Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Magisk foto- redigering

Adobe Photoshop har lenge vært det kraftigste verktøyet for bilderedigering, men ikke alltid det foretrukne verktøyet. Med en helt ny versjon håper Adobe å endre på det.

Skrevet av / 16.08.10 - 08:51
Magisk foto- redigering

For fotografer som i all hovedsak trenger et kraftig verktøy til bare bilderedigering, har Aperture 3 og Adobes eget Lightroom vært å foretrekke i mange tilfeller. Siden de begge er rendyrkede programmer for foto, er alt tilpasset en arbeidsflate med oversiktlig tilgang til verktøyet fotografen eller assistenten trenger for å få bildene ferdig ”fremkalt”.

Photoshop har vært godt integrert med grafiske programmer som Illustrator og layoutprogrammet InDesign i Adobes Creative Suite for grafisk bransje, som jobber med innhold på nett og papir. Men både Lightroom og Aperture har lyktes bedre med et mer oversiktlig og rendyrket grensesnitt for fotografer. Det betyr ikke at Photoshop er overflødig, for mange fotografer jobber mye i for eksempel Aperture, men bruker Photoshop som tilleggsverktøy. Det er nok å nevne lag (layers) som lenge har vært godt integrert i Photoshop.

Nye funksjoner
Skeptikere vil ha det til at Adobe introduserer for mange effekter når de oppgraderer Photoshop. I forrige utgave fikk vi for eksempel sømløs skalering av bildene, hvor man kan dra et bilde sammen eller ut, uten at innholdets form endres. Mennesker i forgrunnen vil fremdeles beholde proporsjonen. Juks, kan man høre enkelte fotografer si, bildene komponeres i søkeren, ikke på en pc-skjerm. Det har ikke hindret Adobe i å introdusere flere nye muligheter, som kanskje ligger i grenseland mellom virkelighet og fiksjon, hvis man tar utgangspunkt i at et fotografi skapes med et kamera, og bare skal korrigeres i programvare. Til nød beskjæres. Blant de viktigste av utallige nye muligheter i Photoshop CS5, er Magical Selections, HDR, Mini Bridge, Content Aware Fill og utvidede muligheter med brushes, som vi skal komme nærmere innpå. I den enda mer avanserte versjonen som heter Photoshop CS5 Extended, finnes det ytterligere funksjoner, først og fremst for å fremstille 3D-grafikk.

Mini Bridge
I Photoshop har det ikke vært noen oversikt over bildemapper. Man har brukt Adobe Bridge, som med sin oversiktlige mappestruktur har vært glimrende å ha når man blar i bilder som skal redigeres i Photoshop. Ulempen er at man må forholde seg til to programmer, men med Mini Bridge har CS5-versjonen fått en sårt tiltrengt mappestruktur. Hvor man også kan bla i bilder før de åpnes i Photoshop.

HDR
Man enten elsker eller hater HDR, men sannheten er at mange bilder kan forbedres med moderat bruk av HDR – High Dynamic Range – hvor man får fram mer dynamikk i bildene ved å smelte sammen to eller flere bilder med ulike eksponeringsverdier. Et bilde som er overeksponert – for lyst – blandes til ett bilde med et som er litt for undereksponert – for mørkt. Deretter justerer man bildene i CS5 til man får en optimal balanse mellom blandingen av de to bildene.

HDR-funksjonen i CS5 er langt mer omfattende, og ikke minst presis enn tidligere, men samtidig enklere å bruke. Og å lykkes med. Blendingen av eksponeringene er raskere og blir mye bedre utført i CS5.
Med deghosting (Remove Ghosts) aktivert prioriteres konturene i ett av bildene, slik at det er farger og lys man blander inn fra de andre eksponeringene. Slik unngår man at konturene blir uskarpe, fordi de to–tre bildene som brukes er tatt med kanskje ett sekunds mellomrom. Deghosting er ikke alltid like presis, så man må av og til korrigere ytterligere for å få vekk ghosting. Noe som kunne vært enklere å få til hvis preview – visningen – av HDR-bildet hadde vært i en større oppløsning og mulig å zoome inn i.

Det er også mulig å legge HDR på ett bilde alene hvis man velger HDR Toning, men ikke regn med å bruke denne ofte. Effektene er bare delvis interessante, men kanskje det kommer en langt mer anvendelig utgave av HDR Toning i CS6, en gang i fremtiden.

Her er tre råfiler blandet til ett bilde, hvor bildedynamikken er sterkt forbedret og man har både fått fram detaljer i de mørke delen av bildet, og fått fram den utbrente himmelen.

Content Aware Fill

Sammen med Content Aware Fill kan man enkelt klippe eller viske ut detaljer eller objekter fra et bilde og bare etterlate en bakgrunn, som gjør at bildet ser ut som det var slik til å begynne med. Velger man Puppet Warp kan man endre form på et objekt, for eksempel flytte armer og ben i en annen retning enn opprinnelig, og få frem bakgrunn der armen og benet var originalt, slik at også det ser ut som om bildet ble eksponert slik.

