Leica for sorthvitt-bilder

Med enda høyere bildekvalitet og bedre brukervennlighet, er det nye Leica M Monochrom fristende for sorthvitt-fotografer.

Skrevet av / 30.04.15 - 15:35
Leica for sorthvitt-bilder

Akkurat som forgjengeren vi testet 2012, kan det nye Leica M Monochrom (Typ 246) kun ta sorthvitt-bilder. Det er så kult at vi ikke kan få sagt det. Særlig for de av oss som fotograferer eller konverterer mange bilder i sorthvitt.

Les testen av Leica M Monochrom her.

Kameraet konvertere ikke selv bildene til sorthvitt, det bruker nemlig en monokrom bildebrikke uten fargesjikt, og kan kun lagre bildene som sorthvitt. I DNG-råformat, og jpeg.

Leica-Monochrom--uten-fargefilterLeica har tatt frem en ny 24 megapiksler svart-hvitt-bildebrikke – den forrige hadde 18 Mp,  i fullformat og uten lavpassfilter for høyere detaljskarphet

En bonus med bildebrikker uten fargefilter, er at sorthvittbildene blir renere med mindre støy på høy ISO-følsomhet. Som kan stilles opp til 25.000 ISO på Typ 246.

13061_13062_13063_FiltersMed fargefiltre i gul, grønn og oransje, kan man selv påvirke gråtoner i kameraet. De finnes i E39 og E46-versjoner og koster 990 kr stykket.

Kameraet kan også ta opp 1080p Full-HD video i svart-hvitt, og opptak kan startes og stoppes med en egen utløserknapp. Videofilene kan lagres i Motion JPG  fullformat, og mikrofon kan kobles til via Leicas mikrofonadaptersett.

Leica-M-Monochrom-Typ-246_R-Lens_28_90_18753-webDet kan også brukes med annen optikk med en objektivadapter, og Leicas elektroniske søker, som vist på bildet over med Leica R-optikk på en Monochrom.

Designet er klassisk Leica med topp- og og bunnplate i tykk messing og overflatebehandlet med svart krom, og kamerahuset er støpt i en lett og sterk magnesiumlegering.

Leica-Monochrom-videoLeica har også forbedret ergonomien med en større ripebestandig og antirefleksbehandlet 7,6 cm skjerm med safirglass og 921.600 piksler. Skjermen kan også brukes som søker, med fokusmarkering – peaking – som markerer skarpe områder.

Knappene på baksiden er større enn på forgjengeren, og navigeringsknappen til høyre er plassert lengre opp. Et innstillingsratt likt det som sitter på Leica M (240) har endelig fått sin plass på Monochrom også.

Kameraet er klart for salg i løpet av mai, til 67.000 kr for kamerahuset, inkludert en lisens for Adobe Photoshop Lightroom.

Leica-M-Monochrom_Typ246_01-web

 

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Verdens dyreste 50mm

Kamera for tøffinger

Mye mer enn bare en oppdatering

Løser problemet med mellomformatkameraer

Polaroid instant-kamera med autofokus

GoPro Hero12 Black: Det beste actionkameraet?

Scroll to Top