Leica tilbake til røttene

For de som er seriøst opptatt av fotografering, er Leica drømmekameraet, nå er det blitt enda bedre.

Skrevet av / 23.01.17 - 16:38
Leica tilbake til røttene

Og like uoppnåelig, kan jeg tillegge. For den ferskeste utgaven av Leica M – M10 – er fremdeles et kostbart kamera med mange begrensninger. Bildekvalitet pleier ikke å være det.

Men man må leve uten autofokus, videoopptak, mange funksjoner som finnes andre steder – og en søker som ikke alltid fyller hele bildeflaten. Alt dette får man betale 65.000 kr for, og da er ikke objektiver med i regnestykket.

Dette mente vi om den forrige utgaven av Leica M:

For de som ennå er i målgruppen for et kamera av denne typen, er det betryggende å vite at Leica har hatt kjernekundene sine i tankene da dette M-kameraet ble unnfanget.

Visste du at Leica lager et kamera som bare kan ta sorthvittbilder?

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

De er ikke så opptatt av video og autofokus, de kan sin fototeknikk og kan fokusere manuelt. Det har de lang erfaring med, og de som er opptatt av video kan heller kikke på Leica SL. Som er langt bedre rustet som videokamera enn en M noensinne kan bli.

Her handler det om stillbilder, og tradisj0nen tro, er kameraet ribbet for tøys og tull som ikke direkte har noe med bilder å gjøre. Sekundære innstillinger finnes nesten ikke, og fotografen kan selv bestemme hvilke innstillinger som skal dukke opp på skjermen når man trykker på menyknappen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det finnes nesten ikke digitalkameraer med færre knapper. Tre på siden av den 8 cm store skjermen med ekstra ripebestandig Gorilla-glass fra Corning, og en fireveisknapp med en knapp i midten, som man navigerer i menyene med. Innstillingshjulet fra den forrige utgaven er beholdt på M10, som den kalles nå.

Kjennere vil legge merke til at strømbryteren mangler innstilling for selvutløser og seriebilder, det er et fremskritt etter min mening. Det samme er et eget hjul til venstre for ISO-valg. Den har også en autoinnstilling og en manuell, for valg av ISO over 6400 – til 50000 ISO lysfølsomhet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Innvendig har Leica valgt en nyutviklet 24 megapiksler bildebrikke, antagelig basert på den vi kjenner fra Leica Q, som vi har gode erfaringer med. Skuddtakten er oppgitt til fem bilder/s, opp fra tre bps på forgjengeren takket være den nye Maestro II-prosessoren.

Søkeren dekker 30 prosent mer av bildeflaten og forstørrelsen er økt til 0,73 x.

En annen ting, som man ikke ser på bildene, er at kameraet er slanket til 33,7 mm og veier 660 gram. Sånt merker man ikke før man har kameraet i hånden, men jeg synes M-kameraene har lagt på seg mye, så dette er et fremskritt.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Rammesøkeren er ellers den samme i kjenner fra M-kameraene, men med live view kan man bruke skjermen som søker. Da kan man også bruke fokusmarkering som vist i det røde omrisset på bildet over. Det gjør det betraktelig enklere å stille skarpt fokus. Det funker forresten på den elektroniske søkeren, som har innebygget GPS og kan vippes 90 grader.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Kameraet er håndbygget i Tyskland, og har endelig fått innebygget Wifi for trådløs fjernstyring og overføring av bilder. Det er i salg nå, og finnes i sølv og sort, og det finnes tilbehør som den nevnte søkeren, et håndgrep, nakkeremmer, etuier og selvsagt et utvalg av objektiver mange av konkurrentene misunner dem.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

En ny M, nye M10! Ikke et kamera for alle, men et kamera for den voksende skaren av fotografer som setter pris på et system som er bygget for fremtiden samtidig som det tar vare på arven fra fortiden, sier Dr. Andreas Kaufmann, hos Leica Camera AG.

Akkurat det kan vi underskrive på, et Leica M er ikke for alle, og med en fot i fortiden og en i fremtiden, er det sannsynligvis det kameraet i verden som best ivaretar det store utvalget av M-optikk som finnes der ute.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Fjerde generasjonen av lommedronen

Retrokamera i fullformat

Verdens dyreste 50mm

Kamera for tøffinger

Mye mer enn bare en oppdatering

Løser problemet med mellomformatkameraer

Scroll to Top