, til 1/1000s. Innstillinger gjøres på bakstykkenes pekeskjerm, som også har live-visning og fungerer som ‘søker’.

Billig blir det ikke. Et Phase One XT med et IQ4 150MP bakstykke, og ett av objektivene over, havner på 57000 dollar. En halv million pluss, der altså. Mva ikke inkludert.

Les testen av mellomformatkameraet Fujifilm GFX100

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

Ekstremt på alle måter

Kan bli umulig å få tak i

Liten, lett og lyssterk

Kompakt superzoom for fullformat

Får etterlengtede oppdateringer

Liten kamerasekk med god plass

Raskere og mer anvendelig flaggskip

Kompakt 100 Mp kamera fra Hasselblad

0
Scroll to Top