Sjekk det kule Leica-kameraet

forfatter

Denne gangen handler det ikke om nok en spesialversjon, men et helt nytt systemkamera fra Leica. Leica CL. Det første virkelig kompakte systemkameraet fra Leica, siden Leica T. Nå oppdatert og kalt Leica TL2.

Men det nye Leica CL, er mer Oscar Barnacks ånd. Faderen til småbildeformatet, og mannen bak Leitz Cameras første systemkamera.

Det relativt kompakte systemkameraet minner litt om det analoge Leica CL fra 70-tallet, og har designelementer både fra Leica M, Olympus PEN-F (se på søkeren), og fullformatkameraet Leica SL.

(Foto: Produsenten)

Kameraets design er umiskjennelig moderne Leica, med de to innstillingshjulene på toppen, her med en liten statusskjerm midten.

Kamerahusets form følger Leica M, Leica Q og Leica X, med avrundede sider og minimalisme med så få knapper som mulig.

På baksidene er det strengt tatt ikke flere knapper enn det trenger å være, med tre knapper til venstre for pekeskjermen, og en fireveisbryter til høyre.

(Foto: Produsenten)

24 Mp APS-C bildebrikke

Den elektroniske søkeren med 2,36 megapiksler oppløsning, er både forhøyet og forlenget, for ergonomiens skyld. Det er ikke noe håndgrep på selve kamerahuset, men det finnes et separat håndgrep blant alt ekstrautstyret – vesker og remmer med mer –  som kommer til Leica CL.

Skuddtakten er oppgitt til 10 bilder/s, med fokus på første bilde, batteritiden er oppsiktsvekkende lav med bare 220 bilder per lading (!), men kameraet har 4K-video, i 2160/30p.

Kameraet bruker den samme 24 Mp bildebrikken i APS-C-format, som vi finner i TL-systemet, og det kan bruke stort sett alt av Leica objektiver. Noen av dem med adapter. Som for eksempel M-objektiver.

(Foto: Produsenten)

Ny 18mm vidvinkel

De nåværende TL-objektivene har brennvidder fra 17 til 200 mm, og får nå følge av en ny, kompakt vidvinkel (bare 20,5 mm tykk og 80 gram), Elmarit-TL 18mm f2.8 ASPH. Som gir bildevinkel tilsvarende 27mm.

Den er prissatt til 13000 kr.

Pris og tilgjengelighet

Leica CL vil være i salg fra slutten av november, til 26.000 kr for kamerahuset alene, eller 37000 med Elmarit-TL 18mm f2.8. Det kan også leveres med en 18-56mm zoom til 38700 kr.

Det er mye som virker veldig lovende med Leica CL, hvor mye av det som holder vann, skal vi finne ut i en kommende test.

(Foto: Produsenten)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.