Se Mount Everest live

Verdens høyest monterte live-kamera gir deg sylskarpt fokus på Mount Everest.
Annonse
Annonse
forfatter

Mount Everest, verdens høyeste fjelltopp med en faretruende høyde på 8.848 meter, utgjør den ultimative styrkeprøven for fjellklatrereliten. Nå kan man se fjellet på kloss hold takket være et webkamera fra den tyske produsenten av videoovervåkningssystemer, Mobotix, som er installert på nabotoppen, Kala Patthar. Det spesialkonstruerte kameraet befinner seg i en høyde på 5.675 meter og gir en storslagen utsikt over den vestlige fjellsiden – inklusive de nordlige og sydlige fjellskråningene samt West Ridge-ruten.

Tysk kamerateknologi hjelper klimakonferanse
Det solcelledrevne kameraet fra Mobotix som overfører klimaforandringene trådløst, er hjertet i et miljøorientert forskningsprosjekt sponset av den nepalske regjeringen. Prosjektet heter ”Everest Share 2011” og går ut på å bestemme fjelltoppens eksakte høyde, og resultatet ventes å bli tilgjengelig om cirka to år. Det hele kan la seg gjøre ved bl.a. å benytte videooverføringen til å lære mer om klimaforandringer og global oppvarming.

Ekstrem overvåkning på toppen
Tross temperaturen som kan nå så lavt som minus 30 grader, er Mobotix-kameraet i stand til å overføre meget detaljerte bilder. Helt live er det imidlertid ikke, det dreier seg om stillbilder som oppdateres hvert femte minutt og er tilgjengelig hver dag i tidsrommet 11:45 og 23:45. Det gjør det mulig å følge skyenes bevegelse rundt fjellet, eller å holde øye med kameraten sin på vei mot fjellets topp. Som da i beste fall vil synes som en liten prikk…

Kameraet er av typen Mobotix M12 og drives utelukkende av et solcellepanel og utveksler trådløs data med et nærliggende observatorium. M12 er en ytterst hardfør kameratype som er skapt til det ekstreme miljøet som hersker på fjelltoppen.

Du kan se live-overføringen fra Mobotix-kameraet ved å klikke her.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.