Search
Generic filters

Leica M med 24 Mp og HD-video

I den nye M, har Leica benyttet en unik bildebrikke, lagt inn HD-videoopptak og mulighet for elektronisk søker.

Misforstå ikke, Leica M ser fremdeles ut som en klassisk Leica, men under alt metallet skjuler det seg noen radikale endringer. Ikke bare er det digitalt, det kom for lenge siden med M8, senere M9 og M Monochrom, her får man for første gang videoopptak i et Leica M.

Kameraet heter bare M, ikke M10 eller noe annet, og har fått nydesignet CMOS-bildebrikke med 24 megapiksler i fullt 35mm-format, som er utviklet for Leica av CMOSIS, og laget av STMicroelectronics (STM) in Grenoble, Frankrike.

Bildebrikken som vi skal stifte nærmere bekjentskap med i en kommende test, bruker langt mer konvekse mikrolinser over hver sensor, for å konsentrere lyset bedre på fotodiodene og unngå crosstalk. Fotodiodene er  forøvrig  flyttet mye nærmere fargefilteret, og slik sett skal gi mye bedre bildedynamikk.

Med den nye bildebrikken, kan kameraet skyte bildeserier på 5 bps, det kan ta opp HD-video i 1080p med 25 eller 24 bilder i sekundet, og den høyoppløste (920K) skjermen med ripesikkert Gorilla glass, støtter live view -skjermvisning.

Blitsskoen har en tilbehørsport hvor man kan plugge inn en stereomikrofon, eller en elektronisk søker, og da ser man hele bildeutsnittet i LCD-søkeren, akkurat som på Leica X2. Kameraet kan også benytte det nye håndgrepet med integrert GPS-modul, som har en egen fingerløkke for ytterligere bedre grep.

Foruten forbedret betjening og alle de tekniske oppgraderingene, har Leica lansert en adapter som støtter bruk av Leicas R-optikk, fra tidligere tiders Leica speilreflekskameraer, noe som øker utvalget av Leica optikk til kameraet, betydelig. Og med den elektroniske søkeren, og på skjermen, kan man de 100 prosent v utsnittet til Leicas R-zoomer, makro – og teleoptikk.

Et klart fremskritt.

Leica M kommer til utvalgte forhandlere i begynnelsen av 2013, og kamerahuset med gummipakninger for værtetting leveres i sølv eller sort, og vil koste 52.000 kr.

 

Leica M-E er den direkte etterfølgeren til M9, og har samme 18 Mp CCD-bildebrikke i 35mm-fullformat, men i et noe forenklet kamerahus. Her får man ikke videoopptak, live view eller noen mulighet for LCD-søker, bare det essensielle man trenger for fotografering.

M-E blir også det rimeligste Leica M-kameraet på veldig lenge, men en pris på 40.000 kr for kamerahuset, når det kommer i hyllene i oktober 2012.

Leica S skal ikke glemmes. Det er et velvoksent mellomformatkamera, med en stor oppgradert 37,5 megapiksler bildebrikke, hvor man kan ta 32 råfileksponeringer i serie.

Det har også integrert GPS for logging av stedet bildene ble tatt, og vatervisning

Den forbedrede bildebrikken skal ha bedre støyegenskaper, mer naturlig fargegjengivelse og bedre hvitbalansekontroll.

Omtrent samtidig med Leica S lanseringen i butikk i desember, slippes også tre nye S-objektiver. Super-Elmar-S 24mm f3.5 ASPH supervidvinkel, Leica Vario-Elmar-S 30-90mm f3.5-5.6 ASPH zoomobjektiv, og Leica TS-APO-Elmar-S 120mm f5.6 ASPH Tilt-Shift, med perspektivforskyvning.

Disse tre har vi ikke prisene på, men Leica S skal koste 165.000 kr, for kamerahuset. Inkl. mva.

 

 

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.