Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

Italiensk bildesign for Leica

Leica M10 Zagato blir ikke lett å få tak i, det holder å studere designet for å skjønne hvorfor.

Skrevet av / 19.06.18 - 10:59
Italiensk bildesign for Leica

Zagato er best kjent for sine linjelekre aluminiumskarosserier, og når de tar oppdraget med å designe et Leica M10, bringer de bildesign til kameraverdenen. Bare se på Leica M10 Zagato. Blir det penere?

Bildesignere har designet kameraer før. Walter Da Silva fra Audi-design, har designet Leica tidligere. Giugiaro har designet flere Nikon-kameraer, og Porsche Design har designet Contax-kameraer.

Men Zagato har holdt seg til karosseriarbeider på bilmodeller fra Lancia, Maserati, Aston Martin, Volvo og Alfa Romeo – blant andre – og laget noen ikoniske utgaver som feks Alfa Romeo 2600 Sprint Zagato, på bildet under.

(Foto: Lasse Svendsen)

Zagato

Alfa-en er Dr. Andreas Kaufmanns egen, Leicas redningsmann vil mange si, og mannen bak samarbeidet med Andrea Zagato. Som er barnebarn av grunnleggeren Ugo Zagato.

Leica M10 Zagato er helt og holdent et Zagato-design, basert på en M10 hvor det er gjort noen endringer. Det finnes ikke Wifi eller video her, og Zagaato har valgt å fjerne blitsskoen, gjengene til snorutløser og erstattet Leicas topp og bunnplater i messing, med aluminium. Det har gjort kameraet 80 gram lettere, i følge Stefan Daniel. Leicas produktsjef.

(Foto: Lasse Svendsen) Leicas produktsjef, Stefan Daniel med M10 Zagato, esken den kommer i, sammen med 35mm f1.4 og en eksklusiv lærrem i rødt.

Unik design

Utløserknappen er rød, mens Leica-logoen er fargeløs, og kameraet leveres med en Summilux-M 35mm f1.4, som er spesialdesignet for Zagato-versjonen. Blant annet er fingergrepet på fokusringen formet etter Zagatos double bubble-tak, og frontringen har Zagato inngravert. Ganske lik Rolex rehaut hvor logoen er lasergravert på innsiden.

(Foto: Produsenten) Andrea Zagato med Leica M10 Zagato.

Zagato har også redesignet solblenderen som vris til en låseposisjon, som holder den på plass, og laget et diskret håndgrep som faktisk gjør kameraet bedre å holde enn en vanlig M10.

Bunnplaten er også redesignet for et renere uttrykk.

Utførelsen og detaljene på Zagato-utgaven er superb. De vertikale sporene på kamerahuset hjelper også på grepet, og som vanlig for en Leica M, føles kameraet nesten perfekt proporsjonert for tohånds-fotografering.

Leitz Park

(Foto: Lasse Svendsen)

Kameraet ble vist for pressen under Leicas åpning av Leitz Park i Wetzlar. En liten time utenfor Frankfurt. Det nybyggede komplekset ligger et steinkast unna Leica-fabrikken, og huser et hotell – Ernst Leitz Hotel, et verksted – Ernst Leitz Werkstätten – som setter sammen Leicas (eller Kaufmanns) nye satsning – mekaniske armbåndsur, et Leica akademi med kurs, workshops, foredrag og studioer, og et eget bygg til cine-optikk (film- og videooptikk).

(Foto: Produsenten)

Utsolgt

Leica M10 Zagato lages kun i 250 eksemplarer, og er egentlig bare tilgjengelig i utvalgte Leica Stores, til 210.000 kr. Kameraet er faktisk ikke det første resultatet av et samarbeide mellom Leica og Zagato.

Ultravid 8×32 Edition Zagato ble lansert i 2015, og er fremdeles i salg, i et begrenset antall. Designet på M10 Zagato er åpenbart inspirert av den eksklusive kikkerten, som ble laget i 100o eksemplarer.

(Foto: Lasse Svendsen)

Det aller ferskeste bildedesignet fra Zagato, en designstudie som debuterte på Geneve-utstillingen i år, Iso Rivolta VGT Zagato.

 

 

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top