Optikk

Sakte men sikkert øker objektivutgvalget til de små systemkameraene. Nå kommer Nikons kompakte portrettobjektiv til de små Nikon 1-kameraene.
forfatter

Med et portrettobjektiv som dette, kan man få perfekt bildevinkel til både miljø- skulder- og tette portrettbilder. 1 Nikkor 32mm f1,2, som det nye objektivet kalles, er laget for Nikons kompakte systemkameraer i 1-serien. Som Nikon 1 V2, som vi har testet her.

Siden bildebrikkens overflate er mye mindre enn på klassisk 135 film, som vi alle brukte for bare 10 år siden, må man regne om den oppgitte brennvidden, for å finne tilsvarende 135 film som de fleste av oss kjenner fra før. Med en gangefaktor på 2,7, tilsvarer dermed 32mm, 85mm.

En smalere bildevinkel og tettere utsnitt, som altså egner seg bedre til portretter enn landskap.

Bilde tatt med 1 NIKKOR 32mm f/1.2.
Bilde tatt med 1 NIKKOR 32mm f/1.2.

Objektivet har en stillegående autofokusmotor, og nanokrystallbelegg for å dempe refleksjoner og strølyd, men det viktigste med objektivet, er den gode lysstyrken. Blender 1.2 (faktor som viser største lysåpning i forhold til indre glassdiameter), betyr at man kan ta bilder håndholdt i lite lys, og få mye smalere dybdeskarphet i bildene. Som gir en flott effekt på nettopp portrettbilder.

Nikkor-objektivet er laget i lettmetall, leveres i sort eller sølv, og koster 7.000 kr.

32_BK_a

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.