Leica tilbake til røttene

For de som er seriøst opptatt av fotografering, er Leica drømmekameraet, nå er det blitt enda bedre.
Annonse
Annonse
forfatter

Og like uoppnåelig, kan jeg tillegge. For den ferskeste utgaven av Leica M – M10 – er fremdeles et kostbart kamera med mange begrensninger. Bildekvalitet pleier ikke å være det.

Men man må leve uten autofokus, videoopptak, mange funksjoner som finnes andre steder – og en søker som ikke alltid fyller hele bildeflaten. Alt dette får man betale 65.000 kr for, og da er ikke objektiver med i regnestykket.

Dette mente vi om den forrige utgaven av Leica M:

For de som ennå er i målgruppen for et kamera av denne typen, er det betryggende å vite at Leica har hatt kjernekundene sine i tankene da dette M-kameraet ble unnfanget.

Visste du at Leica lager et kamera som bare kan ta sorthvittbilder?

Annonse
(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

De er ikke så opptatt av video og autofokus, de kan sin fototeknikk og kan fokusere manuelt. Det har de lang erfaring med, og de som er opptatt av video kan heller kikke på Leica SL. Som er langt bedre rustet som videokamera enn en M noensinne kan bli.

Her handler det om stillbilder, og tradisj0nen tro, er kameraet ribbet for tøys og tull som ikke direkte har noe med bilder å gjøre. Sekundære innstillinger finnes nesten ikke, og fotografen kan selv bestemme hvilke innstillinger som skal dukke opp på skjermen når man trykker på menyknappen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det finnes nesten ikke digitalkameraer med færre knapper. Tre på siden av den 8 cm store skjermen med ekstra ripebestandig Gorilla-glass fra Corning, og en fireveisknapp med en knapp i midten, som man navigerer i menyene med. Innstillingshjulet fra den forrige utgaven er beholdt på M10, som den kalles nå.

Kjennere vil legge merke til at strømbryteren mangler innstilling for selvutløser og seriebilder, det er et fremskritt etter min mening. Det samme er et eget hjul til venstre for ISO-valg. Den har også en autoinnstilling og en manuell, for valg av ISO over 6400 – til 50000 ISO lysfølsomhet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Innvendig har Leica valgt en nyutviklet 24 megapiksler bildebrikke, antagelig basert på den vi kjenner fra Leica Q, som vi har gode erfaringer med. Skuddtakten er oppgitt til fem bilder/s, opp fra tre bps på forgjengeren takket være den nye Maestro II-prosessoren.

Annonse

Søkeren dekker 30 prosent mer av bildeflaten og forstørrelsen er økt til 0,73 x.

En annen ting, som man ikke ser på bildene, er at kameraet er slanket til 33,7 mm og veier 660 gram. Sånt merker man ikke før man har kameraet i hånden, men jeg synes M-kameraene har lagt på seg mye, så dette er et fremskritt.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Rammesøkeren er ellers den samme i kjenner fra M-kameraene, men med live view kan man bruke skjermen som søker. Da kan man også bruke fokusmarkering som vist i det røde omrisset på bildet over. Det gjør det betraktelig enklere å stille skarpt fokus. Det funker forresten på den elektroniske søkeren, som har innebygget GPS og kan vippes 90 grader.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Kameraet er håndbygget i Tyskland, og har endelig fått innebygget Wifi for trådløs fjernstyring og overføring av bilder. Det er i salg nå, og finnes i sølv og sort, og det finnes tilbehør som den nevnte søkeren, et håndgrep, nakkeremmer, etuier og selvsagt et utvalg av objektiver mange av konkurrentene misunner dem.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

En ny M, nye M10! Ikke et kamera for alle, men et kamera for den voksende skaren av fotografer som setter pris på et system som er bygget for fremtiden samtidig som det tar vare på arven fra fortiden, sier Dr. Andreas Kaufmann, hos Leica Camera AG.

Annonse

Akkurat det kan vi underskrive på, et Leica M er ikke for alle, og med en fot i fortiden og en i fremtiden, er det sannsynligvis det kameraet i verden som best ivaretar det store utvalget av M-optikk som finnes der ute.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.