Dersom man synes at dette bildet er finere uten båten i forgrunnen, kan man fjerne den, uten at bakgrunnen der båten var, blir borte.

På bildet hvor båten er fjernet ser man bare sand og stein, som om båten aldri har vært der i det hele tatt.
Magical Selections
I CS5 kan man mye lettere maske ut deler av motivet, for eksempel et objekt i forgrunnen, enn hva som har vært mulig tidligere. Velg Refine Edge og mask ut det som skal bort, eller beholdes, deretter kan man redigere den maskede delen av motivet eller gjøre endringer i fargebalanse, lys osv. Refine Edge er så mye mer nøyaktig og verkøyene mer fleksible i CS5 at det er mulig å maske ut (dypetse) hår og finere detaljer mye raskere enn i CS4.

Her er bakgrunnen for lys, slik at bakgrunnen blir utbrent.
Etter korrigering hvor bakgrunnen er skilt ut med maskering, ser bildet mer naturlig ut, og man har fått med bakgrunnen og fjernet de utbrente partiene.
RAW-konverter, objektivkorreksjon og støyreduksjon

Råfilkonverteren er også forbedret i CS5. Adobe Camere Raw 6 har blant annet en mye bedre støyreduksjon enn tidligere. Den er mer nøyaktig og har flere tilpasningsmuligheter enn før, og man kan legge på støy om det er det man vil. For å få den klassiske filmlooken på bilder som enten ikke har støy, eller et litt for grovkornet støybilde med fargestøy. Hvilket leder oss til sort-hvitt, hvor Adobe har forbedret s/hv-konverteringen slik at fargemiksen i bunnen av filen får bildet til å se mye mer naturlig, og ikke så flatt, ut, selv når man ikke har rørt – de omfattende – justeringsmulighetene av RGB- og CMYK-kanalene i fargemikseren under Black & White-paletten.

Adobe har også forbedret objektivkorreksjon i CS5. Hvor man nå kan laste ned og legge inn, eller lage sin egen foretrukne korreksjon av vignettering, geometrisk linjefortegning, perspektivkontroll (horisontalt og vertikalt i ±100-trinn og 360 grader) og reduksjon av fargebrytning. Egne profiler med korreksjoner kan lagres i Lens Profile Creator og brukes senere, slik at man har en database. Det ligger allerede profiler i databasen, fra objektivet foran på iPhone til en mengde kameraer, Canon- og Nikon-objektiver, i tillegg til mange Sigma-objektiver og noen få Sony-objektiver med tilhørende kamerahus.
Denne råflen fra Nikon D3 kan i sin helhet justeres i Adobe Camera Raw, og man trenger ikke åpne den i Photoshop for etterkorrigering i det hele tatt.
Brushes
Å male i Photoshop er ikke noe nytt. Med et Wacom- eller Papercaster-tegnebrett har det lenge vært mulig å skape om fotografier til noe helt annet, som et maleri, og i CS5 er verktøyene for både de små og store oppgavene man trenger en pensel til, ytterligere forbedret. Med penslene kalt Bristle Tips kan man få pensler som oppfører seg mer virkelighetstro, slik at et trykkfølsomt tegnebrett gir kraftigere penselstrøk dersom man trykker pennen hardere på overflaten. Og man kan velge våtere pensler for en enda kraftigere maleeffekt. Man kan også mikse – Mixer Brush – farger akkurat som på en håndholdt palett. Noen virtuell palett finnes dog ikke, man er henvist til en fancy fargevelger i ett av to visningsmoduser, noe som ikke alltid er like effektivt i bruk.
Konklusjon
Med innebygget 64-bits støtte for Mac, har CS5-versjonen endelig fått muligheten til å utnytte enda mer av maskinens minnekapasitet. Det er ikke sikkert man merker så mye til det til vanlig, men minnekrevende (og prosessor-/grafikkrevende) operasjoner som for eksempel Lens Blur går mye kjappere når CS5 kjører i 64- i stedet for 32-bit modus.

Snarveier og grensesnittet er på godt og vondt beholdt fra CS4, men de nye funksjonene kan være verdt en oppgradering i det minste fra de som ennå kjører CS3-versjonen av Photoshop. Man kan gjøre ting med bilder i CS5-utgaven som ikke finnes i samme omfang andre steder, noe som gjør Photoshop CS5 til et foretrukket valg for alle som trenger et kraftig verktøy for både bilderedigering og kreative effekter av den art CS5-utgaven besitter. Puristene – de som kun driver med bilderedigering – kan klare seg med Adobe Lightroom eller Apples Aperture 3, og spare mye penger.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

Ekstremt på alle måter

Kan bli umulig å få tak i

Liten, lett og lyssterk

Kompakt superzoom for fullformat

Får etterlengtede oppdateringer

Liten kamerasekk med god plass

Raskere og mer anvendelig flaggskip

Kompakt 100 Mp kamera fra Hasselblad

0
Scroll to Top