TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Kameraet for sorthvitt-foto

Her digitalkameraet som kun lager sorthvitt-bilder. Leica M Monochrom er optimalisert for sorthvitt, og basert på M9-modellen.

forfatter
Publisert 10.05.12 - 21:01

De fleste fotografer lager sorthvitt-bilder av råfilene fra kameraet. Det betyr ekstra bildebehandling fra en bildebrikke med RGB-filtre som lager fargebilder uansett.

Med  Leica M Monochromfår sorthvitt-fotografen et verktøy som er skreddersydd for monokrome bilder. CCD-bildebrikken på 18 megapiksler i 24 x 36 mm fullformat er nyutviklet for Leica M Monochrom, og sorthvitt.

Leica mener at bildene blir enda skarpere siden de ikke må interpoleres, og selv ved 10.000 ISO lysfølsomhet, skal bildestøy være ekstremt finkornet.

Les testen av Leica M9 her.

Kameraet lener seg godt på Leicas lange historie med presse- og reportasjefotografer som utelukkende jobbet med sorthvitt-film i kameraet. Og minner i pressemeldingen om at årets store Oscarvinner «The Artist», er filmet i sorthvitt. Med andre ord, sorthvitt er ikke dødt, selv om nesten ingen bruker film lengre.

Designet er klassisk Leica. I mattsort og med diskrete markeringer. Den røde logoen er borte, og kameraet stikker seg ikke ut i noen sammenheng.

Skjermen kan vise faktiske rådata i histogrammet, og det er mulig å legge på sepia, kald, eller selentoning for mer autentisk sorthvitt-effekt.

Leica legger ved det kanskje beste bilderedigeringsprogrammet for sorthvitt, Silver Efex Pro 2, og tilbyr en egen utskriftstjeneste kalt Leica Monochrom Print Service. Hvor man kan få laget fotografier  på ekte sølvbasert baryta fiber-papir, med  våt-kjemi som skal gi den tradisjonelle looken på papirkopiene.

Kamereaet som er i salg fra juli i år, koster 57.000 kroner, for bare huset.

Korte fakta:

 • Nyutviklet monokrom CCD-sensor med en oppløsning på 18 millioner piksler
 • Skarpere bilder takket være direkte behandling av RAW-data uten interpolering
 • Ekstremt lav, finkornet bildestøy opp til ISO 10.000
 • RAW-data histogram og varsel for overeksponering
 • Diverse programmerbare sorthvitt-toninger
 • Sort toppdeksel og bunnplate
 • Ny type skinn rundt kamerahuset
 • Skulderrem i lær
 • Nik Silver Efex Pro 2 og Adobe Photoshop Lightroom medfølger
 • Eksklusiv tilgang til Leica Monochrom Print Service i samarbeid med Whitewall
 • Original baryta fiber-print av et Magnum-bilde gjort med Leica M Monochrom

Samtidig slippes Leica APO-Summicron-M 50mm f/2 ASPH. Et nytviklet normaobjektiv med god lysstyrke, og i følge Leica selv, topp ytelse på alle tekniske parametere.

Hvilket er betryggende, for objektivet skal koste 49.000 kroner, når det er i butikkene i juli.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nye Canon-kameraer til ferien To nye kompakte systemkameraer og to nye zoomobjektiver.
Lyssterk supervidvinkel Med 18 mm brennvidde, kan Panasonic Leica-objektivet fange enda mer av motivet.
Avansert minidrone flyr hvor som helst DJI Mini 3 Pro har fullverdige funksjoner, men er så liten at den flyr under dronereglenes radar.
Proffkamera med unik funksjon Canon EOS R3 har en unik funksjon, og alt et flaggskipkamera trenger, bortsett fra to ting.
Lyssterk og forbedret zoom til Sony Lavere vekt og bedre ytelse er stikkordene for Sony FE 24-70mm F2.8 GM II
Leica slipper sort Summicron 28mm f2 Lages i et lite antall, med en forbedring man må se nøye etter.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend