Se Mount Everest live

Verdens høyest monterte live-kamera gir deg sylskarpt fokus på Mount Everest.

Mount Everest, verdens høyeste fjelltopp med en faretruende høyde på 8.848 meter, utgjør den ultimative styrkeprøven for fjellklatrereliten. Nå kan man se fjellet på kloss hold takket være et webkamera fra den tyske produsenten av videoovervåkningssystemer, Mobotix, som er installert på nabotoppen, Kala Patthar. Det spesialkonstruerte kameraet befinner seg i en høyde på 5.675 meter og gir en storslagen utsikt over den vestlige fjellsiden – inklusive de nordlige og sydlige fjellskråningene samt West Ridge-ruten.

Tysk kamerateknologi hjelper klimakonferanse
Det solcelledrevne kameraet fra Mobotix som overfører klimaforandringene trådløst, er hjertet i et miljøorientert forskningsprosjekt sponset av den nepalske regjeringen. Prosjektet heter ”Everest Share 2011” og går ut på å bestemme fjelltoppens eksakte høyde, og resultatet ventes å bli tilgjengelig om cirka to år. Det hele kan la seg gjøre ved bl.a. å benytte videooverføringen til å lære mer om klimaforandringer og global oppvarming.

Ekstrem overvåkning på toppen
Tross temperaturen som kan nå så lavt som minus 30 grader, er Mobotix-kameraet i stand til å overføre meget detaljerte bilder. Helt live er det imidlertid ikke, det dreier seg om stillbilder som oppdateres hvert femte minutt og er tilgjengelig hver dag i tidsrommet 11:45 og 23:45. Det gjør det mulig å følge skyenes bevegelse rundt fjellet, eller å holde øye med kameraten sin på vei mot fjellets topp. Som da i beste fall vil synes som en liten prikk…

Kameraet er av typen Mobotix M12 og drives utelukkende av et solcellepanel og utveksler trådløs data med et nærliggende observatorium. M12 er en ytterst hardfør kameratype som er skapt til det ekstreme miljøet som hersker på fjelltoppen.

Du kan se live-overføringen fra Mobotix-kameraet ved å klikke her.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Vil erstatte HBO Nordic i løpet av 2021, med premiere på en rekke storfilmer!
Nettopp kjøpt deg ny TV til PS5 eller Xbox? Vi viser deg hvordan du aktiverer den beste og raskeste spillmodusen!
Qualcomm har i forbindelse med Snapdragon Tech Summit lansert etterfølgeren til Snapdragon 865. Den nye Snapdragon 888 vil være å finne i en rekke Android-flaggskip i 2021.
Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.