Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Lynraskt Olympus OM-D for proffene

Under det kule retrodesignet skjuler det seg en råtass av et kamera. Med værforsegling, verdens raskeste autofokus, og unik bildestabilisering. Midt i blinken for proffenes krav.

Skrevet av / 08.02.12 - 09:39
Lynraskt Olympus OM-D for proffene

Med OM-D fortsetter Olympus rekken av OM-kameraer. En serie som forsvant med analoge kameraer som OM4T, OM40 og OM-2000 (som egentlig var et Cosina-kamera).

Men OM-D serien er selvsagt digital, og første modell i serien som kommer i tillegg til den kritikerroste PEN-serien*, er E-M5. Et kompakt, solid og svært avansert kompakt systemkamera. Med noen unike egenskaper.

*Les om Micro Four Thirds-formatet her.

Den nye bildebrikken med 16 megapiksler har cirka halvparten av bildeflaten sammenlignet med fullformat 24 x 36mm bildebrikker. Og om den var i samme format, ville Olympus CMOS bildebrikke tilsvart nesten 33 megapiksler. Det er nesten på nivå med Nikon D800. Uten sammenligning forøvrig.

Olympus hevder at den nye bildebrikken sammen med den nye TruePoc VI bildeprosessoren, skal ha mye bedre bildedynamikk, og 30 prosent lavere bildestøy på høy ISO.

Sammen med Olympus anerkjente fargegjengivelse og Zuiko-optikkens gjennomførte optiske kvalitet, bør det bety bildekvalitet i toppklasse.

ISO-følsomheten strekker seg forøvrig til 25 600 ISO.

Blant nyhetene i E-M5, er en unik femaksers bildestabilisering. Som i motsetning til konvensjonell bildestabilisering enten den er optisk eller brikkebassert, i tillegg til horisontal og vertikal stabilisering, også demper bevegelsesuskarphet fra roterende eller rullende bevegelser.

I følge Olympus er autofokusen i kameraet verdens raskeste. Autofokusen i PEN  E-P3, PL3 og PM1, er allerede blant de kjappeste i markedet, men her skal den være enda raskere. Serieopptak er mulig med en hastighet opp til 9 bps.

Og kamerahuset i magnesium og aluminium, er værforseglet med gummipakninger som tetter alle åpninger, og beskytter mot regnet, støv, skitt. Det samme gjelder forøvrig det nye 12-50mm f3,5-6,3, og det tilpassede vertikalgrepet HLD-6. Som har utløser og innstillingshjul for landskap og portrettfotografering, og som med et ekstra batteri gir opptil 650 eksponeringer på en lading.

Kamerahuset som måler 122 x 89 x 43 mm er omtrent på størrelse med Olympus PEN E-P3, men med den fastmonterte LCD-søkeren er det naturligvis høyere. Søkeren har 1,44 megapiksler oppløsning og viser 100 prosent av bildeflaten. Hvor bra den er praksis, må vi komme tilbake til.

Når man løfter kameraet til øyet eller tar det vekk,  veksler det automatisk mellom søkeren og skjermen og all informasjon skjermen viser, viser også søkeren om man ønsker. I motsetning til en optisk søker ser du valgte effekter som kunstfiltre og andre bildeinnstillinger direkte, uten å ta øyet fra søkeren.

E-M5 kan også ta opp video i full 1080p/30fps HD-kvalitet med stereolyd, og den unike bildestabilisatoren fungerer også under opptak. Her skal det bli interessant å se om Olympus har fått dempet geleeffekten P3 har under rask panorering på videoopptak.

På baksiden har Olympus lagt til en 3-tommers pekeskjerm med OLED-panel på 610 000 punkters oppløsning. Som også kan vippes 80 grader opp eller 50 grader ned, når man trenger å sette kameraet i ulike posisjoner.

Olympus OM-D E-M5 finnes i sort eller sølvfarge, og leveres enten med en 14-42mm f3,5-5,6 zoom, eller den nevnte værforseglete 12-50mm f3,5-6,3, men også som bare kamerahus.

Kameraet er i salg fra april 2012, til 9.000 kr for kamerahuset, og 11.000 kr med 12-50mm zoomen.

Det har ikke integert blits, men leveres med en liten blits med ledetall 10, som også fungerer som trigger i et trådløst blitoppsett.

I løpet av året kommer det to nye objektiver fra Olympus. Et portrettobjektiv med meget god lysstyrke,  75 mm f1,8 (tilsvarer 150mm) og en 60 mm f2,8 makro.

Les om Olympus nye lyssterke objektiver her.

75mm-objektivet laget i metall og er lyssterkt for å gi liten dybdeskarphet eller raske lukkertider, mens 60 mm-objektivet er værbeskyttet og har 1:1 makro med en nærgrense på bare 19 cm.

OM-D og en del av objektivene og tilbehøret til E-M5 og PEN-modellene fra Olympus.

Les om objektivutvalget her.

Fakta om E-M5:

 • Raskt – verdens raskeste autofokus*1, FAST AF med 3D Tracking for forbedret mulighet til å følge objekter som beveger seg
 • 16,1 megapikslers ny Live MOS-bildesensor for høyoppløste bilder og forbedrede prestasjoner i svakt lys
 • Høyoppløst elektronisk søker med 1,44 millioner bildepunkter, med unik optisk design som minimerer vignettering, 100 % motivdekning og meget rask oppdatering så godt som uten forsinkelse i bildet
 • Kraftig TruePic VI bildeprosessor for raskere ytelse og utmerket bildekvalitet (høy lysfølsomhet opptil ISO 25 600)
 • Ekstremt effektiv bildestabiliseringsfunksjon med verdens første2 fem-aksede IS for stillbilder og video uten bevegelsesuskarphet
 • Værbeskyttet, kompakt lettvektshus som følger tradisjonen for OM-kamerahus, bygd i magnesiumlegering og effektivt tettet
 • Fullt ut kompatibel med systemstandarden Micro Four Thirds
 • Nye objektiver underveis – M.ZUIKO DIGITAL ED 75 mm 1:1,8 og M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2,8 makro.
 • Tiltbar OLED-skjerm på 3 tommer, kapasitiv berøringsskjerm med rask respons
 • Film i Full HD 1080p (1920 x 1080), MOV (MPEG-4)
 • Ny ekkoeffekt for film (one-shot echo og multi-echo)
 • Live Bulb-funksjon, oppdatering av Live View-bilde på skjermen etter forutbestemt intervall
 • Nytt “Key Line” kunstfilter som forsterker kantlinjer og skaper en effekt av en illustrasjon, og nye varianter av “Cross Process II” og “Dramatic Tone II”

Nytt tlbehør:

 • HLD-6 batterigrep som er værbeskyttet, og med design som følger kamerahuset. Batterigrepet består av to grep: landskap og portrett med bekvem utløser og ekstra batterikapasitet som med kameraets batteri gir mulighet til å ta opptil 650 bilder på en lading (CIPA teststandard).

 • FL-600R blits (GN 50 ved ISO200 eller GN 36 ved ISO100), raskere oppladingstid, trådløs styring av blitsen og LED-lys for videofilming eller for å forbedre AF i svakt lys.
 • MMF-3 Four Thirds-adapter for å montere Four Thirds-objektiver på et Micro Four Thirds kamerahus. MMF-3 er værbeskyttet og passer utmerket for Olympus Pro og Top Pro optikk.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Kompakt kamera for vlogging

Leica Q3 med triple resolution

Fuji-kamera legger til videoblogging

Canon senker prisen med EOS R100

Kompakt kamera for bloggere

Dette kameraet har mange ventet på

Scroll to Top