Photokina 2012

I den nye M, har Leica benyttet en unik bildebrikke, lagt inn HD-videoopptak og mulighet for elektronisk søker.
Annonse
Annonse
forfatter

Misforstå ikke, Leica M ser fremdeles ut som en klassisk Leica, men under alt metallet skjuler det seg noen radikale endringer. Ikke bare er det digitalt, det kom for lenge siden med M8, senere M9 og M Monochrom, her får man for første gang videoopptak i et Leica M.

Kameraet heter bare M, ikke M10 eller noe annet, og har fått nydesignet CMOS-bildebrikke med 24 megapiksler i fullt 35mm-format, som er utviklet for Leica av CMOSIS, og laget av STMicroelectronics (STM) in Grenoble, Frankrike.

Bildebrikken som vi skal stifte nærmere bekjentskap med i en kommende test, bruker langt mer konvekse mikrolinser over hver sensor, for å konsentrere lyset bedre på fotodiodene og unngå crosstalk. Fotodiodene er  forøvrig  flyttet mye nærmere fargefilteret, og slik sett skal gi mye bedre bildedynamikk.

Med den nye bildebrikken, kan kameraet skyte bildeserier på 5 bps, det kan ta opp HD-video i 1080p med 25 eller 24 bilder i sekundet, og den høyoppløste (920K) skjermen med ripesikkert Gorilla glass, støtter live view -skjermvisning.

Blitsskoen har en tilbehørsport hvor man kan plugge inn en stereomikrofon, eller en elektronisk søker, og da ser man hele bildeutsnittet i LCD-søkeren, akkurat som på Leica X2. Kameraet kan også benytte det nye håndgrepet med integrert GPS-modul, som har en egen fingerløkke for ytterligere bedre grep.

Foruten forbedret betjening og alle de tekniske oppgraderingene, har Leica lansert en adapter som støtter bruk av Leicas R-optikk, fra tidligere tiders Leica speilreflekskameraer, noe som øker utvalget av Leica optikk til kameraet, betydelig. Og med den elektroniske søkeren, og på skjermen, kan man de 100 prosent v utsnittet til Leicas R-zoomer, makro – og teleoptikk.

Et klart fremskritt.

Leica M kommer til utvalgte forhandlere i begynnelsen av 2013, og kamerahuset med gummipakninger for værtetting leveres i sølv eller sort, og vil koste 52.000 kr.

 

Leica M-E er den direkte etterfølgeren til M9, og har samme 18 Mp CCD-bildebrikke i 35mm-fullformat, men i et noe forenklet kamerahus. Her får man ikke videoopptak, live view eller noen mulighet for LCD-søker, bare det essensielle man trenger for fotografering.

M-E blir også det rimeligste Leica M-kameraet på veldig lenge, men en pris på 40.000 kr for kamerahuset, når det kommer i hyllene i oktober 2012.

Leica S skal ikke glemmes. Det er et velvoksent mellomformatkamera, med en stor oppgradert 37,5 megapiksler bildebrikke, hvor man kan ta 32 råfileksponeringer i serie.

Det har også integrert GPS for logging av stedet bildene ble tatt, og vatervisning

Den forbedrede bildebrikken skal ha bedre støyegenskaper, mer naturlig fargegjengivelse og bedre hvitbalansekontroll.

Omtrent samtidig med Leica S lanseringen i butikk i desember, slippes også tre nye S-objektiver. Super-Elmar-S 24mm f3.5 ASPH supervidvinkel, Leica Vario-Elmar-S 30-90mm f3.5-5.6 ASPH zoomobjektiv, og Leica TS-APO-Elmar-S 120mm f5.6 ASPH Tilt-Shift, med perspektivforskyvning.

Disse tre har vi ikke prisene på, men Leica S skal koste 165.000 kr, for kamerahuset. Inkl. mva.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.
Tidligere medarbeidere beskylder Huawei for diskriminering og for å blande seg inn i deres privatliv.
4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Ni nye kinesiske techselskaper er nå blokkert for amerikanske investorer.
Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?