Kompakt systemkamera

Samsung har sluppet NX Mini SMART, et rimelig minikamera med utskiftbar optikk og selfie-modus
forfatter

Det nye Samsung NX mini er laget for de som foretrekker et kompaktkamera, men vil ha bedre bildekvalitet. Størrelsen er hvert fall på NX minis side, fordi det er det slankeste systemkameraet noensinne, hvor man kan bytte objektiver.

Kameraet bruker en 1-tommers bildebrikke på 20,5 megapiksler, altså samme størrelse som Nikon bruker på sine små systemkameraer i Nikon 1-serien, og som Sony bruker i RX100 II og RX10. Fremragende kameraer med høy bildekvalitet.

Derfor har vi visse forventninger til bildekvaliteten fra Samsung NX mini. Men tviler likevel på om entusiastene vil falle for kameraet. Tross programhjulet. Det mangler direktekontroll i form av programmerbare funksjonsknapper, og har ingen innstillingshjul.

Samsung-NX-mini-SMART-camera-9

Mye tyder på at Samsung har valgt kvinner som målgruppe, fordi kameraet kan leveres i en rekke pastellfarger, og finnes for eksempel ikke i sort. Bare sort og grått.

Uansett er det et spennende valg av Samsung å velge et så lite kameraformat, for bildebrikken og kameraet er langt mindre enn i Samsung NX300 og NX30. Som bruker bildebrikker med APS-C-format, og allerede har fått et brukbart utvalg av optikk.

NX mini kommer altså i tillegg, og er et interessant forsøk på å kompensere for et sviktende kompaktkamerasalg.

Samsung-NX-mini-SMART-camera-4

For kameraet er lite nok til at det er et reellt alternativ til et ok kompaktkamera, men har fordelen av utskiftbar opptik og mye større bildebrikke, noe som normalt betyr bedre ytelse. Samtidig er spesifikasjonene på nesten nivå med et påkostet systemkamera.

Fakta om NX mini:

 • 20,5 Mp 1-tommers BSI CMOS bildebrikke
 • Wifi og NFC-tilkobling for trådløs bildeoverføring
 • 1080/30p HD-video
 • 6 bilder/s skuddtakt
 • P/A/S/M programhjul
 • Maks 25600 ISO
 • Råfillagring
 • microSD kortplass
 • 7,6 cm pekeskjerm med 460k-oppløsning vippbar 180 grader
 • Elektronisk lukker med opp til 1/16000s lukkertid
 • 650 batteritid med 9mm vidvinkel, 530 med 9-27mm zoom
 • 196 gram med batteri
 • 110,4 x 61,9 x 22,5 mm
 • Leveres med Adobe Photoshop Lightroom 5 lisens
 • NX mini med 9mm : 3400 kr
 • NX mini med 9-29mm + blits: 4300 kr

Men som man ser, prisene er mye lavere enn normalt for en speilrefleks, for eksempel.

NX M 9mm

Optikk

Foreløpig finnes det tre objektiver til NX mini. En 9mm vidvinkel med moderat lysstyrke på f3,5, som gjør kameraet til et meget kompakt og lommevennlig et, og som dekker bildevinkel tilsvarende 24mm.

Det andre objektivet er en 9-29mm zoom med lysstyrke f3,5-5,6, som dekker 24-78mm.

Den nye 17mm f1,8 er kanskje det mest spennende objektivet for entusiastene. Det dekker bildevinkel tilsvarende  46mm med god lysstyrke, og kan bli en favoritt blant gatefotografer.

Med en NX-M objektivadapter – ED-MA4NXM, kan man bruke Samsungs 15 andre NX-objektiver på NX mini.

Samsung-NX-mini-SMART-camera-6

 

 

Wink shot

NX Mini har også Samsung monitorfunksjon, hvor man kan sette kameraet opp på barneværelset og bruke det som babymonitor. Det har også Wink shot, som er en ny måte å ta selfies på. Vipp opp skjermen og blunk til kameraet, to sekunder etterpå tas bildet.

Kameraet og objektivene vil bli tilgjengelig i april, men 17mm NX M vil ikke være i salg før sommeren 2014.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.