Systemkamera

Her digitalkameraet som kun lager sorthvitt-bilder. Leica M Monochrom er optimalisert for sorthvitt, og basert på M9-modellen.
forfatter

De fleste fotografer lager sorthvitt-bilder av råfilene fra kameraet. Det betyr ekstra bildebehandling fra en bildebrikke med RGB-filtre som lager fargebilder uansett.

Med  Leica M Monochromfår sorthvitt-fotografen et verktøy som er skreddersydd for monokrome bilder. CCD-bildebrikken på 18 megapiksler i 24 x 36 mm fullformat er nyutviklet for Leica M Monochrom, og sorthvitt.

Leica mener at bildene blir enda skarpere siden de ikke må interpoleres, og selv ved 10.000 ISO lysfølsomhet, skal bildestøy være ekstremt finkornet.

Les testen av Leica M9 her.

Kameraet lener seg godt på Leicas lange historie med presse- og reportasjefotografer som utelukkende jobbet med sorthvitt-film i kameraet. Og minner i pressemeldingen om at årets store Oscarvinner «The Artist», er filmet i sorthvitt. Med andre ord, sorthvitt er ikke dødt, selv om nesten ingen bruker film lengre.

Designet er klassisk Leica. I mattsort og med diskrete markeringer. Den røde logoen er borte, og kameraet stikker seg ikke ut i noen sammenheng.

Skjermen kan vise faktiske rådata i histogrammet, og det er mulig å legge på sepia, kald, eller selentoning for mer autentisk sorthvitt-effekt.

Leica legger ved det kanskje beste bilderedigeringsprogrammet for sorthvitt, Silver Efex Pro 2, og tilbyr en egen utskriftstjeneste kalt Leica Monochrom Print Service. Hvor man kan få laget fotografier  på ekte sølvbasert baryta fiber-papir, med  våt-kjemi som skal gi den tradisjonelle looken på papirkopiene.

Kamereaet som er i salg fra juli i år, koster 57.000 kroner, for bare huset.

Korte fakta:

 • Nyutviklet monokrom CCD-sensor med en oppløsning på 18 millioner piksler
 • Skarpere bilder takket være direkte behandling av RAW-data uten interpolering
 • Ekstremt lav, finkornet bildestøy opp til ISO 10.000
 • RAW-data histogram og varsel for overeksponering
 • Diverse programmerbare sorthvitt-toninger
 • Sort toppdeksel og bunnplate
 • Ny type skinn rundt kamerahuset
 • Skulderrem i lær
 • Nik Silver Efex Pro 2 og Adobe Photoshop Lightroom medfølger
 • Eksklusiv tilgang til Leica Monochrom Print Service i samarbeid med Whitewall
 • Original baryta fiber-print av et Magnum-bilde gjort med Leica M Monochrom

Samtidig slippes Leica APO-Summicron-M 50mm f/2 ASPH. Et nytviklet normaobjektiv med god lysstyrke, og i følge Leica selv, topp ytelse på alle tekniske parametere.

Hvilket er betryggende, for objektivet skal koste 49.000 kroner, når det er i butikkene i juli.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.