Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Leica lanserer nytt kamerasystem

Dette ser man ikke hvert år. Et nytt Leica systemkamera, basert på et nytt kamerasystem, designet av Audi og med en smart pekeskjerm.

Skrevet av / 24.04.14 - 15:30
Leica lanserer nytt kamerasystem

Hvis man tenkte at et Leica systemkamera, det måtte man ha, hadde man få muligheter. Leicas M-serie er riktignok digital, men de mangler autofokus, har en optisk gjennomsiktsøker, det finnes ingen zoomobjektiver – og de koster en del. En hel del, faktisk. Et Leica M, som vi har testet, ender fort på 150.000 kr med to-tre objektiver og litt tilbehør.

Da blir det nye Leica T billigere. Betraktelig. Kamerahuset koster 14.000 kr, omtrent det samme som et Sony Alpha 7, eller Canon EOS 6D, begge med fullformat bildebrikker og integrert søker.

Leica T har ingen av delene, og trenger sannsynligvis ikke noen av dem. For dette kameraet har potensiale til å selge mye, uansett. Og her er grunnene til det:

Leica-T_23_18-56

Kamerahuset er frest ut av blokker av høygrad aluminium, og de to delene, front og bak, er deretter håndpusset i tre kvarter før monteringen av kameraet starter. Alt er Made In Germany.

140225_210x236_catalog_taifun.indd

Innvendig er det montert en 16,3 Mp CMOS bildebrikke, som selvsagt støtter full HD-video, og kameraet kjører et unikt operativsystem som du betjener med fingertuppene på den 3,7-tommers store skjermen i 16:9 breddeformat.

Leica-T_My_camera

Skjermen har 1,3 Mp oppløsning, og brukes også som søker. Alle rutene aktiverer en innstilling når man trykker på dem, og det er mulig å skreddersy hvilke ruter og dermed hvilke funksjoner som skal vises på skjermen. Slik at fotografen kan ha visning og valg av bare de viktigste innstillingene.

Innebygget er selvsagt også WiFi, slik at man kan koble sammen en mobil eller nettbrett trådløst, enten for fjernstyring av kameraet, eller for øverføring og senere deling av bildet fra mobilen.

En Leica T App er derfor tilgjengelig nå, som kameraet er lansert.

Leica-T_silver_Vario-Elmar-T_18-56_ASPH

T-objektiver

Bildene lagres på SD/SDXC-minnekort, men kameraet har også 16 GB interminne, slik at man kan lagre bilder og video selv om det ikke sitter minnekort i kameraet. Bildene lagres i DNG råfil negativformat eller jpeg, mens video lagres i MP4-format.

Siden Leica T er systemkamera, slippes det naturligvis objektiver og tilbehør til T-systemet. Alle designet og utviklet i Tyskland, men laget i Japan.

Først ut er en Leica Summicron 23mm f2,0, med autofokus og fokusring, men uten blenderring, som tilsvarer det klassiske 35mm bildeutsnittet.

Leica-T-Lenses_23_18-56

Det andre objektivet er en Vario-Elmar 18-56mm f3,5-5,6, en kompakt normalzoom som dekker 28-85mm, og i 2015 kommer også en Vario-Elmar 11-23mm f3,5-5,6 vidvinkelzoom (tils. 17-35mm), og en Vario-Elmar 55-135mm f3,5-5,6 telezoom (tils. 80-200mm).

Leica-T-Lenses_55-135_11-23

De to sistnevnte har vi ikke priser på, men 23mm vil koste 14.800 kr, og 18-56mm 13.300 kr.

Det lanseres et stort utvalg tilbehør som bærevesker, hylstre, etuier og selvsagt M-adapteren som gjør det mulig å bruke Leica T med M-objektiver og dermed utvider objektivutgvalget betraktelig. Det vil garantert komme tredjeparts adaptere, som vil gjøre det mulig å bruke andre objektiver på Leica T.

Leica-T_Visoflex

Det potensielt mest populære tilbehøret, blir kanskje søkeren Leica Visoflex til 4500 kr. Den er elektronisk og har 2,4 Mp oppløsning, innebygget GPS, og slukker skjermen og tenner søkeren når du løfter øyet inntil okularet.

Leica-Visoflex

De ulike etuiene, hylstrene og remmene, koster fra 350 kr for en håndleddstropp i silikon, et ekstra batteri – med integrert deksel i samme farge som kameraet, koster 800 kr, og den smarte skulderemmen med det unike kamerafestet, 600 kr.

Leica-T_Easy-Click

 

Leica-T_emo_03 Leica-T_silver_teaser_1 Leica-T_silver_CU_08 Leica-T_silver_emo_01 140225_210x236_catalog_taifun.indd Leica-T_23_18-56_M-Lenses Leica-T_silver_flash_front Leica-T_SF-26-Flash_front
<
>
Med en M-adaptaer kan Leica T bruke alle Leica M-objektiver
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

Ekstremt på alle måter

Kan bli umulig å få tak i

Liten, lett og lyssterk

Kompakt superzoom for fullformat

Får etterlengtede oppdateringer

Liten kamerasekk med god plass

Raskere og mer anvendelig flaggskip

Kompakt 100 Mp kamera fra Hasselblad

0
Scroll to Top