Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

– Jeg liker ikke å bli kneblet

Nordic Light-festivalen i Kristiansund er over for denne gang. Men ikke uten fengslende foredrag, interessante utstillinger eller kontroverser.

Skrevet av / 29.04.13 - 15:30
– Jeg liker ikke å bli kneblet

Rabalderet startet allerede før programmet til Nordic Light var helt ferdig. Fotofestivalen som er i sitt åttende år, har hatt mange utstillinger som har skapt overskrifter. Denne gangen truet daglig leder Anne Lise Flavik (bildet over), med å trekke seg. Festivalen som ble til for 8 år siden etter en hyggelig kveld med flytende landbruksprodukter, nærmest halvt i spøk, halvt i alvor, var igjen utsatt for kritikk.

Festivalen har pleid å ha en ansikt til ansikt-samtale på kvelden, for publikum. På årets Nordic Light skulle kunsterisk leder Morten Krogvold, intervjue talsmannen for den norske avdelingen av Hells Angels motorsykkelklubb,  Rune “Supern” Olsgaard, i kjløvannet av at Marcel Leliënhofs utstilling med bilder fra det norske HA-miljøet. Som han hadde brukt tre år på komme inn i, og til slutt fikk innpass i og kunne starte fotoprosjektet som også er blitt til en bok.

Da det ble kjent startet et svare leven. Lokalavisene slo saken stort opp, politimesteren  i Kristiansund likte det dårlig og fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik i Møre og Romsdal fylkeskommune, truet i følge Flavik, med å trekke støttet til festivalen på 250.000 kr, hvis ikke debatten med HA ble avlyst.

Fra Marcel Leliënhofs utstilliing av bilder fra det norske HA-miljøet.
Fra Marcel Leliënhofs utstilliing av bilder fra det norske HA-miljøet.

– Vi er politiske. Vi er kontroversielle, sier Anne Lise Flavik. Denne utstillingen er ikke annerledes. Tidligere utstillinger har også skapt detbatt, men denne gangen var det vel for nært for enkelte. – Jeg ble kneblet av fylkesmannen, men jeg vil ikke ha noen sensur.

Saken gikk så langt at styreleder Lars Liabø i Nordic Light Events, måtte ut i media å forsikre om at Anne Lise Flavik hadde et samlet styres tillit.

Bråket skapte mer oppmerksomhet rundt Nordic Light-festivalen, som definitivt fortjente den oppmerksomheten den kunne få. Blant workshops, debatter, forelesninger og utstillinger, fantes det noe nærmest for en hver smak. Festivalen trekker årlig store navn til Kristiansund.

– Store navn som tilsvarer størrelser som Messi og Ronaldo, sier Flavik. Det kunne like gjerne være Mick Jagger og Eric Clapton. For listen over store navn blant fotografer som har deltatt er lang. Albert Watson elsket Nordic Light-festivalen Mary Ellen Mark, Greg Gorman og Bruce Davidson har alle vært der.

På året Nordic Light var Steve McCurry det største navnet. Hans ikoniske Afgan Girl, av den da 14 år gamle afganske flykningejenten Sharbat Gula, som han fotograferte igjen 15 år senere, kjenner de fleste. På Nordic Light var begge bildene utstilt.

Steve McCurrys to bilder av Sharbat Gula.
Steve McCurrys to bilder av Sharbat Gula.

Blant det mange utstillingene var det mange som stoppet og så lenge på Connie Imbodens Reflections. En serie bilder som nesten ble et livsprosjekt for Imboden. Bildene er tatt uten manipulering, bare med vann, lys og speil som effektrekvisitter. Imboden stilte ut bilder både fra tiden med analoge filmbaserte kameraer, kun i sorthvitt, og bilder i farger tatt med digitalkameraer.

Fra Connie Imbodens Reflections.
Fra Connie Imbodens Reflections.

Seks kubanske fotografer stilte ut bilder, og utstillingen var ikke bare godt besøkt, mange av bilden ble også solgt under festivalen. De kontrastrike sorthvittbildene til Jacob Aue Sobol, alle tatt med Leicas sorthvittkamera Monochrom, minnet om rockefotografi fra 70-tallet krysset med Kåre Kivijärvis harde kontrast i bildene.

Fra Jacob Aue Sobols utstilling.
Fra Jacob Aue Sobols utstilling.

Festivalen hadde mange fengslende foredrag, Chris Rainiers fantastiske bilder og mannens fremragende verbale fremstilling var et av høydepunktene. Det samme kan sies om Hans-Peter Brøndmøs foredrag om Hva er et bilde?

For andre var kanskje høydepunktet Morten Krogvolds halvannen time med multikunstneren Øystein Dolmen, best kjent fra Knutsen & Ludvigsen. En munter stund i godt selskap, ispedd litt alvor og skjemt. Og selvsagt Kristiansunds nasjonalsang, skrevet av Dolmen og Lorentzen.

Dolmen og Krogvold

Nordic Light

 

Nordic Light

 

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

Ekstremt på alle måter

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top