Klare bilder i mørke

Ny bildesensor av grafén er tusen ganger mer lysfølsom.
forfatter

Kameraer kan kanskje om ikke så lenge ta klare og skarpe bilder i mørke omgivelser, takket være en ny, banebrytende bildesensor.

Den nye sensoren er laget av grafén, det hønsenettingformede ”supermaterialet” av karbon, kun ett atom tykt. Sensoren skal være den første som kan fange opp et bredt lysspektrum, fra synlig til mellominfrarødt, med høy fotorespons eller følsomhet.

Dette gjør det egnet til bruk i alle typer kameraer, også infrarøde kameraer, fotobokser og satellittkameraer.

Lysfølsom og energibesparende
Ikke bare er grafénsensoren 1.000 ganger mer lysfølsom enn bildesensorene i dagens kameraer, men den bruker også ti ganger mindre energi fordi den fungerer med lavere spenning.

Det er forskere ved Nanyang Technological University (NTU) i Singapore som har utviklet sensoren, som de håper å få masseprodusert. De mener de nye sensorene vil være minst fem ganger billigere å lage enn dagens sensorer.

Dette skal være den første høyspektrum, fotofølsomme bildebrikken som har vært laget av rent grafén.

Kilde:
sciencedaily.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.