Bransje

Nordmenn er i ferd med å miste interessen for kompaktkameraer. I stedet kjøper vi systemkameraer og optikk, i følge 2011-tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen.
Annonse
Annonse
forfatter

– Hvis det ikke hadde vært for naturkatastrofene i Japan og Thailand i 2011, hadde vi solgt flere kameraer, sier Bjørn Mangset, leder i Fotorådet. Som er en del av Elektronikkbransjen.

Naturkatastrofene gikk i særlig grad ut over leveransene av deler til kameraer, deriblant speilreflekser, som likevel holdt stand i 2011.

Bjørn Mangset, leder for Fotorådet.

Størst fall for kompaktkameraer

For kompaktkameraer falt omsetningen fra 381 000 tusen enheter i 2010, til 285 000 i 2011. En markert nedgang, men snittprisen holdt seg stabil på 1600 kroner.

Fallet for kompakter dro ned tallene kraftig for bransjen, som likevel kunne glede seg over hyggelige tall for systemkameraer. Hvor fallet i omsetning droppet et hakk fra 110 000 til 106 000 enheter, ikke medregnet kompakte systemkamerer. Som vokste fra 7500 til 8800 solgte enheter.

Annonse

For speilreflekser havnet snittprisen på 6600 kroner for kompakt system, 4700 kroner.

Langt færre ønsker seg kompaktkameraer – med unntak for Taylor Swift.

Nordmenn elsker systemkameraer

Systemkameraene ser ikke ut til å miste sin popularitet, i motsetning til kompaktkameraet, som delvis kan erstattes av de nyeste smartmobilene. Som har relativt bra kameraer integrert.

– I Norge er vi fortsatt «verdensmestere» på speilreflekskameraer når det gjelder salg i forhold til folketallet. Også i 2011 havnet omsetningen på mer enn 100.000 slike kameraer, sier informasjonssjef Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Prognosen for de to neste årene viser en vekst for systemkameraer, særlig de kompakte systemkameraene, som ennå har til gode å ta av her hjemme. I motsetning til i andre land, hvor markedsandelen er betydelig høyere enn her.

Annonse
Foreløpig liten vekst for kompakte systemkameraer.

Vekst for kompakte systemkamerer

Mens kamerasalget totalt er ventet å ligge stabilt rundt 400.000 enheter i 2012 og 2013, er kompakte systemkameraer ventet å vokse kraftig de neste to årene, mens speilreflekser ventes å holde seg stabilt, og kompaktkameraene fortsetter å tape terreng i markedet.

Videokameraer faller i 2011 også. Fra 51 700 til 36 100 enheter fra 2010 til 2011, og helt ned mot 25 000 i 2013.

Litt av årsaken er at stillbildekameraene får bedre og bedre videofunksjoner, og mange av dem leverer bedre kvalitet enn et HD-videokamera gjør.

Optikk til systemkameraer fortsetter å øke. I 2011 vokste omsetningen i enheter fra 57 000 til 66 000 stykker, og omsetningen av objektiver og tilbehør som stativer, bagger og blitser, forventes å fortsette å vokse. Hvert fall i volum.

Annonse
Nordmenn vil ha flere objektiver til systemkameraene sine.

Mer om bransjens omsetning i 2011 og tallene bak, finner du på Stiftelsen Elektronikkbransjens nettsider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Leicas 28mm APO-Summicron for fullformat er her.
Kompakt og lett med stor rekkevidde
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.