TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Leica tøffer seg

Den så vi ikke komme. Et vanntett og støtsikkert Leica-kamera med stor bildebrikke.

Vi er bortskjemt med at kameraene fra Leica er lekre og stilrene. Det var ikke det første vi tenkte da vi så Leica X-U. Som faktisk er designet av Audi Design. Kankje har vi med funksjon foran form å gjøre med her, for kameraet har et verktøy-preg som vi ikke er vant med fra den kanten.

Uansett, kameraet er laget for røff utendørsbruk og er selvsagt vanntett og støtsikkert. Leica har ikke spart på det tekniske virker det som, og utstyrt kameret med en lyssterk Summilux 23mm f1.7 ASPH. (tils. 35mm) med beskyttelsesfilter foran for bruk under vann.

Kameraet må ikke sammenlignes med andre allværskameraer som de vi tester her, eller Nikon 1 AW1, som har mye mindre bildebrikker.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det kan tas med under vann ned til 15 meter.  Audi Design har forsøkt å gjøre kameraet enkelt, intuitivt og letthåndterlig, og kvaliteten skal det ikke være mye å utsette på.. Topplaten er laget av aluminium og kameraet er utstyrt med TPE-armering,  som sørger for at huset er vanntett.

Innstillingshjulene er i eloksert aluminium, og kameraet har et spesielt antiskli-belegg, slik ikke skal skli ut av hånden når man er fuktig på hendene.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det har også et herdet beskyttelsesdeksel på skjermen, og dobbelt låsesystem for batterirommet og minnekortspalten. Foran på objektivet, sitter en integrert blits og innvendig en CMOS bildebrikke i APS-C format med 16,2 Mp.

Summilux-objektivet har en nærgrense på 20 cm, manuell fokusring med avstandmarkering og den store blenderåpningen på f1.7 gjør kameraet godt egnet til fotografering under dårlige lysforhold.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

 

Det finnes også en snapshot-knapp for undervannsfotografering, som skal gjør det enklere å fotografere under vann, og det tar oop HD-video i 1080 eller 720 pikslers oppløsning, med 30 bilder per sekund i MP4-format.

Leica X-U er i butikkene nå, og er ikke helt billig med en pris på 34.000 kr.

Korte fakta:

  • 16,2 Mp APS-C bildebrikke
  • Vanntett ned til 15 meter
  • Støtsikker opp til 1,22 meter i forhold til Mil Spec MIL-STD-810G resp.
  • Summilux-objektiv f1.7 35mm med manuell fokusring
  • Innebygget blits
  • Antisklibelegg i gummi
  • Designet av Audi Design
  • Laget i Tyskland
(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Legg igjen en kommentar

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.