Optikk

Med Olympus nye 17mm f1.8, får man et anvendelig all-round objektiv godt tilpasset lite lys.
forfatter

God optikk er viktig for bildekvaliteten, det skjønner alle. Men det er også viktig for uttrykket til fotografen. Det rette objektivet kan bidra til den ønskede kreative effekten, som for eksempel et fisheyeobjektivs brede bildevinkel på 180 grader. Eller et smalere uttsnitt på bare 18 grader, som er bedre egnet til feks. portretter.

Olympus nye M.Zuiko Digital 17 mm f1,8, har en bildevinkel på 65 grader, tilsvarende 34mm brennvidde om vi regner om til klassisk 135-film i 24 x 36 mm fullformat bildeflate.

Med andre ord, en klassisk brennvidde for et objektiv, og kanskje den mest brukte gjennom historien.

Hvilket det er gode grunner til. Brennvidden og bildevinkelen er bredere enn feks. en 50mm, uten at man får like mye linjefortegning som en 28mm kan ha.

Objektivet kan dessuten lages kompakt, likevel med god lysstyrke, som f1,8 i Zuiko 17mm her.

Det er bare 3,5 cm tykt, 57,5 mm i omkrets og veier 120 gram. Ganske kompakt altså, og godt egnet som allround-objektiv til et kompakt systemkamera fra Olynpus. Eller Panasonic.

MFT-kurvene viser skarphet og oppløsning i senter og kanter på ulike blendere. 17mm f1,8 i midten.

Den optiske konstruksjonen med ni linseelementer i seks grupper, er huset i lettmetall og innvendig er det lagt inn sju sirkulære blenderlameller. For jevnest mulgi tegning av defokuserte områder.

Nærgrensen er 25 cm, filterfatningen 46mm og objektivet har tilsvarende hurtig skifte fra auto- til manuellfokus som Olympus 12mm f2,0. Hvor man bare drar fokusringen mot kameraet, så har man manuellfokus tilgjengelig.

Objektivet koster 4.495 kr, og er i salg fra desember 2013. Solblenderen på bildet under – LH-48B – er ekstrautstyr.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.