Kameratesting er hardt arbeide

Heldigvis er kameratesting mer enn testplansjer, fargekart og analyser foran en kalibrert iMac-skjerm, noen ganger sprenger vi ting i luften også.
Annonse
Annonse
forfatter

De fleste jeg kjenner som jobber med å teste kameraer og optikk, har de samme rutinene på de fleste kameraer de tester. Også vi. Etter at man har gjort seg kjent med kameraets tekniske egenskaper, starter datingen i den forstand at man slenger kameraet over skulderen og tar det med ut. Ikke bare i arbeidstiden, men også på fritiden.

Da handler det mest om å bli kjent med kameraet gjennom å bruke det, ikke å skape kunst med kameraet.

Hundrevis av bilder som gjerne kastes etterpå, danner et godt grunnlag for å vurdere pluss og minus på brukervennlighet og egenskaper. Deretter er det klart for fase to.

Dating-perioden er over og etter det handler det om å dypdykke i bildekvalitet. Som ikke bare handler om den tekniske kvaliteten, men autofokus, skuddhastighet, bufferkapasitet og ytelse, er blant parameterne som skal gås grundig igjennom. Det er nå bildene som skal danne grunnlaget for vurderingen av bildekvalitet tas.

Men noen ganger er hverdagen litt annerledes. Som i forrige uke, da vi var på besøk hos Filmstationen utenfor København for å skyte actionscener med det nye Canon EOS 1Dx. Canons råeste proffkamera med opp til 16 bilder/s skuddtakt.

Annonse

Du kan lese mer og se bilder fra EOS 1Dx her.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Lasse Svendsen)  Med et EOS 1Dx til rådighet, og et bredt utvalg Canon-optikk, har vi et godt grunnlag for testen av kameraet.

Hos Filmstationen driver de med stuntoppdrag for film, tv og reklame, og går ikke av veien for litt destruksjon og eksplosjoner. Sammen med Canon-ambassadør Richard Walch (i orange allværsjakke), laget de et opplegg for utvalge journalister som fikk en eksklusiv mulighet til å bruke kameraet med et stort utvalg av Canon-optikk.

Objektiver selv ikke vi har lett tilgang til, men som kan være verdifulle å bruke sammen med EOS 1Dx, fordi det gir oss et enda bredere grunnlag for vår vurdering av kameraet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Lasse Svendsen) Richard Walch sjekker at EOS 1Dx-kameraets 4K-innstillinger er korrekt satt opp for å kunne ta ut et stillbilde i vertikalformat med 8 Mp fra videostrømmen.

Så der ruslet vi rundt med optikk i hundretusenkronersklassen, i bitende vind og fotograferte eksplosjoner og biljakter. Ikke akkurat hverdagskost, men forhåpentlig gir det oss bilder vi kan bruke for å sjekke blant annet fokuspresisjonen på serieopptak.

Med en EF-100-400mm zoom på et EOS 1Dx, snakker vi sekssifret beløp og mange kilo kamera som proffene bruker på sportsarenaer, eller naturfotografer bruker. Det er ikke et speilreflekskamera for hvermannsen, akkurat.

Annonse
(Foto: Produsenten)
(Foto: Lasse Svendsen) Canon EOS 1Dx satt opp vertikalt for å skyte 4K av en fluktscene som snart skal utspille seg foran kameraet.

Mange kameraer – også i lavere prisklasse, har etter hvert fått 4K-videoopptak, så vi har måttet gjøre mer videotesting særlig på kameraer av dette kaliberet. Altså kameraer med 4K-video hvor fotografen kontrollerer alle parameter for best resultat, og ikke nødvendigvis kameraer som ikke overlater noe av kontrollen til fotografen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten) Actionscene tatt med Sony a6300 og Zeiss 16-70mm zoom.

Bildene fra Filmstationen ble mange fordi 14-16 bilder/s blir fort mangfoldige når man skyter med så høy skuddtakt og i minuttlange sekvenser. Det tar en stund å gå igjennom 3500 bilder hvor flere av dem finnes i 200-300 nesten like utgaver, så de skal dere få se neste uke.

Da skal vi publisere bildene fra den eksplosive dagen i Danmark, og da kan dere selv se om EOS 1Dx er i stand til å fange stuntscenene og mye mer.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Lasse) A hard days work.
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Kompakt strømmenanlegg med radio og CD-spiller.
High-end nettverksspiller får Organik DAC
Flere produkter støtter Roon.
Rega platespillere kan lyde bedre med en ny rem.
Strømmegiganten har gjort en større innholdsavtale med Sony Pictures.
Mer enn en halv million Huawei-brukere har lastet ned infiserte apper fra selskapets offisielle app-butikk, AppGallery.
Lanserer blant annet nye TV-er med MiniLED-teknologi.
TCL TS8132 er en rimelig lydplanke med Dolby Atmos, som gjenskapes av diskrete topphøyttalere.
Ny drivlinje og fleksible utstyrspakker.
Nok en gang utsettes kinopremierer på store filmtitler.
77 mil rekkevidde, Burmester lydanlegg og MBUX infotainment-system. Garantert en luksusbil av dimensjoner.
Creative SXFI Air Gamer lover å være noe for alle, og tilbyr både trådløs og kablet lyd.
Sony oppdaterer flaggskipkameraene.
AMD Ryzen vipper Intel av pinnen for første gang på 10 år i nye gaming-maskiner fra Dell og Alienware.
Helelektrisk utgave av X1.
Harrison Ford-filmen fra 1986 gjør comeback som TV-serie.